Active Beauty
Hormonske akne: kako preprečiti mozolje pred menstruacijo

Čista koža

Hormonske akne: kako preprečiti mozolje pred menstruacijo

Hormonske akne nastanejo zaradi hormonskih nihanj, denimo zaradi menstruacije. Negovalni režim, ki je prilagojen ciklu, lahko pripomore k lepši koži.

Kaj so hormonske akne?

Hormonskih aken ne smemo zamenjevati z mozolji, ki nastanejo zaradi učinka hormonov. Akne so kožno obolenje, medtem ko so posamezni mozolji le nadloga. Drži pa, da imajo enak vzrok za nastanek, in sicer hormonska nihanja, ki so posledica menstruacije ali prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet, zaradi česar se je porušilo ravnovesje progesterona, estrogena in testosterona.


Kako zdraviti hormonske akne?

Za vzpostavitev hormonskega ravnovesja lahko uporabite navadno konopljiko, ki uravnava hormonsko sliko in pomaga krotiti predmenstrualni sindrom (PMS) s tem pa hormonsko pogojene mozolje. Pri težji obliki aken se dogovorite za obisk pri dermatologinji, kajti v takem primeru zaležejo le zdravila. Če pa so hormonske akne blažje, je dobro razmisliti o prilagoditvi nege kože svojemu ciklusu. V posameznih fazah cikla ima koža namreč različne potrebe.

Ciklu prilagojena nega kože

Menstrualna faza: dovesti več vlage

Cikel se začne s prvim dnem menstruacije. Med menstruacijo se raven estrogena v krvi zniža. Koža postane bolj občutljiva in proizvaja manj sebuma, zato je bolj suha. V tej fazi cikla moramo zato koži dovesti dovolj vlage.


Folikularna faza: idealna za čiščenje kože

Po koncu mesečne krvavitve raven estrogena spet naraste, nastajanje kolagena se poveča. To blagodejno vpliva na kožo – polt je rožnata, koža pa čvrsta. Vlaga v koži se uravnovesi. To je najboljši čas za globinsko čiščenje oziroma piling.


Ovulacija: sijoča koža

V času ovulacije se običajno ne spopadamo s hormonskimi aknami, mozolji in nečistočami, saj je raven estrogena na višku. Poleg tega progesteron zavira moški hormon androgen, ki povzroča kožne nečistoče. Koža je v tej fazi cikla še posebej odporna in čista. Zato je to odličen čas za preizkušanje novih izdelkov za nego kože, če ste si zaželeli spremembe. Seveda pa lahko mirno ostanete pri svoji ustaljeni negovalni rutini.


Lutealna faza: mozolji prihajajo

V tej fazi cikla se številne ženske spopadajo z nečisto kožo in hormonske akne se poslabšajo. Razlog: če jajčece ni oplojeno, se telo pripravi na naslednjo menstruacijo. Raven estrogena dramatično upade, naraste testosteron, ki učinkuje na aktivnost žlez lojnic, zato je koža bolj mastna. To maši pore, posledično pa nastanejo menstrualni mozolji. Mozolji in nečistoče običajno nastanejo na spodnji polovici obraza, lahko pa prizadenejo tudi hrbet in predel prsi. Koži omogočite blago čiščenje, na primer s parno kopeljo za obraz, encimskim pilingom ali masko za obraz z aktivnim ogljem.