Active Beauty
Šest razlogov, zakaj vzljubiti naravno kozmetiko
Besedilo: Astrid Doppler

Moč rastlin

Šest razlogov, zakaj vzljubiti naravno kozmetiko

Vse več ljudi se odloča za naravno kozmetiko, saj okoljska ozaveščenost narašča, ljudje pa čedalje bolj skrbimo zase in se želimo razvajati. Vedno večkrat se v kopalnicah znajdejo izdelki, ki so etično neoporečni ter ne škodujejo organizmu in okolju

Kaj odlikuje naravno kozmetiko

Z novimi tehničnimi postopki so formulacije v zadnjih letih vedno bolj luksuzne in nimajo nič skupnega z „zvarki“ iz preteklosti. Natančno lahko določimo recepture, kreme in losjoni se danes bolje vpijajo. Teksture so stabilnejše in koža jih prenaša bolje kot kadar koli prej.

Lažno oglaševanje prijaznih izdelkov

Izraz „naravna kozmetika“ ni zaščiten. Pomagate si lahko z oznakami in certifikati na embalaži – oznaka „Natrue“ npr. zagotavlja, da so v izdelku sestavine naravnega izvora. Pečat „Cosmos Organic“ poleg tega nakazuje tudi na to, da izhajajo iz biološke pridelave. Oznaki „V“ in „veganska roža“ pomenita, da je kozmetika popolnoma brez živalskih surovin.

Šest največjih prednosti naravne kozmetike k

1. Naravna kozmetika ne predstavlja zdravstvenega tveganja

Ali poznate sestavine izdelkov, ki jih uporabljate vsak dan? Veste, kako učinkujejo? Nekatere snovi, ki se pojavljajo v konvencionalni kozmetiki, imajo lahko negativne učinke na naše zdravje, npr. parabeni. Ti se uporabljajo kot konzervansi in jih pogosto povezujemo z motnjami v hormonskem ravnovesju. Parafini in silikoni mašijo pore in motijo naravno obnovo kože. Odpadni izdelki v industriji, torej mineralna olja in maščobe, kožo spravijo v neravnovesje in tako slabijo celotni imunski sistem. Veliko snovi naj bi bilo poleg tega tudi rakotvornih. To je dober razlog za izbiro naravnih izdelkov.

2. Naravna kozmetika varuje planet

Če so sestavine iz biološke pridelave, se tal in s tem okolja ne onesnažuje s pesticidI. Prednost naravne kozmetike je tudi, da v podtalnico ne zaidejo snovi, ki niso biološko razgradljive, npr. mikroplastika.

3. Je prijazna do telesa

Umetni konzervansi in dišave predstavljajo veliko tveganje za draženje kože. Mineralna olja slabijo kožno bariero, zaradi česar je koža dovzetnejša za alergije. Naravna kozmetika jih ne vsebuje in prepriča z naravnimi sestavinami, ki so primerne tudi za občutljivo kožo.
Seveda se lahko, tako kot pri vseh kozmetičnih izdelkih, kljub temu pojavijo alergije, zato nove izdelke najprej nanesite na vrat ali notranjo stran pregiba na rokah. Počakajte en dan ali vsaj čez noč. Če ne pride do neželenih reakcij, lahko izdelek brez skrbi začnete uporabljati tudi na obrazu.

4. Varuje kožo in lase

Seveda, velika količina pene pod prho poskrbi za izjemno prijeten občutek, ki nam ga naravna kozmetika običajno ne more dati. Je pa slednja zato nežnejša do kože kot primerljivi izdelki iz konvencionalne kozmetike. Za te je namreč treba uporabiti veliko kemičnih dodatkov, ki so pogosto zelo agresivni do naravne plasti maščobe na koži in jo lahko izsušijo.

5. Veliko sestavin je istih že stoletja

Naravne sestavine so osnova vseh kozmetičnih izdelkov. Nekatere so v uporabi že vse od antike in še danes ustrezajo modernim merilom. Mednje sodi npr. sivkino olje, ki deluje antiseptično, blaži vnetja, pomirja kožo in pospešuje celjenje razdražene kože. Za to je dober tudi izvleček vijolice, ki poleg naštetega tudi vlaži.

6. Na voljo je veliko novosti

Zaradi naraščajočega povpraševanja je na področju naravne kozmetike vedno več inovativnih izdelkov, kar je razlog za veselje ljubiteljev kozmetike in nakupovanja.

Produkti, ki združujejo udobje in trajnost

Za občutek mehke kože

„Maslo za telo z bio orehi makadamije in bio karitejevim maslom" znamke Alverde
Nakupujte v dm spletni trgovini

Nežna masaža za vašo kožo

„Piling za prhanje z izvlečkom breze Pearl Scrub“ znamke Weleda
Nakupujte v dm spletni trgovini