Active Beauty
Veganska kozmetika: Najpogostejša vprašanja o trajnostnih lepotnih izdelkih
Besedilo:

Vegansko je pomembno

Veganska kozmetika: Najpogostejša vprašanja o trajnostnih lepotnih izdelkih

Kaj pravzaprav pomeni veganska kozmetika?

Veganska kozmetika ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Medtem ko se pri veganski prehrani odpovemo npr. mesu, jajcem, mlečnim izdelkom in medu, je seznam živalskih sestavin pri kozmetiki veliko daljši. V šamponih za lase je tako na primer tabu keratin, saj ga pridobivamo iz perja, kopit ali pa rogov. Živalskega izvora je tudi karmin, ki ga vsebujejo nekatera rdečila za ustnice, pridobiva pa se iz samic kaparja, tj. majhna zajedavska žuželka. V veganskih kozmetičnih izdelkih prav tako nimajo nič iskati čebelji vosek in živalske maščobe, kot sta goveji loj ali volnena mast (lanolin).

Po čem prepoznamo vegansko kozmetiko?

Zgolj pogled na seznam sestavin za laika običajno ni informativen, saj so živalske snovi pogosto skrite za nomenklaturo. Le kdo bi si mislil, da sta holesterol ali kolagen živalskega izvora? Smernice za vegansko kozmetiko tako ponujajo oznake, kot je na primer t. i. veganska roža. Ta mednarodna oznaka kakovosti se uporablja za označevanje izdelkov, ki ne vsebujejo živalskih sestavin ali dodatkov.

Je naravna kozmetika vedno veganska?

Ni nujno. Naravna kozmetika namreč vsebuje naravne in skoraj naravne sestavine ter sestavine, podobne naravnim, vendar pa to ne izključuje živalskih snovi. Po drugi strani pa tudi veganska kozmetika ni nujno naravna kozmetika. Surovine živalskega izvora so namreč pogosto nadomeščene s sintetičnimi nadomestki.

Ali veganski izdelki avtomatsko niso kruti do živali?

Če izdelki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, na žalost še ne pomeni, da niso bili testirani na živalih. Veganskega izdelka tako samodejno ne moremo označiti kot izdelka, ki ni bil testiran na živalih. Izdelki z oznako Leaping Bunny ne smejo biti testirani na živalih v nobeni fazi razvoja izdelka. Vendar pa to ne pomeni, da so izdelki, ki niso testiranih na živalih, veganski, saj vseeno lahko vsebujejo sestavine živalskega izvora.

Je veganska kozmetika primerna za občutljivo kožo?

Načeloma ja. Kljub temu pa veganska kozmetika lahko vsebuje sestavine, ki dražijo kožo. Če imate alergije, morate vse kozmetične izdelke pred uporabo testirati tako, da si majhno količino izdelka nanesete na pregib roke.

5 skritih, neveganskih sestavin

  • Guanin: Na seznamu INCI (Mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin) je naveden pod številko CI 75170. Bleščeči pigment, ki se uporablja predvsem za lake za nohte z bleščečim učinkom, se pridobiva iz ribjih lusk. Veganska alternativa je mineral mica.
  • Lanolin: Gre za ovčjo maščobo ali vosek. Najdemo ga predvsem v balzamih za ustnice ali maslu za telo. Veganski alternativi sta veganolin in karitejevo maslo.
  • Lecitin: Ta sestavina, pridobljena iz živalskega živčnega tkiva ali jajc, se zaradi svojega vlažilnega učinka pogosto uporablja v losjonih, kremah in mazilih. V veganskih izdelkih ga nadomeščata sojino ali sončnično olje.
  • Kolagen: Mednarodni zapis te sestavine je collagen. Gre za stranski proizvod mesne in mlečne industrije, pridobiva pa se iz ostankov (kosti, sklepi, vezi) mrtvih živali. Na srečo je zdaj na voljo rastlinska alternativa, ki se pridobiva iz korenin redkvice.
  • Karmin: Barvilo, pridobljeno iz žuželk kaparjev, znano tudi pod imeni košenilja/izvleček košeniljke, Natural Red 4, Crimson Lake ali CI 75740 & E 120. Izvira iz Srednje in Južne Amerike ter se uporablja kot rdeče barvilo za kozmetične izdelke. Rastlinski alternativi sta rdeča pesa in rakitovec

Preverite seznam sestavin s pomočjo telefona

Priznati je treba, da je tema zapletena, številni izrazi pa lahko hitro povzročijo negotovost glede tega, ali je izdelek veganski ali ne. Če želite biti na varni strani, vam je lahko aplikacija CodeCheck v pomoč pri nakupovanju. Z njo lahko prek pametnega telefona preprosto preverite vse sestavine kozmetičnih izdelkov, čistil, živil in številnih drugih potrošniških izdelkov. Na voljo je za iOS in Android.

Nasvet: Še več informacij na temo veganske kozmetike lahko najdete na spletni strani dm.si.

Z izdelki do trajnostne lepotne rutine:

Barvna paleta

„Paleta senčil za veke QUATTRO, 95 Burgundy Red“ alverde NATURKOSMETIK

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Ekstra volumen za trepalnice

„Maskara Just Extreme Volume“ s-he colour&style

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Barvni poudarki za nohte

„Lak za nohte Shine & Stay 870” trend !t up

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

* Na voljo na dm.si in v aplikaciji Moj dm.