Velikonočna pletenica – klasična in brezglutenska
Naj bo klasična ali v kakšni drugi (npr. brezglutenski) različici – le kaj je lepšega kot vonj po sveže pečeni velikonočni pletenici? V nadaljevanju z vami delimo dva recepta za slastno velikonočno pletenico, ki bo le še pika na i vsem prazničnim dobrotam.
Klasična velikonočna pletenica
Za veliko noč na mizi ne sme manjkati klasična kvašena pletenica.
Zanjo potrebujete:
- 500 g dmBio pšenične bele moke
- 1 zavitek pekovskega kvasa
- 200 ml mlačnega mleka
- 70 g masla
- 70 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 ščep soli
- dmBio bourbonsko vaniljo
- naribano limonino lupinico
- 150 g rozin (po želji)
Za premaz in posip:
- 1 rumenjak
- 1 čajno žličko mleka
- sladkorni posip
Kako jo pripravite?
-
Pripravite kvašeno testo
Moko presejte v skledo in naredite majhno jamico. Vanjo dajte pekovski kvas in polovico mleka. Pustite stati približno 10 minut, preden nadaljujete z mesenjem testa. Dodajte preostale sestavine: mleko, stopljeno maslo, sladkor, 2 jajci, sol, bourbonsko vaniljo in limonino lupinico in zamesite gladko testo. Najbolje, da uporabite kuhinjskega robota ali pa ročni mešalnik s kavljem za gnetenje. Testo pustite pokrito počivati na toplem 60 minut.
-
Oblikujte pletenico
Ko je testo vzhajano, ga še enkrat na roke pregnetite in s kartico za delo s testom razdelite na tri enako velike dele. Oblikuje ca. 2 cm debele in 30 cm dolge svaljke. Konce dobro stisnite skupaj, da se zlepijo, in svaljke prepletite v pletenico. Na koncu zopet dobro stisnite.
-
Pustite jo vzhajati in jo specite
Kvašeno pletenico pustite vzhajati še 60 minut. Medtem segrejte pečico na 180–200 °C. Pletenico na pekaču premažite z razžvrkljanim rumenjakom in čajno žličko mleka ter jo posujte s sladkornim posipom. Temperaturo pečice znižajte na 170 °C in pletenico pecite ca. 35 minut. Pletenica je pečena, ko potrkate po njej in slišite votel zvok.
Če želite pripraviti velikonočno pletenico z rozinami, jih 150 g dodajte v testo in zgnetite kot običajno.
Kako pletenica ostane sočna?
Če želite načeto pletenico (če je seveda niste pojedli) ohraniti svežo, vam priporočamo, da jo dobro pokrijete in shranite na toplem in temnem mestu, npr. v posodi za kruh. Tako bo ostala sveža več dni. Lahko jo tudi narežete na rezine, zamrznete in popečete v opekaču kruha ali v pečici.
Brezglutenska velikonočna pletenica
Pri pripravi brezglutenske velikonočne pletenice morate biti pozorni na nekaj stvari, a z našimi nasveti in triki vam bo zagotovo uspelo.
Kaj loči brezglutensko velikonočno pletenico od klasične?
Najprej morate vedeti, kaj sploh pomeni brez glutena. Gluten sestavljata dva beljakovinska kompleksa – glutenin in gliadin. Ti dve beljakovini najdemo v različnih vrstah žit, kot so pšenica, pira, rž in ječmen. S svojo sposobnostjo lepljenja skrbita za elastično in obstojno testo.
Veliko ljudi ne prenaša glutena ali pa imajo avtoimunsko bolezen celiakijo. Osebe s celiakijo žal ne morejo jesti običajne hrane, temveč se morajo prehranjevati strogo brez glutena.
Dejansko gre za razlike pri peki: brez glutena pomeni, da manjka lepljiv protein. To je lahko pravi izziv, vendar lahko z našimi nasveti vsakdo postane pravi strokovnjak v peki brez glutena.
Če želite izvedeti več o življenju brez glutena ali celiakiji, obiščite dm.si.
Za brezglutensko velikonočno pletenico potrebujete:
- 350 g dmBio brezglutenske moke
- 75 g sladkorja
- 1 zavitek pekovskega kvasa
- 1 g ksantan gumija ali 1 jedilno žlico lupin indijskega trpotca
- 40 g masla
- 250 ml mleka
- 1 jajce
- dmBio bourbonsko vaniljo
- 40 g rozin (po želji)
Za premaz in posip:
- 1 rumenjak
- 1 jedilno žlico mleka
- sladkorni posip
Kako jo pripravite?
-
Pripravite kvašeno testo
Za pripravo kvašenega testa v skledi zmešajte brezglutensko moko, sladkor, pekovski kvas in ksantan gumi ali lupine indijskega trpotca. Nato dodajte stopljeno maslo, mlačno mleko in jajce ter zgnetite v gladko testo. Testo pustite pokrito počivati na toplem 30 minut.
-
Oblikujte pletenico
Ko je testo vzhajano, ga še enkrat na roke pregnetite in s kartico za delo s testom razdelite na tri enako velike dele. Oblikuje ca. 2 cm debele in 30 cm dolge svaljke. Konce dobro stisnite skupaj, da se zlepijo, in svaljke prepletite v pletenico. Na koncu zopet dobro stisnite.
-
Pustite jo vzhajati in jo specite
Pletenico pustite vzhajati še 30 minut. Medtem segrejte pečico na 200 °C (zgornje in spodnje gretje) ali na 180 °C (ventilacija). Rumenjak stepite z žličko mleka in z njim premažite pletenico. Po želji posujte s sladkorjem v prahu. Pecite jo 10 minut, nato temperaturo pečice znižajte na 180 °C (zgornje in spodnje gretje) ali na 160 °C (ventilacija) in pecite še 30 minut, da bo zlatorjavo zapečena. Dober tek!
Kakšna je zgodba velikonočne pletenice?
Že v srednjem veku je velikonočni kruh veljal za simbol Kristusovega vstajenja in zato ni smel manjkati na praznično obloženi mizi. Kasneje se je kruh prelevil v sladko kvašeno pecivo, danes pa je tradicionalna velikonočna pletenica marsikje značilna jed ob koncu 40-dnevnega posta.
Brezglutenska različica
Danes vedno več ljudi daje poudarek na zavestno prehranjevanje in zato tudi pri domači peki iščejo alternative, ki ne vsebujejo glutena. Kot pri mnogih jedeh lahko tudi velikonočno pletenico enostavno pripravimo v tovrstni različici. Ker je tako sveži kot tudi suhi kvas praviloma brez glutena, se tej sestavini ni treba odpovedati. Pri mokah je danes na voljo že veliko brezglutenskih alternativ: ovsena, čičerikina in ajdova moka so primerne tudi za peko velikonočne pletenice.
Recept za brezglutesko velikonočno pletenico
Za velikonočno pletenico potrebujete: - 60 g stopljenega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 kocko ali zavojček kvasa
- 1 čajno žličko gumija iz zrn rožičevca
- 350 g brezglutenske moke (npr. polnozrnate ajdove moke)
- 180 ml mlačnega mleka
- 3 jedilne žlice smetane za premaz
- 1 ščep soli
- 80 g sladkorja
Priprava:
- 1. Kvas nadrobite v nekaj mlačne vode. Moko stresite v skledo in na sredini z roko naredite jamico, kamor dodajte raztopljen kvas in ščep sladkorja. Na hitro premešajte z rokami in pustite stati 10 minut na toplem.
-
2. Dodajte preostale sestavine in gnetite približno 5 minut, da dobite gladko testo. Posodo s testom pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem približno eno uro.
3. Testo zvrnite na pomokano delovno površino, ga še enkrat pregnetite in razdelite na tri enake dele. Posamezne dele oblikujte v svaljke, iz katerih spletite kito. Pustite jo vzhajati približno 35 minut.
4. Zmešajte smetano in rumenjak in z mešanico premažite pletenico.
5. Pletenico položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pecite v predhodno ogreti pečici pri 190 stopinjah približno 25 minut.
Naš nasvet
Pri peki brezglutenskih izdelkov je pomembno, da so sestavine sobne temperature, da upoštevate čas vzhajanja in testo dobro zgnetete.