Active Beauty
Jedi s čemažem: Klasika malo drugače – kvašena pletenica s čemaževim pestom
Besedilo:
čas branja: min
Polne arome

Jedi s čemažem: Klasika malo drugače – kvašena pletenica s čemaževim pestom

Čemaž že dolgo slovi kot eno najpriljubljenejših spomladanskih zelišč. Po našem receptu boste iz izrazito zelenih listov naredili čemažev pesto, nato pa z njim namazali kvašeno pletenico in jo spekli – zelo okusno in kot nalašč za brunch.

Recept za priljubljeni čemažev pesto

Sestavine za ca. 250 ml čemaževega pesta:

  • 60 g čemaža
  • 3 jedilne žlice praženih pinjol
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 ml oljčnega olja
  • sol
  • sveže mleti črni poper

Priprava čemaževega pesta


1. Kako pripravimo čemažev pesto?
Čemaž blanširajte v vreli osoljeni vodi, ga polijte z ledeno mrzlo vodo, odcedite ter dajte v sekljalnik skupaj s pinjolami, parmezanom in oljčnim oljem. Nasekljajte (ne preveč drobno) ter ga začinite z malo soli in popra.

Ta slastni kremni čemažev pesto lahko uporabite kot namaz za kvašeno pletenico.

Jedi s čemažem: Kvašena pletenica s čemaževim pestom

Sestavine za pletenico s čemaževim pestom (ca. 14–16 kosov)

  • 500 g moke; in za pomokanje
  • 1 kocka kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 250 ml vode
  • 30 ml oljčnega olja
  • sol • ca. 250 ml čemaževega pesta (glejte recept zgoraj)

Priprava kvašene pletenice s čemaževim pestom

1. Priprava testa za pletenico
Za pripravo testa presejte moko v veliko skledo in na sredini naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas, ki ga skupaj s sladkorjem in 50 ml vode zmešajte v predtesto. Pustite vzhajati 5 minut, nato dodajte 30 ml oljčnega olja, malo soli in 200 ml vode. Vse sestavine previdno zmešajte s kavljem za gnetenje v posodi kuhinjskega robota ali pa z ročnim mešalnikom. Nato na visoki stopnji gnetite približno 2 minuti, da bo testo gladko. Po potrebi dodajte vodo ali moko.

2. Testo pustite vzhajati, segrejte pečico
Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem ca. 1 uro. Pečico segrejte na 175 °C, zgornje in spodnje gretje.

3. Testo razdelite na trakove, namažite s pestom in specite
Delovno površino pomokajte in testo razdelite na tri enake dele. Vsakega od njih razvaljajte na ca. 20 x 40 cm, ga namažite s čemaževim pestom in položite enega na drugega, nato na sredini podolgem prerežite na pol. Oba trakova prepletite in oblikujte pletenico. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj položite pletenico in jo ca. 45 minut pecite na srednjem nivoju pečice. Pustite, da se rahlo ohladi in postrezite še mlačno.

Opravičujemo se, vendar za vaše iskanje nismo našli rezultatov. Poskusite z drugimi iskalnimi pojmi.