Kostanjeva juha
Slastna kremna kostanjeva juha s porom in muškatnim oreščkom je popolna za hladne dni in pozimi ne sme manjkati.
Recept za kostanjevo juho:
Zanjo potrebujete:
- 250 g krompirja
- 200 g pora
- eno veliko belo čebulo
- en strok česna
- 250 g kuhanega kostanja
- malo olja za zabelo
- 100 ml belega vina
- 2 jedilni žlici goveje jušne osnove
- 600 ml vode
- muškatni orešček
- sol, poper, čilijeve kosmiče
- ščep cimeta
- 200 ml sladke smetane
- eno pest svežega nasekljanega peteršilja
Priprava
Pripravite zelenjavo
Najprej olupite krompir in ga narežite na kocke. Opran por, čebulo in česen drobno nasekljajte.
Skuhajte zelenjavo
V večjem loncu na malo olja na hitro popražite pripravljeno zelenjavo in kostanj. Zalijte z belim vinom in v vodi raztopljeno govejo jušno osnovo. Začinite z muškatnim oreščkom, soljo, poprom, čilijevimi kosmiči in ščepcem cimeta ter kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut.
Juho zmiksajte in začinite
Juho kremasto zmiksajte s paličnim mešalnikom. Dodajte sladko smetano in svež peteršilj in vaša kremna kostanjeva juha je pripravljena.
Poskusite tudi vegansko brokolijevo juho.