Active Beauty
Naši 3 najljubši napitki za potešitev žeje v poletnih mesecih
Besedilo: Petra Harms

Na zdravje!

Naši 3 najljubši napitki za potešitev žeje v poletnih mesecih

Saj poznate pravilo, da je vsak dan potrebno spiti 1,5–2 litra tekočine? Če si poleg priporočene negazirane vode in nesladkanega čaja želite dodatnih alternativ, lahko svojo rutino pitja tekočine preprosto popestrite z osvežilnimi poletnimi pijačami, ki vam jih predstavljamo v tem članku. Na zdravje in ne pozabite: Kozarec je vedno napol poln.

3 osvežilni napitki za poletne mesece

Šerbet – perzijska limonada

Sestavine za 2 litra limonade

  • 2 bio limoni (lupina in iztisnjen sok)
  • 2 cm svežega ingverja
  • 5 jedilnih žlic datljevega sirupa (npr. znamke dmBio)
  • 2 jedilni žlici vode pomarančnih cvetov
  • ​2 l mineralne vode (navadne ali gazirane)

Priprava šerbeta

V karafo zlijte limonin sok in lupino. Ingver narežite na rezine, primešajte datljev sirup in vodo pomarančnih cvetov ter mešanico pustite stati 30 minut. Na koncu dodajte mineralno vodo.
Nasvet: Če želite slajši okus, vodo pomarančnih cvetov nadomestite s sirupom iz vrtnic. Dodajte 300 ml soka granatnega jabolka in 1,3 l mineralne vode.


Ledeni čaj z malinami

Sestavine za 2 l ledenega čaja:

  • 3 čajne žličke rdečega sadnega čaja ali čaja iz hibiskusa (npr. sadni čaj s črnim ribezom in borovnicami znamke dmBio)
  • 2 bio limoni
  • 5 jedilnih žlic bezgovega sirupa (oz. po okusu)
  • 200 g malin (zamrznjenih)
  • ​1 l gazirane mineralne vode

Priprava ledenega čaja z malinami

Čajni filter prelijte z 0,7 l vrele vode in ga pustite namakati pribl. 7 minut, nato ga popolnoma ohladite. Eno limono narežite na rezine, drugo pa ožemite in jo zmešajte z bezgovim sirupom. Maline nekoliko odtajajte in jih narahlo pretlačite z vilicami. Vse sestavine nalijte v karafo ter dodajte hladen čaj in gazirano mineralno vodo.
Nasvet: Za eksotičen pridih lahko pijači primešate nekaj kokosove vode (npr. znamke dmBio).


Jabolčni brizganec z verbeno

Sestavine za 2 l brizganca

  • 7 jedilnih žlic narezane in posušene verbene (poznane tudi pod imenom sporiš)
  • 0,7 l bistrega jabolčnega soka (npr. znamke dmBio)
  • 100 ml verjusa (soka mladega grozdja)
  • 1 kislo jabolko (npr. sorte granny smith)
  • 3 vejice citronske melise ali mete
  • ​200 ml ingverjevega piva ali ingverjeve limonade

Priprava jabolčnega brizganca z verbeno

Verbeno prelijte z 1 litrom vrele vode in jo pustite namakati 5 minut. Mešanico precedite in ohladite. Hladen verbenin čaj prelijte v karafo ter ji dodajte jabolčni sok in verjus. Jabolku odstranite peške in ga narežite na krhlje. Te skupaj z vejicami zelišč dodajte v karafo in prilijte še ingverjevo pivo oziroma ingverjevo limonado.
Nasvet: Če imate raje bolj trpke okuse, lahko namesto rahlo kislega verjusa dodate 4 čajne žličke jabolčnega kisa in kanček javorjevega sirupa.