Naši 3 najljubši napitki za potešitev žeje v poletnih mesecih
3 osvežilni napitki za poletne mesece
Šerbet – perzijska limonada
Sestavine za 2 litra limonade
- 2 bio limoni (lupina in iztisnjen sok)
- 2 cm svežega ingverja
- 5 jedilnih žlic datljevega sirupa (npr. znamke dmBio)
- 2 jedilni žlici vode pomarančnih cvetov
- 2 l mineralne vode (navadne ali gazirane)
Priprava šerbeta
V karafo zlijte limonin sok in lupino. Ingver narežite na rezine, primešajte datljev sirup in vodo pomarančnih cvetov ter mešanico pustite stati 30 minut. Na koncu dodajte mineralno vodo.
Nasvet: Če želite slajši okus, vodo pomarančnih cvetov nadomestite s sirupom iz vrtnic. Dodajte 300 ml soka granatnega jabolka in 1,3 l mineralne vode.
Ledeni čaj z malinami
Sestavine za 2 l ledenega čaja:
- 3 čajne žličke rdečega sadnega čaja ali čaja iz hibiskusa (npr. sadni čaj s črnim ribezom in borovnicami znamke dmBio)
- 2 bio limoni
- 5 jedilnih žlic bezgovega sirupa (oz. po okusu)
- 200 g malin (zamrznjenih)
- 1 l gazirane mineralne vode
Priprava ledenega čaja z malinami
Čajni filter prelijte z 0,7 l vrele vode in ga pustite namakati pribl. 7 minut, nato ga popolnoma ohladite. Eno limono narežite na rezine, drugo pa ožemite in jo zmešajte z bezgovim sirupom. Maline nekoliko odtajajte in jih narahlo pretlačite z vilicami. Vse sestavine nalijte v karafo ter dodajte hladen čaj in gazirano mineralno vodo.Nasvet: Za eksotičen pridih lahko pijači primešate nekaj kokosove vode (npr. znamke dmBio).
Jabolčni brizganec z verbeno
Sestavine za 2 l brizganca
- 7 jedilnih žlic narezane in posušene verbene (poznane tudi pod imenom sporiš)
- 0,7 l bistrega jabolčnega soka (npr. znamke dmBio)
- 100 ml verjusa (soka mladega grozdja)
- 1 kislo jabolko (npr. sorte granny smith)
- 3 vejice citronske melise ali mete
- 200 ml ingverjevega piva ali ingverjeve limonade
Priprava jabolčnega brizganca z verbeno
Verbeno prelijte z 1 litrom vrele vode in jo pustite namakati 5 minut. Mešanico precedite in ohladite. Hladen verbenin čaj prelijte v karafo ter ji dodajte jabolčni sok in verjus. Jabolku odstranite peške in ga narežite na krhlje. Te skupaj z vejicami zelišč dodajte v karafo in prilijte še ingverjevo pivo oziroma ingverjevo limonado.
Nasvet: Če imate raje bolj trpke okuse, lahko namesto rahlo kislega verjusa dodate 4 čajne žličke jabolčnega kisa in kanček javorjevega sirupa.