Sadno-svež
Recept za osvežilen bezgov sirup
Bezgov sirup ne prepriča le s svojim sladko-cvetličnim okusom v različnih pijačah, še posebej priljubljen je tudi zaradi dejstva, da bezeg najdemo po celi Sloveniji. Brez težav lahko bezgov sirup izdelate tudi sami – z vami delimo recept, kako.
Vsestranska uporaba bezga
Za vse, ki se ne morejo naveličati okusa bezga, obstajajo številni načini uporabe sirupa – in to ne le v pijačah. Sladek koncentrat lahko uporabite tudi pri pripravi sočnega peciva, sveže kreme za torte, moussa iz jogurta in bezga, pa tudi pudinga, sorbeta in celo solatnega preliva – preizkusite, ne bo vam žal!
Korak za korakom: Recept za bezgov sirup
Sestavine: Priprava:- Bezgove cvetove previdno pretresite, da odstranite majhne žuželke. Po potrebi jih očistite v stoječi vodi, vendar bo bezeg pri tem izgubil nekaj svoje arome.
- Groba stebla odstranite, prav tako pa potrgajte neodprte cvetove.
- Zmešajte vodo in sladkor ter mešanico med občasnim mešanjem v loncu zavrite.
- Operite pomarančo, jo narežite na rezine ter jo skupaj z bezgovimi cvetovi in citronsko kislino dajte v večjo posodo.
- Vse skupaj prelijte z mlačnim sladkornim sirupom (mešanica vode in sladkorja) ter za 3–4 dni postavite v hladen in temen prostor. Mešanico občasno premešajte.
- Sito obložite s čisto kuhinjsko brisačo in mešanico precedite v lonec.
- Sirup za kratek čas še enkrat zavrite ter ga še vročega napolnite v sterilne steklenice, ki jih tesno zaprite.