Active Beauty
Bezgov sirup: Recept za svež in saden napitek
Besedilo: , Astrid Doppler

Osvežilen napitek

Bezgov sirup: Recept za svež in saden napitek

Končno cvetijo bezgovi cvetovi! Ti beli cvetovi so dišeči znanilci poletja. Naš recept za sirup iz bezgovih cvetov z mineralno vodo predstavlja odlično osvežilno pijačo za vroče poletne dni.

Kje najdete bezeg

Bezgovi grmi cvetijo od maja do julija. Rastejo kot nezahtevne rastline na vrtovih, robovih gozda, nasipih in živih mejah. Cvetovi črnega bezga so razporejeni kot nešteto posameznih cvetov v obliki velikih dežnikov in so užitni. Cvetove je najbolje nabirati pozno zjutraj v sončnem vremenu, za nabiranje pa lahko uporabite običajne škarje. Ko te bele cvetove naberete, jih stresite, da z njih odstranite umazanijo in žuželke. Bezgovi grmički niso le okusni, ampak tudi zelo zdravi.

Recept za bezgov sirup: Korak za korakom

Sestavine za pribl. 2 litra sirupa

  • Pribl. 40 bezgovih cvetov
  • 2 l vode
  • 2 kg sladkorja
  • 2 bio limoni
  • 50 g citronske kisline

Priprava bezgovega sirupa

1. Cvetove bezga previdno pretresite, da z njih odstranite vse majhne žuželke. Po potrebi jih očistite v stoječi vodi, vendar boste pri tem izgubili nekaj arome.
2. Odrežite groba stebla in odtrgajte neodprte cvetove.
3. Vodo s sladkorjem zavrite in občasno premešajte.
4. Limone operite, narežite na rezine in jih dajte v veliko posodo s cvetovi bezga in citronsko kislino.
5. Vse skupaj prelijte z mlačnim sladkornim sirupom in pustite na hladnem in temnem mestu 3–4 dni. Mešanico občasno premešajte.
6. Sito obložite s čisto kuhinjsko brisačo in tekočino precedite v lonec.
7. Ponovno na kratko zavrite in še vroč sirup prelijte v sterilizirane steklenice ter tesno zaprite. Sirup lahko zaprt hranite do 6 mesecev.

Vsestranski bezgov sirup

V obliki čaja imajo bezgovi cvetovi številne koristi za zdravje. Svež bezgov čaj pripravite tako, da cvetove prelijete z vročo vodo, jih pustite stati deset minut, nato pa jih precedite.

Čaj iz bezgovih cvetov …

  • Učinkuje proti vročini in prehladu. Zdravilni učinek je posledica učinka cvetov, ki povzročajo potenje.
  • Podpira prebavo. Čaj iz bezgovih cvetov lahko pospešuje presnovo, sveže pripravljen bezgov čaj pa je še posebej učinkovit pri težavah z napenjanjem.
  • Spodbuja delovanje ledvic.
  • Pri prehladu in kašlju spodbuja izkašljevanje. Zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje, se sluz utekočini.

Za vse, ki se ne morejo naveličati okusa bezga, obstajajo številni načini uporabe sirupa, ne le v pijačah. Od peciva in sveže kreme za torte do moussa iz jogurta in bezga, pudinga, sorbeta in celo solatnih prelivov za solato z lubenico in feto – s tem sladkim koncentratom je vse preprosto okusno. Vredno ga je preizkusiti!

Še ena kulinarična zanimivost: Od konca avgusta lahko nabiramo majhne temne jagode črnega bezga in iz njih pripravimo na primer okusno bezgovo sladico.