Active Beauty
Recept za osvežilen bezgov sirup

Sadno-svež

Recept za osvežilen bezgov sirup

Bezgov sirup ne prepriča le s svojim sladko-cvetličnim okusom v različnih pijačah, še posebej priljubljen je tudi zaradi dejstva, da bezeg najdemo po celi Sloveniji. Brez težav lahko bezgov sirup izdelate tudi sami – z vami delimo recept, kako.

Vsestranska uporaba bezga

Za vse, ki se ne morejo naveličati okusa bezga, obstajajo številni načini uporabe sirupa – in to ne le v pijačah. Sladek koncentrat lahko uporabite tudi pri pripravi sočnega peciva, sveže kreme za torte, moussa iz jogurta in bezga, pa tudi pudinga, sorbeta in celo solatnega preliva – preizkusite, ne bo vam žal!

Korak za korakom: Recept za bezgov sirup

Sestavine:
  • 2 kg sladkorja
  • 2 l vode
  • 50 g citronske kisline
  • 1 bio pomaranča
  • cca. 30 bezgovih cvetov
Priprava:
  1. Bezgove cvetove previdno pretresite, da odstranite majhne žuželke. Po potrebi jih očistite v stoječi vodi, vendar bo bezeg pri tem izgubil nekaj svoje arome.
  2. Groba stebla odstranite, prav tako pa potrgajte neodprte cvetove.
  3. Zmešajte vodo in sladkor ter mešanico med občasnim mešanjem v loncu zavrite.
  4. Operite pomarančo, jo narežite na rezine ter jo skupaj z bezgovimi cvetovi in citronsko kislino dajte v večjo posodo.
  5. Vse skupaj prelijte z mlačnim sladkornim sirupom (mešanica vode in sladkorja) ter za 3–4 dni postavite v hladen in temen prostor. Mešanico občasno premešajte.
  6. Sito obložite s čisto kuhinjsko brisačo in mešanico precedite v lonec.
  7. Sirup za kratek čas še enkrat zavrite ter ga še vročega napolnite v sterilne steklenice, ki jih tesno zaprite.