Active Beauty
Spomladansko čiščenje: Spoznajte čiščenje na okolju najbolj prijazen način

Nasveti za domače gospodinjstvo

Spomladansko čiščenje: Spoznajte čiščenje na okolju najbolj prijazen način

Korak za korakom do bleščeče čistega doma – z domačimi sredstvi in ekološkimi pripravki

Čistočo v kuhinji, kopalnici itd. boste dosegli že z nekaj domačimi sredstvi. Citronska kislina, soda bikarbona, natron, kis in jedrno milo so odličen dodatek običajnim čistilom. Njihova prednost je ta, da so poceni in ob pravilni uporabi prijazni okolju.

Za lep razgled: čiščenje oken in okvirjev

Z metlico odstranite prah in umazanijo s steklenih površin, okenskih polic in okvirjev. Vedro napolnite z mlačno vodo. Na 5 l vode dodajte 3 do 4 kapljice doma narejenega sredstva za ročno pomivanje posode (20 g drobno nastrganega jedrnega mila, raztopljenega v 200 ml vroče vode, in 1 žlica natrona). Najprej z eno krpo očistite notranjo in zunanjo stran oken, z drugo krpo pa notranjost in zunanjost okvirjev (lahko uporabite tudi čistilo za steklo). Krpe ne mečkajte, temveč z njo površine brišite v obliki črke S. Nato površine obrišite še s suho krpo (iz mikrovlaken). Na koncu šarnirje očistite z vatirano palčko. Tako boste lahko tudi ugotovili, ali jih je treba naoljiti.

Nasvet: Za vsako okno uporabite svežo vodo za čiščenje. Vedro napolnite le do tretjine in tako varčujte z vodo. Pri trdovratni umazaniji uporabite natron – 1 jedilno žlico natrona zmešajte z malo vode, nanesite na umazanijo, pustite kratek čas učinkovati in obrišite.

Učinkovito brisanje prahu

Najprej s površin odstranite vse predmete. Pri brisanju prahu vedno začnite zgoraj in brišite navzdol, in sicer z navlaženo krpo iz mikrovlaken ali suho antistatično krpo. Da bi prah učinkoviti odstranili, brišite s krožnimi gibi. Med brisanjem krpo večkrat temeljito sperite ali otresite.

Nasvet: Da bi preprečili nabiranje prahu, je treba stanovanjske dodatke iz tekstila redno stresati na prostem, prostore pa redno zračiti.

Nega talnih oblog in preprog

Tla so po navadi čistimo na koncu. Pri čiščenju tal morate biti pozorni predvsem na material. Laminat, PVC, ploščice, preproge ali parket – različni materiali zahtevajo različno nego. Parket lahko brišete le z vlažno, dobro ožeto krpo in pri sesanju uporabiti ustrezen nastavek s krtačo, da preprečite napihovanje oz. praske. Druge talne obloge so manj občutljive, predvsem tapisoni in ploščice. Na teh lahko trdovratne madeže odstranjujete tudi s krtačo ali čistilno blazinico.

Nasvet: Spomladi je še posebej pomembno, da tla redno pomivate, saj se na njih kopičijo različne vrste cvetnega prahu.

Osvežite stene in odstranite madeže z njih

Na steni se lahko kaj hitro znajdejo ostanki hrane ali pa sledi igranja. Manjše madeže lahko odstranite z rahlo navlaženo bombažno krpo. Za odstranjevanje svežih mastnih madežev pa boste potrebovali pivnik in toploto: Papir položite na madež in z likalnikom pri srednji temperaturi večkrat polikajte čez umazano območje – maščoba se vpije in izgine. Pri bolj trdovratnih (mastnih) madežih poskusite s pasto iz 50 g natrona, 1 jedilne žlice citronske kisline in 1 čajne žličke koruznega škroba ali pecilnega praška. Pasto nanesite na madež, jo pustite približno pol ure učinkovati in jo previdno odstranite s ščetko.

Nasvet: Vedno uporabljajte čiste krpe in ščetke.

Nasveti strokovnjakov glede čiščenja radiatorjev

  1. Za radiator, ki je v povprečni uporabi, strokovnjaki priporočajo čiščenje dvakrat na leto. Pred čiščenjem ga seveda izklopite – zaradi toplote se lahko nanj pritrdijo trdovratni delci prahu.

  1. Radiator vedno najprej posesajte, nato pa ga očistite s krpo iz mikrovlaken in čisto hladno vodo, da preprečite nastanek oblog iz vodnega kamna.

  1. Z univerzalnim čistilom in gobico se lahko lotite močnejše umazanije. Pomagate si lahko tudi s parnim čistilcem, ki bo zagotovo odstranil še tako trdovratno umazanijo.

Čiščenje sedežne garniture

Marsikdo na kavču preživi kar veliko časa in zato na njem lahko najdemo tudi kar nekaj madežev. Večino teh se lahko z oblazinjenega pohištva odstrani že z vlažno krpo in s pralnim milom ali sredstvom za odstranjevanje madežev.

Nasvet: Za čiščenje usnjene sedežne garniture uporabite jedrno milo, destilirano vodo in bombažno krpo.

Čiščenje kuhinjskih aparatov

  1. Štedilnik: Ostanke zažgane hrane na kuhalni plošči lahko odstranite s pecilnim praškom – zmešajte dve do tri jedilni žlici pecilnega praška s približno 100 ml vode in zmes z gobico nanesite na želeno površino. Pustite nekaj minut učinkovati, nato obrišite s čisto, vlažno krpo. Nasvet: Da bi se izognili prskam, za keramične in indukcijske kuhalne plošče uporabljajte le mehke krpe in gobice.

  2. Pečica: Najprej iz pečice odstranite vse pekače in rešetke. V steklenički s pršilko zmešajte eno jedilno žlico sode bikarbone in 500 ml vode ter popršite po umazaniji. Pustite učinkovati 15 minut, nato umazanijo obrišite z vlažno krpo. Nasvet: Grelcev in rešetk ventilatorja ne pršite, temveč jih previdno očistite z mehko ščetko.

  3. Hladilnik: Odklopite ga iz električnega omrežja in počakajte, da se zamrzovalnik odtali. Jabolčni kis in vodo zmešajte v razmerju 1 : 2 ter z mešanico očistite hladilnik in (odstranjene) posamezne dele. Tesnila vrat obrišite samo z vodo, saj je kis za tovrstne materiale preveč agresiven. Nasvet: Živila, ki se hitro kvarijo, medtem shranite na hladnem mestu. Preden hladilnik ponovno napolnite, ga temeljito prezračite.

Za čisto kopalnico in stranišče

Fuge: Tudi te lahko krasno očistite z natronom. Zmešajte ga z vodo in mešanico z zobno ščetko nanesite na fuge ter pustite delovati približno eno uro. Obrišite s krpo iz mikrovlaken in spolirajte.

Pipe: Ne le z univerzalnimi čistili, tudi z rjavim papirjem za peko boste pri čiščenju pip zelo uspešni. Zmečkajte eno polo papirja in pipo zdrgnite – ne dodajajte vode.

Odtoki: Zamaške za odtoke 30 minut namakajte v mešanici kisa in vode, ventile in odtočno odprtino pa očistite z zobno ščetko ter mešanico kisa in sode bikarbone.

Pokrov straniščne školjke in kotliček: Zunanje površine stranišča lahko očistite s kalijevim (mazavim) milom. Milo zmočite, da se speni, ga nanesite na bombažno krpo in z njo očistite površine.

Straniščna školjka: Trdovratne obloge, vključno z vodnim kamnom, lahko odstranite z natronom, kisom ali citronsko kislino. Ekološki WC-praški in geli zagotavljajo dolgotrajno čistočo in svež vonj.

Ščetka za straniščno školjko: Če želite očistiti straniščno ščetko, jo postavite med desko in školjko ter jo z vseh strani prelijte z vrelo vodo, da uničite mikrobe in bakterije. Nasvet: Ščetko zamenjajte vsakih šest mesecev.

Še zadnji nasvet za vse, ki želite čistiti na https://www.activebeauty.si/si/zivljenje/spomladansko-ciscenje-spoznajte-okolju-najbolj-prijazen-nacin/z domačimi čistili: V domača čistila ne dodajajte eteričnih olj. Eterična olja pomaranče, limone, sivke in podobnega so težko razgradljiva in izjemno škodljiva za vodne organizme.

Za trajnostno spomladansko čiščenje so primerna naslednja čistila

Najprej moramo povedati, da prav nobeno čistilo ni okolju prijazno. Vsa čistila namreč s kemikalijami, ki jih vsebujejo, onesnažujejo odpadno vodo. Kljub temu je prav, da ste pri izbiri čistila pozorni. Sredstva se močno razlikujejo po tem, kako nevarne so njihove sestavine za okolje in ali se v čistilnih napravah biološko razgradijo.

Uradne in neodvisne okoljske oznake, kot je »modri angel« ali znak za okolje EU »okoljska marjetica«, lahko služita za boljše prepoznavanje tovrstnih izdelkov. Čistila, ki so označena s temi oznakami, manj onesnažujejo odpadno vodo v primerjavi z običajnimi čistili – vseeno pa temeljito očistijo. Pri oznakah »bio« ali »eko« velja previdnost. Te oznake na izdelkih samo določajo poreklo in izdelavo, o učinkih sestavin pa ne podajo nobenih informacij.

Za spomladansko čiščenje sicer niso potrebna nobena posebna čistila: Pri trajnostnem čiščenju je pomembno tudi, da omejite izbiro čistil. Praviloma je za vzdrževanje čistoče doma dovolj, če imate pri roki univerzalno čistilo za različne površine, ki jih lahko obrišete z mokro krpo, detergent za ročno pomivanje posode, abrazivno sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev in čistilo proti vodnemu kamnu.

Mimogrede: Čistila z uradnimi okoljskimi oznakami so okolju prijaznejša od ostalih izdelkov le ob pravilnem odmerjanju. Pri uporabi čistil zato vedno bodite varčni. Če želite postopek čiščenja še bolj optimizirati, pri čiščenju uporabljajte posebne krpe iz mikrovlaken – ta tkanina namreč deluje kot fina krtača. Pri nakupu okolju prijaznih čistilnih sredstev upoštevajte tudi naslednji nasvet: Pri koncentratih je manj odpadne embalaže.

Tem čistilom se zaradi varovanja okolja raje odpovejmo

Površinsko aktivne snovi v čistilih so sedaj že popolnoma biorazgradljive. Drugače je pri sestavinah, kot so fosfonati, sintetični polimeri ali parfumi. Te snovi so težko biorazgradljive, zaradi česar lahko pride do nalaganja nevarnih snovi v okolju, kjer onesnažujejo vodo in škodujejo živim organizmom. Fosforne in dušikove spojine lahko povzročijo prekomerno onesnaženje voda. Kdor se želi spomladanskega čiščenja lotiti bolj trajnostno, naj raje posega po čistilih, ki teh sestavin ne vsebujejo.

Kdor se želi čiščenja lotiti na trajnostni način, naj ne uporablja kemičnih razkužil. Ta namreč vsebujejo aktivne sestavine, ki uničujejo mikroorganizme. Prav tako odsvetujemo uporabo čistil z močnimi kislinami ali alkalijami – pri njih obstaja tudi večje tveganje za kemične opekline. Če želimo varovati okolje, se raje odpovejmo sanitarnim čistilom, ki vsebujejo klor, čistilom za stranišča s klorovodikovo ali dušikovo kislino ter kemičnim čistilom za odtoke.

Vsestransko uporabno

„Špirit, 1 l“ znamke Denkmit

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Za jasen pogled

„Krpa iz mikrovlaken za čiščenje steklenih površin, več različic, 1 kos“ znamke Profissimo

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Krpice za čiščenje prahu

„ Krpa za brisanje prahu, 1 kos“ znamke Profissimo

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Za tla le najboljše

„Čistilo za talne površine Goldseife, 1 l“ znamke Denkmit

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Učinkovito pri odstranjevanju oblog vodnega kamna

„Bio sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna v kuhinjskih aparatih nature, 250 ml“ znamke Denkmit

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Za tla, ploščice in les

„Čistilo za talne površine Goldseife, 1 l“ znamke Denkmit

Kupite zdaj v dm spletni trgovini