Active Beauty
Spomladansko čiščenje: Spoznajte okolju najbolj prijazen način

Nasveti za domače gospodinjstvo

Spomladansko čiščenje: Spoznajte okolju najbolj prijazen način

Zdaj je najboljši čas, da se lotimo spomladanskega čiščenja. Toda, kako temeljito očistiti hišo na okolju prijazen način? Čiščenje na trajnostni način ni tako težko – če upoštevate nekaj osnovnih napotkov. Naučite se prepoznati čistila, ki so manj škodljiva za okolje. Poleg tega lahko uporabite nekaj domačih sredstev, iz katerih sami pripravite primerno čistilo za svoj dom.

Nekaj je treba poudariti že takoj na začetku: Nobeno čistilo ni „okolju prijazno“. Vsa čistila namreč odpadno vodo onesnažujejo s kemikalijami. Kljub temu je pomembno, katero čistilo izberete. Nekatera sredstva se namreč deloma močno razlikujejo v tem, kako nevarne so njihove sestavine za okolje in kako dobro se lahko razgradijo v čistilnih napravah.

Za trajnostno spomladansko čiščenje so primerna naslednja čistila

Uradne in neodvisne okoljske oznake, kot je »modri angel« ali znak za okolje EU »okoljska marjetica«, lahko služita za boljše prepoznavanje tovrstnih izdelkov. Čistila, ki so označena s temi oznakami, manj onesnažujejo odpadno vodo v primerjavi z običajnimi čistili – vseeno pa temeljito očistijo. Pri oznakah »bio« ali »eko« velja previdnost. Te oznake na izdelkih samo določajo poreklo in izdelavo, o učinkih sestavin pa ne podajo nobenih informacij.

Za spomladansko čiščenje sicer niso potrebna nobena posebna čistila: Pri trajnostnem čiščenju je pomembno tudi, da omejite izbiro čistil. Praviloma je za vzdrževanje čistoče doma dovolj, če imate pri roki univerzalno čistilo za različne površine, ki jih lahko obrišete z mokro krpo, detergent za ročno pomivanje posode, abrazivno sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev in čistilo proti vodnemu kamnu.

Mimogrede: Čistila z uradnimi okoljskimi oznakami so okolju prijaznejša od ostalih izdelkov le ob pravilnem odmerjanju. Pri uporabi čistil zato vedno bodite varčni. Če želite postopek čiščenja še bolj optimizirati, pri čiščenju uporabljajte posebne krpe iz mikrovlaken – ta tkanina namreč deluje kot fina krtača. Pri nakupu okolju prijaznih čistilnih sredstev upoštevajte tudi naslednji nasvet: Pri koncentratih je manj odpadne embalaže.

Tem čistilom se zaradi varovanja okolja raje odpovejmo

Površinsko aktivne snovi v čistilih so sedaj že popolnoma biorazgradljive. Drugače je pri sestavinah, kot so fosfonati, sintetični polimeri ali parfumi. Te snovi so težko biorazgradljive, zaradi česar lahko pride do nalaganja nevarnih snovi v okolju, kjer onesnažujejo vodo in škodujejo živim organizmom. Fosforne in dušikove spojine lahko povzročijo prekomerno onesnaženje voda. Kdor se želi spomladanskega čiščenja lotiti bolj trajnostno, naj raje posega po čistilih, ki teh sestavin ne vsebujejo.

Kdor se želi čiščenja lotiti na trajnostni način, naj ne uporablja kemičnih razkužil. Ta namreč vsebujejo aktivne sestavine, ki uničujejo mikroorganizme. Prav tako odsvetujemo uporabo čistil z močnimi kislinami ali alkalijami – pri njih obstaja tudi večje tveganje za kemične opekline. Če želimo varovati okolje, se raje odpovejmo sanitarnim čistilom, ki vsebujejo klor, čistilom za stranišča s klorovodikovo ali dušikovo kislino in kemičnim čistilom za odtoke

Domača sredstva za spomladansko čiščenje, ki jih lahko izdelate sami

Le nekaj domačih sredstev je dovolj, da ohranite kuhinjo, kopalnico in ostale prostore čiste. Citronska kislina, soda, natron, kis in navadno milo so odličen nadomestek za skorajda katerokoli čistilo. Ob ustrezni uporabi pa z uporabo domačih sredstev ne skrbite le za okolje, temveč so tudi prijaznejši do vaše denarnice.

  • Trdovratne usedline v odtokih lahko raztopite z mešanico sode in kisa v razmerju 1 : 1, ki ji dodate malo vroče vode.
  • Univerzalno čistilo lahko preprosto pripravite sami iz alkoholnega kisa in vode v razmerju 1 : 10. Površine, kot so okna ali tla, bodo tako zopet sijoče in čiste.
  • Madeže vodnega kamna lahko odstranite s citronsko kislino. Za razliko od kisa je citronska kislina nežna do gumijastih tesnil in je prijetnega vonja. A pazite, da uporabite le hladno ali mlačno čistilo, sicer bo pustilo sledi.
  • Abrazivno pasto za čiščenje lahko preprosto izdelate sami, če natron ali sodo raztopite v majhni količini vode.


Še zadnji nasvet za vse, ki želite čistiti na trajnostni način z domačimi čistili: V domača čistila ne dodajajte eteričnih olj. Eterična olja pomaranče, limone, sivke in podobnega so težko razgradljiva in izjemno škodljiva za vodne organizme.

Vsestransko uporabna

„Soda bikarbona“ znamke Solvay

Nakupujte v dm spletni trgovini

Neusmiljen do umazanije

„Večnamensko čistilo, pomaranča in limonina trava" znamke sonett

Nakupujte v dm spletni trgovini

Za kopalnico

„Čistilne tablete za kopalnico Nature“ znamke denkmit

Nakupujte v dm spletni trgovini