Active Beauty
Trije veganski namazi, ki vas bodo navdušili
Besedilo: Rezepte: StockFood

Malica

Trije veganski namazi, ki vas bodo navdušili

Kaj si vegani za zajtrk mažejo na kruh? Seveda veganski namaz. V nadaljevanju z vami delimo recepte za začinjen namaz s papriko, oreškast grahov humus in kremni namaz iz jajčevcev.

Ti trije veganski namazi so hitro pripravljeni

Sestavine za štiri porcije pomake s papriko in baziliko

K svežemu belemu kruhu se izvrstno podajo v pečici pečena paprika, feta in zelišča.

  • 4 rdeče paprike
  • pol pesti bazilike
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja; in za premaz pekača
  • 2 jedilni žlici veganskih drobtin; ali po okusu
  • 100 g veganskega sira feta
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • sol
  • sveže mleti črni poper

Priprava pomake s papriko in baziliko

1. Pečico segrejte in specite papriko
Pečico nastavite na funkcijo peke na žaru in jo segrejte. Papriko in baziliko operite. Papriko razpolovite, jo očistite in s kožo navzgor položite na naoljen pekač. Pecite 5–10 minut, dokler kožica ne potemni. Vzemite jo iz pečice, pokrijte z brisačo in pustite, da se ohladi. Nato jo olupite.

2. Preostale sestavine zmešajte s papriko
Olupite česen. Obtrgajte liste bazilike in jih nekaj prihranite za okras. Preostanek pretlačite s česnom, papriko, oljem, drobtinami in sirom feta. Po potrebi dodajte malo hladne vode.

3. Postrezite
Začinite z limoninim sokom, soljo in poprom. Z namazom napolnite skledo za serviranje in ga okrasite z listi bazilike.

Sestavine za štiri porcije grahovega humusa z meto

Grah ni le vir beljakovin, ampak s svojim prijetno sladkim okusom dopolnjuje oreškast namaz.

  • 100 g graha; svežega ali zamrznjenega
  • sol
  • 4 vejice mete
  • 250 g čičerike iz pločevinke
  • 2 stroka česna
  • 2 jedilni žlici sezamove kreme tahini
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • orientalska kumina po okusu
  • sveže mleti črni poper

Priprava grahovega humusa z meto

1. Pripravite čičeriko, meto in česen
Grah blanširajte v slanem kropu ca. 2 minuti, ohladite in odcedite. Meto in česen operite. Natrgajte lističe mete in jih nekaj prihranite za okras. Čičeriko odcedite. Olupite česen.

2. Spirirajte sestavine
Vse na koščke narezane sestavine pretlačite skupaj s sezamovo kremo, limoninim sokom in oljem. Po potrebi dodajte malo hladne vode.

3. Postrezite
Začinite z limoninim sokom, soljo in poprom. Z namazom napolnite skledo in okrasite z listi bazilike.

Sestavine za štiri porcije pomake z jajčevci in peteršiljem

Pečeni jajčevci in smetanov jogurt spominjajo na libanonski namaz baba ganoush.

  • 2 jajčevca
  • 2 2 stroka česna
  • 1 pest peteršilja
  • 150 g veganskega mandljevega jogurta (alternativa: sojin jogurt)
  • 1 jedilna žlica oljčnega olja
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • ½ čajne žličke paprike v prahu

Priprava pomake z jajčevci in peteršiljem

1. Segrejte pečico in specite jajčevce
Pečico segrejte na 200 °C (zgornje in spodnje gretje). Pekač obložite s papirjem za peko. Jajčevce operite in jih cele prebodite z vilico. Ca. 40 minut jih pecite do mehkega. Na koncu jih rahlo ohladite, po dolgem razpolovite, z žlico izdolbite meso in ga nasekljajte.

2. Pripravite česen in peteršilj
Česen olupite in drobno nasekljajte. Peteršilj operite, ga otresite, osmukajte in grobo nasekljajte.

3. Premešajte in postrezite
V jajčevce vmešajte česen, jogurt, oljčno olje, limonin sok, sol in poper ter jih začinite po okusu. Prelijte v manjšo skledo in posujte s papriko v prahu.