Active Beauty
dm tek za ženske: letos bo še zabavneje

Motivacija

dm tek za ženske: letos bo še zabavneje

Nestrpno že pričakujemo 27. maj 2023, ko se bo v ljubljanskem parku Tivoli odvijal 17. dm tek za ženske. Zopet se bo zbralo več tisoč tekaško navdušenih žensk in deklet – ne glede na to, koliko so stare ali kakšna je njihova telesna pripravljenost. Za mnoge izmed njih je udeležba na tej tekaški prireditvi postala del tradicije, nekatere pa bodo letos na njej tekle prvič. Vsem pa je skupno veselje do gibanja in druženja. Preberite si pet nasvetov, s pomočjo katerih bo letošnji dm tek za ženske še prijetnejši.

Pet nasvetov za popolno tekaško vzdušje

1. Priprave na tek naj potekajo v družbi enako mislečih

Od dm teka nas loči še nekaj tednov, ki so nam na voljo za dobro telesno pripravo. Da bomo vztrajale in se ne bomo prepustile lenobnim skušnjavam, se lahko prijavimo na enega izmed brezplačnih skupinskih treningov. Skupinska motivacija je namreč najbolj učinkovita! Priprave potekajo po več slovenskih krajih, njihov pregled pa poiščite tukaj.
Če nobena od naštetih lokacij ni v bližini vašega doma, priprave na dm tek za ženske vzemite v svoje roke. V pomoč vam naj vam bo načrt za tekače začetnike: temelji na principu »tek – hoja – tek«. Začnite s polurnim treningim, ki so sestavljeni iz ene minute teka in dveh minut hoje. Ta vzorec ponovite osemkrat, zaključite pa z raztezanjem. Vsak teden ali na nekaj dni se vaš tekaški trening lahko postopoma podaljšuje, stopnjuje se tudi njegova intenzivnost.

2. Prepustimo se tekaški vnemi

Kaj dm tek za ženske dela tako posebnega? Zagotovo je to povezanost med udeleženkami samimi, pa tudi med njimi in občinstvom. Če imamo med tekom manjšo krizo, ni večje motivacije kot spodbuden vzklik, ki nas požene naprej. Lahko je to naš partner, najboljša prijateljica, naši otroci ali soseda – prav gotovo se bo našel kdo, ki bo ob progi prav za vas pričaral navijaško vzdušje.

3. Pripravljenost na dan teka

Neprijetna bolečina ob strani nam lahko kaj hitro vzame veselje do teka. Za to ni nujno krivo le napačno dihanje, ampak morda tudi neustrezna prehrana pred tekom. Če zaradi telesne aktivnosti mišice nog potrebujejo več krvi, te ne ostane dovolj za prebavni trakt. Poleg tega poln želodec obremenjuje prepono. Kako se izogniti takšnim situacijam?

Ustrezna prehrana in načrt pred tekaškim dogodkom:
  • Na start se ne odpravite tešči ali lačni.
  • Zadnji obilnejši obrok pojejte približno tri ure pred tekom. Ta naj bo lahko prebavljiv ter bogat z ogljikovimi hidrati in vlakninami, kot so npr. ovseni kosmiči s posnetim mlekom ali manj mastnim jogurtom.
  • Uro pred začetkom si privoščite manjši nemasten prigrizek, npr. banano, toast ali riževe vaflje.
  • Tik pred tekom spijte le še kakšen požirek tekočine, ki naj ne bo premrzla ali gazirana.
Šport in užitek - najboljša kombinacija dm teka za ženske


4. Štoparico lahko pustite doma

Bistvo dm teka za ženske ni športni izziv, pač pa spodbujanje veselja do teka, zato je povsem drugotnega pomena, kakšen čas smo dosegle, ko smo pritekle v cilj. Naš letošnji cilj naj torej bo, da odtrgamo pogled z ure in nismo slabe volje, če na končnem teku ne bomo dosegle svojega najboljšega časa s treningov. Prepustimo se toku, uživajmo v tem, da nas množica ponese s seboj in izkusimo edinstveno vzdušje v čudovitem objemu narave in Tivolija.

5. Zabava za vse - vse smo zmagovalke

Čestitke! Ko pritečemo skozi cilj, nismo le uspešno premagale trase teka za ženske. Številne udeleženke imajo za seboj več tednov treningov in so lahko upravičeno ponosne na svoje dosežke. Da ta dragoceni občutek ohranimo čim dlje, letos priredimo zabavo za zmagovalke. Povabimo vse prijatelje in družinske člane ter praznujmo, kot se spodobi! To smo si namreč brez dvoma zaslužile.