Active Beauty
Pet nasvetov za urejeno garderobno omaro

Naredite prostor

Pet nasvetov za urejeno garderobno omaro

Se vam zdi, da kljub gori oblačil v omari nikoli ne veste, kaj bi oblekli? Naredite red v svoji garderobni omari.
Po podatkih raziskave, ki je bila izvedena v okviru projekta Obleka naredi človeka, smo v Sloveniji leta 2019 zavrgli 25.079 ton oblačil oz. 12,3 kg na prebivalca (Raziskave - Obleka naredi človeka (oblekanaredicloveka.si)).


5 Pet nasvetov, kako se izogniti poplavi oblačil

Priprava je vse

Pred začetkom pospravljanja se nanj dobro pripravite. Za oblačila, ki jih boste dali na stran, si priskrbite velike vreče in kartonske škatle. Tako jih boste zlahka sortirali in pospravili na svoje mesto. 


Izpraznite omaro

Če boste iz omare pobrali vsa oblačila, boste imeli dober pregled in malo je možnosti, da bodo oblačila, ki jih ne nosite več, pristala nekje v zadnjem delu omare. 


Premislite in pomerite oblačila

Vsako oblačilo vzemite v roke in se vprašajte: „Sem ta kos v zadnjem letu oblekel/a?“. Če je odgovor ne, ga najverjetneje tudi v prihodnosti ne boste. Pomaga lahko tudi, da oblačilo pomerite in ugotovite, ali vam sploh še pristaja.

Očistite omaro

Po sortiranju premislite, katera oblačila bi morda lahko podarili prijateljici. S pospravljanjem pa še malo počakajte. Prazna omara je odlična priložnost, da jo pobrišete z mokro krpo.

Pravilno pospravite

Po sortiranju premislite, katera oblačila bi morda lahko podarili prijateljici. S pospravljanjem pa še malo počakajte. Prazna omara je odlična priložnost, da jo pobrišete z mokro krpo.
 
Poleg tega, da si vzamete dovolj časa, si pripravite tudi seznam predvajanja glasbe. Ta naj vključuje vaše najljubše pesmi ali podkaste in občutek boste imeli, da gre vse lažje od rok.
 
Temeljito pospravljanje omare morda ni najbolj zabavna stvar, ki jo lahko počnete med vikendom, a urejena omara vam bo v prihodnosti pomagala pri tem, da boste kupovali manj, bolj trajnostno in zavestno.


Stran s hitro modo

Modne verige letno izdajo več kot 20 kolekcij, s čimer stranke vedno znova vabijo k nakupovanju. Poročilo organizacije Greenpeace kaže, da danes kupimo 60 % več oblačil, kot smo jih pred 15 leti. Življenjska doba puloverjev in hlač se je skrajšala za polovico, posamezne modne smernice trajajo krajše obdobje in kakovost je slabša. Nevladne organizacije, kot je Greenpeace, že leta zahtevajo zakonske predpise, ki bi omejile proizvodnjo in „odlaganje“ odpadne hitre mode. Kaj lahko naredimo kot potrošniki? Preprosto, kupujmo manj.