Active Beauty
8 eteričnih olj in njihovi učinki

Dišeče rastlinske snovi

8 eteričnih olj in njihovi učinki

Eteričnim oljem nekateri pravijo tudi “dišeča duša rastlin”. Poznate njihove učinke?
Rastline niso tako nemočne, kot se zdi: zelo dobro se znajo namreč braniti pred insekti, ki jih napadajo. V ta namen uporabljajo svoje edinstveno orožje: dišave v obliki eteričnih olj. Dišav pa ne uporabljajo le kot zaščito, temveč z njimi tudi privlačijo žuželke, ki oprašujejo rastline ali raznašajo njihova semena.

Eterična olja so poznana in priljubljena predvsem zaradi prijetnih vonjev, v aromaterapiji pa jih uporabljajo za točno določene namene. A ne le v aromaterapiji – cenjena so tudi na področjih rastlinskega zdravilstva in nege obraza proti staranju (anti age). Kožo oskrbijo s pomembnimi učinkovinami, s svojimi aromami pa pobožajo dušo.


Učinki eteričnih olj

Eterična olja imajo zelo raznolike učinke, saj vsako od njih deluje drugače. Veliko lastnosti pa je skupnih vsem. Večina eteričnih olj zavira rast bakterij, deluje protivnetno ali celo preprečuje razmnoževanje virusov in glivic.

Poleg učinkov je pomemben tudi način njihovega delovanja. Ker imajo eterična olja rada maščobo, jih koža dobro sprejema, prav tako sluznica. Lastnost, ki še posebej zaznamuje eterična olja, je vonj. Pri vdihavanju vplivajo na naš centralni živčni sistem ter še posebej na naše možgane. Aromaterapija zato izkorišča različne vonje eteričnih olj za dosego določenih učinkov na telo in duha. Tako lahko pomirjajo, delujejo poživljajoče na določene predele telesa oz. organe, spodbujajo prekrvavitev in poživljajo krvni obtok ter odpravljajo krče.

Pozor – ne uporabljajte čistih eteričnih olj!

Eteričnih olj nikoli ne uporabljajte v čisti obliki ali jih nerazredčene nanašajte na kožo. Takšna olja lahko namreč dražijo kožo oz. sluznico. Vedno upoštevajte, da je treba eterično olje pred uporabo razredčiti z rastlinskim oljem, kot je na primer mandljevo. Z vodo se namreč eterična olja zelo slabo mešajo.

Poleg tega morate vedeti, da nekatera eterična olja niso primerna za ljudi z občutljivo kožo ali boleznimi dihal, nosečnice in še posebej otroke. V mnogih primerih lahko namreč izzovejo stranske učinke. Zato se pred uporabo pozanimajte o delovanju, najbolje pri certificiranih aromaterapevtih.


Nakup in shranjevanje eteričnih olj – na kaj morate biti pozorni


Pri nakupu eteričnih olj, ki jih najdete tudi na policah dm prodajaln, morate biti pozorni, da kupujete 100% naravna eterična olja, ki so najboljša izbira. Eterična olja dobro zaprta hranite v temnem in hladnem prostoru. Če je okolje pretoplo, lahko izhlapevajo. Če steklenička ni dobro zaprta, lahko olje pride v stik s preveč kisika in tako oksidira. Takšno olje lahko draži kožo.


Katero olje uporabiti

Sivka: Eterično olje sivke deluje pomirjujoče, pomaga pri odpravljanju strahov in vzpostavljanju ravnovesja. Če vas muči nespečnost, nekaj kapljic olja kanite na vzglavnik. Eterično olje sive je tudi odlična sestavina domače kopeli.

Vrtnica: Eterično olje vrtnice ni med najcenejšimi, a se njegov nakup izplača. Nežna vrtnica lahko pripomore k boljšemu stanju kože, izboljša njeno elastičnost, omili rdečico in vnetja. Primerno je za vse tipe kože.

Kamilica: Eterično olje kamilice ima podobne učinke kot sivkino olje: blagodejno vpliva na telo in duha, poleg pozitivnih učinkov na počutje pa pomaga odpravljati notranji nemir in težave z nespečnostjo.

Limona: To eterično olje deluje ravno nasprotno kot kamilica in sivka – učinkuje namreč poživljajoče. Spodbuja koncentracijo, odpravlja utrujenost in pripomore k vitalnosti. To olje bo tako prava izbira, ko ste utrujeni in brez energije.

Pomaranča: Vonj po svežih pomarančnih lupinah je kot ustvarjen za praznike. V sekundi prežene slabo voljo, blagodejno vpliva na razpoloženje ter hkrati pomirja in omili slabost.

Poprova meta: Pri glavobolu ali težavah s koncentracijo lahko pomaga eterično olje poprove mete. Za pripravo poživljajočega olja za telo lahko mandljevemu olju dodate olje poprove mete, limone ali rožmarina. Po potrebi olje vmasirajte v kožo.

Timijan: Timijan dokazano pomaga pri vnetjih sluznice, bronhitisu in oslovskem kašlju. Deluje poživljajoče, pomaga pri izčrpanosti in deluje krepilno po dolgotrajnih boleznih. Eterično olje timijana duha navda s pogumom in močjo ter krepi samozavest.

Melisa: Melisa je poznana tudi pod imenom limonina melisa, a se kljub vonju po limoni od limoninega eteričnega olja razlikuje, saj deluje pomirjujoče in pomaga odpravljati strahove. Tako kot sivko ga lahko uporabimo pri nespečnosti. Blagodejno vpliva tudi na črevesje, saj omili napihnjenost in odpravlja občutek polnosti. Poleg tega dokazano preprečuje širjenje virusa, ki povzroča herpes.