Active Beauty
 Božični meni: Kapučino iz rdečega zelja
Besedilo: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Odlična juha

Božični meni: Kapučino iz rdečega zelja

Ali želite za božič postreči nekaj posebnega in razvajati svoje najdražje? Nič lažjega! Salzburški kuharski mojster Vitus Winkler je za ACTIVE BEAUTY ustvaril božični meni, ki ni zgolj lepega videza, temveč tudi slastnega okusa. Lahko ste prepričani: zahvaljujoč natančnim receptom lahko vsak ljubiteljski kuhar pripravi ta ekstravagantni meni tudi na domačem štedilniku.
Avstrijski vrhunski kuhar Vitus Winkler s to zimsko in barvito juho poskrbi za pikanten začetek našega božičnega menija.

Predjed božičnega menija: Kapučino iz rdečega zelja s timijanovo peno in pralinami iz kozjega sira

Sestavine kapučina iz rdečega zelja

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica ingverja
  • 200 g olupljene rdeče čebule, drobno sesekljane
  • 500 g svežega rdečega zelja, narezanega na tanke trakove
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 jabolko, brez pečk, olupljeno in narezano na majhne koščke
  • 125 ml rdečega vina
  • 1 pomaranča (sok in lupina)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (npr. dmBio)
  • 65 ml smetane za stepanje
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1 zvezdasti janež
  • 1⁄2 cimetove palčke
  • sol
  • poper, sveže mlet
  • 125 ml soka rdeče pese (npr. sok rdeče pese dmBio)

Priprava kapučina iz rdeče pese

V ponvi na olivnem olju prepražimo ingver in nato na njem čebulo z rdečim zeljem, da postekleni. Dodamo sladkor in koščke jabolka in dušimo pet minut. Nato dodamo rdeče vino, pomarančni sok in pomarančno lupinico, prelijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dodamo smetano. Juho začinimo z nageljnovimi žbicami, zvezdastim janežem, cimetovo palčko, soljo in poprom. Zavremo, odstavimo z ognja in pokrito pustimo stati 20 minut. Odstranimo nageljnove žbice, zvezdasti janež in cimetovo palčko ter juho na drobno zmešamo s paličnim mešalnikom. Precedimo skozi cedilo in nato dodamo sok rdeče pese.


Sestavine za timijanovo peno

  • 20 g masla
  • 500 ml mleka z malo maščobe
  • 5 g timijana brez pecljev
  • sol
  • poper, sveže mlet
  • 1 kanček sodavice

Priprava timijanove pene

V manjšem loncu segrejemo maslo, da se speni in porjavi. Zdaj dodamo timijan in zalijemo z mlekom, začinimo s soljo in poprom ter enkrat zavremo. Pustimo stati pet minut in nato fino zmešamo s paličnim mešalnikom. Tekočino precedimo skozi drobno sito, segrejemo in nato dodamo kanček sodavice ter ponovno spenimo na površini s paličnim mešalnikom. Vročo juho iz rdečega zelja nalijemo v jušne sklede in prekrijemo s timijanovo peno.

Sestavine za praline iz kozjega sira

  • 120 g kozjega kremnega sira
  • 50 g moke
  • 2 jajci
  • 100 g drobtin
  • prečiščeno maslo za peko
  • ​rdeča pesa v prahu

Priprava pralin iz kozjega sira

Kozji kremni sir oblikujemo v majhne kroglice. Kroglice na kratko zamrznemo v hladilniku ali zamrzovalniku. Nato jih povaljamo v moki, pomočimo v stepena jajca in povaljamo v drobtinah. Nato jih zlato spečemo na vročem prečiščenem maslu, osušimo in povaljamo v prahu rdeče pese.
Vročo juho iz rdečega zelja nalijemo v kozarce. Timijanovo peno previdno namestimo na juho in kroglice položimo bodisi v juho bodisi kot hrustljavo prilogo zraven kozarcev – barvita in harmonična paša za oči v božičnem meniju!

Ko boste v Avstriji, obiščite restavracijo Vitusa Winklerja

Če želite kulinarične dobrote uživati na kraju samem, je najbolje, da rezervirate mizo v zeliščnem kraljestvu Vitusa Winklerja v St. Veitu v salzburški regiji Pongau. Gurmanski kuhar, okronan s štirimi priznanji Gault & Millau, streže alpsko kuhinjo na najvišji ravni.