Active Beauty
Materinstvo brez nepotrebnih pritiskov zaradi Instagrama
Besedilo: Stephanie Lindner

Kako biti mama?

Materinstvo brez nepotrebnih pritiskov zaradi Instagrama

Draga dizajnerska oblačila za mamo in otroka, otroške zabave, prilagojene za objavo na Instagramu ter brezhibno čist in pospravljen dom – med vsemi objavami na Instagramu mame zlahka začnemo primerjati življenja drugih s svojim lastnim. Tudi brez pritiska Instagrama je biti mama zahtevna naloga, zato imamo za vas tri nasvete, kako uživati v lepih trenutkih z otroki.

Trije nasveti za materinstvo brez pritiska Instagrama

1. Ostanite avtentični

Vsakdanjik v dizajnerski obleki in visokih petah je z otrokom popolnoma nerealen. Nosite udobna oblačila, ki jih je mogoče enostavno oprati in v katerih boste zlahka tekali po igrišču. V tovrstnih udobnih oblačilih bo bolj zadovoljen tudi otrok. Zavedajte se, da vam kot novopečeni mamici nikakor ni treba takoj pokazati popolnega telesa. Biti mama pomeni tudi, da znamo spreminjajoče se telo sprejeti. Nikar ne posnemajte nedosegljivih telesnih idealov.
Tudi svoj dom uredite tako, da se bo vaša družina v njem dobro počutila, in ga ne primerjajte z brezhibno urejenimi in mojstrsko okrašenimi stanovanji mamic z Instagrama. Zavedajte se, da vam te vedno postrežejo le z dobro zrežiranim posnetkom. Koliko ur dela (in pomočnikov) je bilo potrebnih za takšno uprizoritev in kako dolgo je potem "popolni svet" ostal nedotaknjen, običajno zamolčijo.

2. Ozavestite trenutek

Če ves čas razmišljamo, ali bi bilo doživetje v nekem trenutku primerno za na fotografijo ali videoposnetek na družbenih omrežjih, ne moremo zares uživati v njih, ker jih je nujno treba dokumentirati. To se lahko hitro sprevrže v stres, pa tudi smiselno ni. Običajno je na telefonu ali računalniku shranjenih veliko preveč fotografij, za katere niti ne vemo, da jih imamo.
Strokovnjakinja za pospravljanje Marie Kondo svetuje, da zavestno izberete tiste slike, ki vam resnično nekaj pomenijo. Iz njih lahko nato ob primerni priložnosti ustvarite fotoknjigo.
Uživajte v materinstvu. Z otroki gradite peščene gradove, pojdite ven in spoznavajte naravo ali se zvečer skupaj zleknite na kavč. Vzemite si čas zanje in med igro bodite resnično prisotni. Smejte se in neobremenjeno doživljajte lepe trenutke. Če jih želite ohraniti v obliki fotografije, naredite dva ali tri vesele posnetke in nato odložite telefon oz. fotoaparat. Nepozabne dogodke si boste tako ali tako zapomnili tudi brez fotografiranja ali snemanja.

3. Otroku omogočite zasebnost

Bi si kot otrok želeli, da vaši starši dokumentirajo vaše otroštvo in ga ves čas prikazujejo na družbenih omrežjih? Verjetno ne. Svojim otrokom torej omogočite zasebnost in ne kršite njegovih osebnih pravic z objavo zelo zasebnih trenutkov. Včasih biti mama preprosto pomeni pustiti otroka pri miru. Omogočiti mu je treba, da se razvija svobodno in neopazno. Otroci, katerih fotografije in videoposnetki so javno objavljeni, so v šoli pogosto žrtve žaljivk, tega pa si za svojega otroka ne želi nobena mama.