Active Beauty
Resnica o popadkih, ki vam je nihče ne pove
Besedilo: Linda Freutel

Vi to zmorete!

Resnica o popadkih, ki vam je nihče ne pove

Na temo popadkov kroži veliko zgodb. Večina ni prav prijetnih. Brez dvoma popadki bolijo, a kar je še pomembnejše, porod in rojstvo otroka vas bosta spremenila, zaradi česar nikoli več ne boste taki, kot ste bili.
Kako se občutijo popadki? Nosečnice si želijo vedeti, kaj lahko pričakujejo pri porodu. Vendar je porod in popadke težko opisati, saj gre za bolečino, ki je ni mogoče z ničimer primerjati. To seveda ne pomeni, da bo porod najbolj boleča izkušnja, ki ste jo kdaj koli doživeli, vsekakor pa bo nekaj, česar še ne poznate.

7 dejstev o popadkih

Kako boste prepoznali popadke?

Da bi si vsaj teoretično lahko predstavljali popadke, morate poznati procese, ki se dogajajo v vašem telesu. Strokovnjaki razlagajo, da gre pri popadkih izključno za krčenje mišic. Pri vsakem popadku se intenzivno krčijo številne mišične celice maternice. Kot bi šlo za krče na vedno istem mestu in v vedno krajših razmikih, ki včasih trajajo ure in ure.

Pri tem se zgornji del maternice tako močno krči, da se spodnji del, tj. maternični vrat, odpre. Morda je to še najlažje ponazoriti na primeru balona. Če zgornjo stran balona močno stisnemo, se spodaj odprtina močno odpre.

Kako veste, da gre res za popadke?

Babice in zdravniki govorijo o popadkih šele, ko krčenje mišic povzroči, da se odpre maternični vrat. Ko je maternični vrat odprt, se krčenje začne pojavljati v enakomernih razmikih in traja nekaj časa. To so popadki.

Ali popadki res lahko trajajo 30 ur?

Vse, kar se dogaja pred popadki, je t. i. latentna faza. V tej fazi se pojavljajo občasni krči, ki ne vplivajo na maternični vrat. Tudi ti krči so sicer lahko boleči, niso pa to še popadki, ki sprožijo porod.

To je tudi razlog, da si trajanje popadkov porodnice pogosto razlagajo drugače kot zdravstveno osebje. Veliko žensk namreč k popadkom prišteva že latentno fazo. Porodni popadki praviloma ne trajajo dlje kot 12 ur.

Kako boleči so popadki?

Kako boleči se vam bodo zdeli popadki, je odvisno od vašega praga bolečine in od utrujenosti. Če je latentna faza dolga, so ženske običajno že zelo utrujene. Navadno vmes pozabijo jesti in piti. Pogosto majhna okrepitev pomaga, da ženska porod lažje prenaša.

Pri tem je lahko porodnici v pomoč babica ali oseba, ki jo spremlja v porodnišnici. Običajno so to očetje, ki lahko svoji partnerki ponudijo prigrizke (npr. oreške, žitne rezine, banano), vodo ali sadni sok in jo spomnijo, da si mora nabrati novih moči.

Kaj lahko naredite, če bolečin ne morete več prenašati?

Babice porodnicam z različnimi metodami pomagajo, da se med porodom čim bolj sprostijo: topla kopel, kratka masaža ali sprememba položaja. Katera od teh metod je najučinkovitejša, je odvisno od vsake posameznice.

Na voljo so seveda tudi zdravila za lajšanje bolečin, ki jih porodnici lahko da babica ali zdravnik. Zelo priljubljena je epiduralna analgezija, ki pa jo izvajajo zgolj anesteziologi. Prav je, da poveste, ko so bolečine neznosne. Konec koncev bi moral biti porod čim manj stresen.

Mentalni trening nebolečega poroda: sprejemanje in predihavanje popadkov

Pogosto pomaga tudi, če se na popadke mentalno pripravite. Ne glede na to, ali boste skušali sami sebe pregovoriti, da bo porod neboleč, babice pravijo, da se morate predvsem pripraviti na to, da popadki bolijo.

Vseeno se zavedajte, da je mentalni vidik zelo pomemben. Ne osredotočajte se na boleče popadke, temveč na premore med njimi. Veselite se, da bo popadek zdaj zdaj mimo in se boste lahko ponovno sprostili. Tudi dihanje vam je lahko v pomoč. Intenzivno vadite dihanje pred porodom. Če boste dobro pripravljeni, si boste z njim med porodom lahko pomagali.

Že pred porodom razmislite, kaj potrebujete, ko ste pod stresom. Morda vas sprošča glasba? Vroča kopel? Partnerjeva podpora? Ali imate najraje popoln mir? Imejte pripravljen seznam stvari, ki bi vas med porodom lahko sprostile.

Premagajte strah pred bolečino

Zavedajte se, da gre za nekaj, čemur boste kos. Zato je poskrbela narava. Mnogo žensk porod pripelje do tega, da premagajo svoje strahove. Po porodu nikoli več ne boste enaki kot pred njim, temveč mnogo bolj močni in ponosni.

Ne glede na vse imejte v mislih, da so tudi najhujši popadki slej ko prej mimo. In kar sledi je prav tako neopisljivo in silno kot porod sam.