Ali so spolni odnosi med nosečnostjo dovoljeni?

Načeloma je spolni odnos med nosečnostjo, ki poteka brez zapletov, dovoljen kadarkoli. Otroka namreč dobro ščitita maternica in plodovnica. Z vami delimo odgovore na najpomembnejša vprašanja.

Kaj otrok v maternici čuti med spolnim odnosom?

Nerojeni otrok je dobro zaščiten z materničnim vratom ter plastjo tkiva in mišic maternice. Plodovi ovoji in plodovnica prav tako blažijo udarne gibe, tako da otrok med spolnim odnosom ne utrpi poškodb. Izločanje oksitocina med orgazmom sprošča ne le mamo, ampak tudi otroka. V primeru kratkega materničnega vratu ali preteklih prezgodnjih porodov ter proti koncu nosečnosti lahko hormonsko izločanje in povečana kontrakcija mišic maternice sprožita popadke.

Kaj narediti, če po spolnem odnosu pride do bolečin ali krvavitev?

Zaradi izboljšanega pretoka krvi v materničnem vratu se lahko občasno pojavijo neškodljive blage krvavitve. Če krvavitve trajajo in jih spremljajo bolečine, vsekakor priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom. Z vaginalnim pregledom in ultrazvokom se lahko ugotovi vzrok za krvavitev, razlog pa se ustrezno zdravi.

Ali v času nosečnosti – tudi zdrave nosečnosti – obstajajo obdobja, ko ne bi smeli imeti spolnih odnosov?

Pri nosečnosti, ki poteka brez zapletov in tveganj, na splošno ni smernic glede spolnih odnosov. Dokler se ženska počuti dobro in ji spolni odnos ustreza, je dovoljen kadarkoli v času nosečnosti.

Kateri spolni položaji so za nosečnice še posebej prijetni?

Dokler trebuh ni moteč dejavnik, lahko po želji preizkusite različne spolne položaje. Ko je trebuh večji, se veliko parov navdušuje nad položajema žlička in kavbojka.

Ali bi morali v času nosečnosti uporabljati kondom?

Če je nosečnica nagnjena k vaginalnim okužbam, se v času nosečnosti med spolnim odnosom priporoča uporaba kondoma. Če ste že imeli prezgodnji porod, priporočamo uporabo kondoma. Prostaglandini, ki jih vsebuje semenska tekočina, imajo namreč lokalni učinek na mehčanje materničnega vratu in lahko sprožijo porod.

Kdaj po porodu naj bi spet imeli spolni odnos?

Najbolje je počakati 6 do 8 tednov, kar je običajna dolžina poporodne dobe. V tem času se maternica namreč vrne v svojo prvotno velikost, rana oz. mesto, na katerem je bila pritrjena posteljica, pa se zaceli. Značilno je tudi spreminjanje barve izcedka – na začetku je krvav, nato rjavkast, rumenkast in na koncu belkast. Prav je tudi, da se morebitne porodne poškodbe, ki jih je morda bilo treba zašiti, zacelijo. Ginekolog bo na ginekološkem pregledu, ki poteka nekaj tednov po porodu, preveril, ali je proces involucije potekal normalno. Do tega pregleda se je priporočljivo vzdržati spolnih odnosov.