Med nosečnostjo je zdrava in raznolika prehrana izjemnega pomena – navsezadnje mora nerojeni otrok dobiti vsa pomembna hranila, ki jih potrebuje za najboljši možni razvoj. Številne nosečnice se zato upravičeno sprašujejo: "Česa se med nosečnostjo pravzaprav ne sme jesti?" Podrobneje si oglejmo osem živil, ki jih je treba vsekakor odstraniti iz prehrane nosečnice. Zakaj? Ker so lahko okužena s povzročitelji salmoneloze, listerioze ali toksoplazmoze in predstavljajo resnično tveganje za mater in otroka. O nevarnostih zastrupitve s hrano med nosečnostjo smo se pogovarjali tudi z ginekologi.

1. Surova ali mehko kuhana jajca

Za čas nosečnosti to pomeni, da se poslovite od majoneze, tiramisuja, umešanih jajc in omlet z mehkimi rumenjaki in beljaki. Surova ali premalo kuhana jajca so namreč lahko okužena s salmonelo. Če se jajcem ne želite odpovedati, jih kuhajte ali cvrite vsaj deset minut.

2. Surovo meso

Res je, da je za ljubitelje mesa komaj kaj bolj okusnega kot sočen zrezek. Toda nosečnice srednje pečenim zrezkom in drugim jedem iz surovega mesa, kot je goveji tatar, raje recite: Ne, hvala! Uživanje tega mesa lahko namreč povzroči toksoplazmozo.

3. Surova šunka in surove klobase

Ko pomislimo na pršut in salamo, se običajno najprej spomnimo na Italijo in kulinarične dobrote naše sosede, žal pa nosečnice ne smejo uživati surove šunke in klobas. Tako kot v surovem mesu se lahko tudi tu skrivajo povzročitelji toksoplazmoze in listerioze, zato jih med nosečnostjo ne smete uživati.

4. Surove ribe in/ali ribe, polne živega srebra

Ljubiteljice sušija in makija, pozor. Surovim ali surovo dimljenim filejem se boste morale med nosečnostjo odpovedati, saj obstaja nevarnost listerioze in toksoplazmoze. Bodoče matere se morajo izogibati tudi tuni, morskemu jeziku ali mečarici – te vrste rib so običajno polne živega srebra.

5. Izdelki iz surovega mleka

Siri iz surovega mleka, kot so camembert, gorgonzola, feta in brie, so sicer izjemno okusni, vendar jih nosečnicam odsvetujemo. Zakaj? Ker mleko med proizvodnjo ni segreto in lahko vsebuje patogene organizme, kot je listerija. Pri nakupu sira vedno preverite, ali je bil pasteriziran.

6. Predpripravljena solata

Če ne veste, katero bi najraje izbrali, je med nosečnostjo zagotovo sveža solata edina prava izbira. Zaradi tople in vlažne mikroklime v predpakirani solati se namreč patogeni organizmi, kot je listerija, lahko še posebej hitro razmnožujejo. Poleg tega so številni odrezani robovi zelenjave dobra površina za razvoj mikroorganizmov.

7. Neoprano sadje in zelenjava

Skoraj nič ni bolj zdravega od sadja in zelenjave. Vendar pa morajo nosečnice sadje temeljito oprati in po možnosti olupiti. V olupku se namreč lahko nahajajo paraziti, pred katerimi se je bolje zaščititi.

8. Alkohol

Če imate razlog za praznovanje in nazdravljanje, ga prestavite na poznejše obdobje nosečnosti ali pa se odločite za brezalkoholno različico. To pa zato, ker je, kot vsi vemo, alkohol med nosečnostjo popolnoma prepovedan. Citotoksin namreč s krvjo vstopi v obtok nerojenega otroka in lahko povzroči resne poškodbe, zlasti možganov.

Čeprav je seznam živil, ki jih med nosečnostjo ne smete jesti, dobro znan, se vam kljub temu lahko zgodi, da pomotoma pojeste nekaj prepovedanega in se zastrupite s hrano ali pa vas doleti celo kaj hujšega. Ginekologi pojasnjujejo:

Kaj storiti, če med nosečnostjo nenamenoma pojeste kaj napačnega?

Najpomembneje je, da ne zaženete panike! Ni namreč vsako živilo že v osnovi kontaminirano. Če ste nevede zaužili surovo živalsko hrano, najprej skrbno spremljajte svoje zdravje in v primeru dvoma poiščite zdravniško pomoč.

Okužbe s hrano, ki jih povzročajo patogeni listerije in toksoplazme, lahko škodujejo nerojenemu otroku. Simptomi okužbe so razmeroma neznačilni – v primeru suma je treba opraviti bolj natančne preiskave. V okviru pregledov, ki potekajo v nosečnosti, je kontrola krvi na protitelesa proti toksoplazmi del rutinskih preiskav. Če imate v krvi že dovolj protiteles, ste imuni in zato ni akutnega tveganja za nerojenega otroka.

V primeru okužbe s salmonelo lahko pride zaradi hude driske do velike izgube vode in soli. Sama salmonela ne prehaja v maternico, zato v nasprotju s toksoplazmo in listerijo ne predstavlja neposrednega tveganja za plod. Lahko pa se zgodi, da se novorojenček neposredno okuži s salmonelo, če se ob rojstvu z blatom dodatno izločajo bakterije, s katerimi pride v stik.

Kako nevarna je lahko zastrupitev s hrano za mati in otroka?

Zastrupitev s hrano navadno povzročijo bakterije, ki so se naselile v hrano, ki smo jo zaužili. Nekateri od teh patogenov proizvajajo toksine, ki negativno vplivajo na prebavo. To lahko povzroči trebušne krče, drisko in bruhanje, včasih celo vročino. Simptomi običajno izzvenijo sami od sebe po enem ali dveh dneh. Večina mikrobov ne prodre v placento in v osnovi ne predstavlja neposredne nevarnosti za nerojenega otroka. Ustrezen vnos tekočine in mineralov je pri tem še posebej pomemben, da se izognemo dehidraciji in prezgodnjemu porodu.

Na splošno so nosečnice zaradi sprememb v imunskem sistemu bolj dovzetne za okužbe, zato morajo posebno pozornost nameniti ustrezni higieni v kuhinji. Med nosečnostjo se lahko cepite tudi proti hepatitisu A, še enemu pogostemu vzroku zastrupitve z okuženo hrano.

Kdaj bi pravzaprav moralo nosečnico zares zaskrbeti, če po uživanju določene hrane dobi drisko?

Driska med nosečnostjo je pogostejša, kot si mislite. V večini primerov so vzroki zanjo neškodljivi in ne pomeni vedno okužbe, ki jo povzročajo nevarni mikrobi. Mehkejše blato lahko, zlasti v zgodnji nosečnosti, povzročijo hormonske spremembe in sprememba prehrane, predvsem uživanje hrane, bogate z vlakninami. Tudi neškodljive virusne okužbe lahko povzročijo kratkotrajno drisko, ki pa ne vpliva na potek same nosečnosti. Če pa driska traja več kot tri dni in jo spremljajo vročina, krčevite bolečine v trebuhu ali primesi krvi, obvezno poiščite zdravniško pomoč.