Active Beauty
Težave s prebavo na dopustu? Domača zdravila proti driski

Dobro počutje

Težave s prebavo na dopustu? Domača zdravila proti driski

Vzroki za drisko na dopustu so lahko različni. Morda ne prenašate dobro hladnih pijač, niste vajeni tujih začimb ali pa ste jedli hrano, na katero ste preobčutljivi. Vendar ni treba, da vam to pokvari težko pričakovane počitnice. Poznamo učinkovita domača zdravila proti driski.

Domača zdravila proti driski

Lahko se zgodi, da boste dopustovali na kraju, kjer ni tako enostavno priti do lekarne. Dokler imate le blage simptome, to pogosto tudi ni potrebno – obstajajo številni domači pripravki proti blažji driski. Če pa ta traja dlje kot tri dni ali če imate povišano telesno temperaturo, bolečine ali kri v blatu, morate obiskati zdravnika. Če imate hudo drisko, lahko izgubite veliko tekočine (mineralnih soli in elektrolitov). To se običajno kaže kot težave s krvnim obtokom ali omotica. Tudi v tem primeru se morate takoj posvetovati z osebnim zdravnikom.

1. Veliko tekočine kot domače zdravilo proti driski

Kot smo že omenili, gre pri driski za tveganje izgube tekočine, zato morate čim več piti. Najboljša je voda – pazite, da uporabljate mineralno vodo in ne vode iz pipe, močno razredčene sadne sokove in kamilični čaj. Slednji deluje protivnetno in pomirja razdraženo črevesje. Izogibajte se sladkim limonadam, kavi in alkoholu.

2. Uživajte naslednja živila, ki zapirajo

Če imate drisko, lahko jeste naslednje:
  • Prepečenec: Zaradi suhe konsistence ima prepečenec zapiralni učinek. Odlično domače zdravilo proti driski je tudi zato, ker ima zelo dolg rok trajanja. Lahko ga preprosto zapakirate v kovček in v najslabšem primeru posežete po njem.
  • Banane: Zaradi visoke vsebnosti pektina to sadje zapira. Pektin v črevesju nabrekne in veže nase tekočino. Posebej učinkovite so zrele banane. Na počitnicah boste zagotovo brez težav dobili sveže banane. Če pa ste radi pripravljeni, lahko od doma prinesete bananin čips.
  • Jabolka: Tudi jabolka vsebujejo veliko prehranske vlaknine pektin in so zato še posebej primerna proti driski. Razdraženo črevo najbolje prenaša naribana jabolka ali pa jabolčno kašo. Ko se počutje izboljša, jih lahko uživate tudi v obliki sadnih rezin ali riževih vafljev z zgoščenim jabolčnim sokom.
  • Ovsena kaša: Je lahko prebavljiva, v črevesju veže tekočine, za pripravo pa potrebujete le vodo in ovsene kosmiče. 50 g ovsenih kosmičev vmešajte v en liter vode. Za večjo raznolikost in dodaten učinek lahko v ovsene kosmiče vmešate tudi banano in naribano jabolko. Če se počutite bolje in želite, da so ovseni kosmiči pikantni, dodajte malo zelenjavne juhe. Prepričajte se, da je pripravljena mešanica ovsenih kosmičev brez dodanega sladkorja.
  • Korenje: Korenje nase veže vodo, zato je učinkovito domače zdravilo proti driski. Najboljša je korenčkova juha. Ta preizkušen dietni obrok pripravite tako, da 500 g olupljenega korenja narežete na kocke in eno uro kuhate v litru vode. Nato ga pretlačite in dodajte približno en liter vode. Začinite s čajno žličko soli. Dolg čas kuhanja je pomemben, ker se pri tem ustvarijo dolge verige sladkorjev, ki so podobne človeškim črevesnim vijugam. Če na dopustu nimate možnosti kuhanja, lahko namesto tega grizljate surovo korenje.
  • Riž: Zelo enostavno je pripraviti tudi kuhan riž z malo soli, ki ga lahko naročite tudi v večini restavracij. Pri kuhanju riža nastane sluz, ki v črevesju veže nase tekočino. Sol vsebuje elektrolite, ki se pri hudi driski povečano izločajo, telo pa jih nujno potrebuje.
  • Borovnice: Sušene borovnice so najboljše sredstvo pri driski, saj vsebujejo sestavino antocianin, ki ima pozitiven učinek na črevesno sluznico. Tudi borovničev čaj pri driski deluje pomirjujoče, zato je priporočljivo, da nekaj vrečk vzamete na potovanje.
  • Glina: Običajno vsebuje številne minerale, zato je učinkovito domače zdravilo za drisko. Blaži tudi simptome, kot sta slabost in bruhanje, ki lahko spremljata drisko. Lahko jo kupite v obliki prahu ali kapsul.

3. Toplota kot domače zdravilo za drisko

Kaj še lahko storite proti driski? Pri akutnih bolečinah v trebuhu in želodčnih krčih pomaga termofor ali pa blazina s češnjevimi koščicami, saj toplota pospešuje prekrvavitev, kar pomaga lajšati bolečine.

Na kaj morate biti še pozorni

Vedno je zelo pomembna higiena rok. Če imate drisko, si morate še posebej temeljito umivati roke. S tem boste za okolico zmanjšali tveganje okužbe.
Ko se počutite bolje, ne začnite takoj spet bogato jesti, temveč z uživanjem lahko prebavljive hrane prebavnemu traktu omogočite počitek. Primerna je predvsem zelenjava (bučke, jajčevci, buče), sadje (hruške, melone, jagodičevje) in žita (beli kruh, testenine). Izogibajte se mastnim jedem.