Izdelajte rožmarinovo vodo kar sami

Rožmarinovo vodo za lase lahko pripravite kar sami. Zeliščni izvleček pripravite podobno kot čaj, in sicer tako, da zelišče prelijete z vročo vodo. Rožmarin lahko v trgovinah dobite svežega ali pa posušenega, najbolje pa je, da izberete rožmarin ekološke kakovosti. Če rožmarin naberete poleti, bodo njegove učinkovine še bolj intenzivne. Pa vendar lahko rožmarin kupite tudi spomladi, jeseni in pozimi na tržnici, v trgovini ali pa vrtnariji.

Recept za rožmarinovo vodo

  • Sestavine: 2 čajni žlički posušenega in s prsti zdrobljenega rožmarina ali pa 4 čajne žličke svežega, na drobno nasekljanega rožmarina

  • Priprava: Zavrite 250 ml vode in z njo prelijte zdrobljen oz. nasekljan rožmarin. Pokrijte in pustite stati približno 10 minut, tako se eterična olja ne uničijo.

  • Shranjevanje: Doma narejena rožmarinova voda je popolnoma naraven izdelek in ne vsebuje konzervansov. Da ostane sveža, jo je treba shranjevati v hladnem in temnem prostoru. Če jo prelijete v stekleničko s pršilko, jo v hladilniku lahko hranite do enega tedna. Najbolje je, če si pripravite tedensko zalogo, ki jo postopoma porabite ob vsakem umivanju las.

Pred in potem: Kakšen je učinek rožmarinove vode na lase

Na splošno ima rožmarin na lase in lasišče pozitiven učinek: Zavira razvoj mikroorganizmov ter deluje protivnetno, protivirusno in protimikrobno. Poleg tega pa kožo nekoliko draži, kar spodbudi prekrvavitev.

Zahvaljujoč učinku rožmarina, ki spodbuja prekrvavitev, rožmarinova voda okrepi lasišče in lasne korenine – dokler so le te nedotaknjene.

Ko že govorimo o lasišču: Tistim, ki imajo težave s srbečim lasiščem, lahko pomagajo naslednji koristni nasveti.

Ali rožmarinova voda učinkuje proti izpadanju las?

Res je, da rožmarin v nekaterih primerih lahko pomaga proti izpadanju las. V eni izmed študij so ugotovili, da rožmarinovo olje spodbuja rast las in deluje proti izpadanju las. Udeleženci študije so imeli dedno pogojeno izpadanje las, po šestih mesecih pa je bil opazen porast števila las.

Rožmarinova voda lahko pomaga tudi pri določenih vrstah izpadanja las. Če je na primer rast las ovirana zaradi prhljaja, lahko pri tem pomaga rožmarinova voda s svojim protiglivičnim delovanjem.

Kako pravilno uporabljati rožmarinovo vodo?

Najbolje bo, da rožmarinovo vodo na lase nanesete takoj po umivanju las. Lase ločite in neposredno na lasišče popršite rožmarinovo vodo. Nežno vmasirajte in to je vse. Zeliščnega izvlečka ni treba izpirati, prav tako pa ni določenega časa delovanja. V nasprotju z rožmarinovim oljem se lasje po nanosu rožmarinove vode ne zmastijo. Za optimalen učinek rožmarinovo vodo uporabljajte redno – na primer po vsakem umivanju las.

Dodaten nasvet: Predvsem dolge lase pogosto češemo pregrobo, kar lahko vodi k izpadanju las. Da bi olajšali razčesavanje las, rožmarinovo vodo zmešajte s 50 ml motnega jabolčnega kisa, mešanico pa nato nalijte v dobro očiščeno stekleničko s pršilko. Ta mešanica zeliščnega kisa je uporabna približno 2 tedna, če jo hranite v hladilniku. Če želite ta zeliščni kis uporabiti kot negovalni balzam za lase, ga zmešajte s 400 ml hladne vode. Glavo obrnite navzdol in lase temeljite prelijte z mešanico. Te mešanice ni treba izpirati, saj bo vonj po kisu izginil med sušenjem las.

Kakšna je razlika med rožmarinovem oljem in vodo za lase?

Rožmarinovo olje je izdelano iz nasekljanega rožmarina in visokokakovostnega oljčnega olja. Običajno se uporablja kot maska za lase, ki jo je treba po uporabi izprati z las, pri čemer je treba biti pozoren, da voda ni prevroča. Rožmarinova voda pa se na lase nanese po umivanju las in je ni treba izpirati. Oba izdelka za nego las sta naravna in enostavna za pripravo, poleg tega pa krepita lase in lasišče.

Dodaten nasveti: Rožmarinovo olje lahko izdelate tudi sami!