Active Beauty
Tehnika barvanja balayage
Besedilo: Margret Hoffmann

Poletni videz

Tehnika barvanja balayage

Balayage je verjetno najboljša barvna tehnika za ustvarjanje naravnih barvnih poudarkov v laseh. Preberite, kaj je tehnika balayage in ali si lahko balayage naredite tudi sami.

Ne glede na to ali imate skodrane ali ravne, blond, rjave ali rdeče lase: če si želite popestriti svojo naravno barvo ali si želite le spremembe in več leska, bo za vas primerna tehnika barvanja balayage.

Pri tej tehniki so prameni v različnih barvnih odtenkih prosto naneseni na lase. S tem dosežemo efekt, da so prameni le nekaj odtenkov svetlejši kot naravna barva las, zaradi česar so prehodi mehki, dosežemo pa naraven in individualen videz. Pojem balayage izhaja iz francoske besede »balayer« in pomeni »pometati«.

6 vprašanj in odgovorov o tehniki barvanja balayage

1. Kakšna je razlika med balayage in ombré?

Medtem ko so pri tehniki barvanja balayage prameni s čopičem naneseni približno 10 cm od korenine las, se ombré začne nižje. Temni del poteka približno do sredine dolžine las, ali še dlje, konice las pa so nato postopoma vse svetlejše.

2. Ali je balayage primeren za vse barve las?

Da, toda priporoča se, da je balayage harmoničen z naravno barvo las, kar pomeni: med sabo ne mešajte temnih in hladnih tonov. Temnejši tipi boste najbolj naraven rezultat dobili, če bo balayage v odtenkih toplo rjave ali pa karamelnih in zlatih odtenkih. Ženskam s svetlo poltjo in modrimi očmi pristajajo svetlejši blond odtenki, s katerimi boste popestrili pričesko. Odlično so videti tudi prameni na rdečih laseh.

3. Kakšnim lasem najbolj pristaja balayage?

Najlepši rezultat boste s tehniko barvanja balayage dosegli pri dolgih laseh. Posebej, če so vasi lasje rahlo valoviti, bo pričeska nadvse privlačna, saj se barve med seboj lepo prelivajo. Tudi če imate daljši paž, vam bo balayage nadvse pristajal, kljub temu pa ni primeren za krajše lase. Razlog je v tem, da so lasje za pramene v različnih barvnih odtenkih prekratki, zato je rezultat lahko videti lisast.

4. Kako obstojen je balayage?

Večinoma so prameni na lase naneseni nekaj centimetrov od korenine las, zato so videti naravno tudi do nekaj mesecev. Obstajajo pa tudi že tehnike, pri katerih so prameni naneseni vse do korenine las, pri čemer je narastek prej viden. Odvisno pa je tudi od tega, koliko se balayage razlikuje od naravne barve las.

Nasvet: V dm Studiu si lahko pobarvate samo narastek s tehniko balayage, tako da ne boste dodatno obremenjevali konic.

5. Koliko časa traja barvanje las s tehniko balayage?

To je vedno odvisno od dolžine, strukture in debeline las ter stopnje posvetlitve las. Načeloma pa vse skupaj traja najmanj 3 ure, kajti v vsakem primeru je lase treba posvetliti. Šele nato se na lase nanese preliv v različnih barvnih odtenkih, kar traja nekaj časa.

6. Si lahko sam naredim balayage?

To vam toplo odsvetujemo, kajti s to tehniko lahko lase barvajo le frizerji. Že za samo pripravo barve, ki se običajno meša z glino, da dosežemo pravo konsistenco, je namreč potrebno imeti kar nekaj znanja in izkušenj. Potem so tu še debeline čopičev, tehnika nanašanja, čas delovanja in še veliko več. Za popoln rezultat se zato odpravite v frizerski salon.