Active Beauty
Kako se izogniti rdečim pikicam po britju
Besedilo: Astrid Doppler

Pokažite svoje noge

Kako se izogniti rdečim pikicam po britju

Kljub sveže pobritim nogam vaša koža ni videti gladka in voljna, ampak polna rdečih pik in drobnih mozoljčkov? Niste edini – s to neprijetnostjo se še posebej v poletnem času spopada veliko žensk. Na srečo se ji z upoštevanjem nekaj nasvetov zlahka izognete. Preberite, kako.

Zakaj po britju na koži pojavijo rdeče pike?

o britju se na koži lahko pojavijo rdeče pike in drobni mozoljčki, ki po videzu spominjajo na jagodna semena. Večinoma nastanejo takrat, ko dlak ne odstranimo v celoti. Majhni “čepi” skupaj s koreninami dlake ostanejo pod vrhnjo plastjo kože, ki lahko pod določenimi pogoji prodrejo na površje.

Načeloma gre le za estetsko težavo, ki ni nevarna in nima drugih posledic. Če rdeče pike dolgo časa ne izginejo, če se stanje slabša ali pike postanejo bolj rdeče, pa vseeno priporočamo obisk zdravnika, ki bo poiskal morebitne druge vzroke za kožno stanje.

Kako preprečiti pojav rdečih pikic

1. Uporabite pravilno britvice

Dobra britvica je prvi pogoj, da preprečite nastanek rdečih pikic na koži. Na slopšno velja: več kot ima britvica rezil, nežnejše bo britje in boljši bo rezultat. Pri britvici oz. brivniku za večkratno uporabo poskrbite za redno menjanje glave britvice. Z večkratno uporabo se med rezili nabirajo bakterije in delci kože, s tem pa narašča možnost za mašenje por in v najslabšem primeru vnetje kože. S čistimi, ostrimi britvicami boste poskrbeli za gladko in negovano kožo ter preprečili pojav nadležnih rdečih pikic.

2. Pravilno britje

Pred britjem koži privoščite toplo prho ali kopel, ki bo odprla pore, dlake pa boste zato lažje pobrili. Da se izognete rdečim pikicam, pri britju uporabite peno ali gel za britje in nikar ne drsite z britvico po suhi koži. Britje je najučinkovitejše v nasprotni smeri rasti dlak, saj na ta način dlake tesneje pritisnemo ob kožo in zato nad površino ostane manj dlačic.

3. Naredite piling

Z rednim pilingom boste odstranili odmrle kožne delce in poskrbeli za mehko kožo. Še posebej so priporočljivi kemični pilingi z AHA- in BHA-kislinami, dobro pa učinkujejo tudi mehanski pilingi. Bodite pozorni le, da delci, ki jih vsebuje piling, niso pregrobi in preveliki.

4. Nega kože

Za odpravljanje oz. preprečevanje rdečih pikic po britju je pomembna tudi ustrezna nega kože. Poskrbite za zadostno vlaženje, saj suha in hrapava koža običajno proizvaja več loja, kar lahko pripelje do poroženelosti lasnih mešičkov. Koži po britju dobro denejo vlažilni serumi ali kreme s sestavinami, kot so hialuron, glicerin ali mlečna kislina.

5. Preizkusite še druge načine odstranjevanje dlak

Se vam zdi, da britje vaši koži nikakor ne ustreza? Preizkusite kakšno od številnih drugih metod odstranjevanja dlak. Pri voskanju, odstranjevanju dlak s sladkorno pasto in epilaciji odstranimo dlake skupaj s koreninami. Nekoliko bolj zamudno, a zato dolgotrajnejše, je odstranjevanje dlak s svetlobnimi impulzi. Določene storitve so vam na voljo tudi v kozmetičnih salonih.

S temi izdelki bo vaša koža gladka in negovana

Britvica z diamantno prevleko
„Damski brivnik Rosegold sensitive extra smooth“ znamke Gillette Venus
Nakupujte v dm spletni trgovini
5-kratni negovalni kompleks
„Olje za britje za občutljivo kožo“ znamke Balea
Nakupujte v dm spletni trgovini