Active Beauty
Zakaj je jackfruit kar naenkrat tako priljubljen?

Jackfruit oz. nangka

Zakaj je jackfruit kar naenkrat tako priljubljen?

Tropski sadež, ki je videti kot meso. Ljubitelji veganske kuhinje prisegajo na ta mesni nadomestek, ki ga lahko uživate na več načinov in je na voljo tudi v dm prodajalnah. 

Gre za tropsko vrsto sadja, ki je nastala že v času dinozavrov in je največji (drevesni) sadež na svetu. Zraste namreč do enega metra v dolžino in tehta tudi do 40 kg

Jackfruit, poznan tudi kot kruhovec oz. nangka, je predvsem pri veganih in vegetarijancih šele pred kratkim postal priljubljena alternativa mesu. Lahko si ga privoščite v golažu ali ga pripravite na način, kot se pripravlja natrgana svinjina. Zrel sadež je sladek in zato primeren tudi kot sladica. Jackfruit pa ni samo slasten, temveč vsebuje tudi pomembne hranljive snovi.

Vse, kar morate vedeti o tem eksotičnem sadežu 

Zrel ali nezrel sadež 

Olupek nezrelega sadeža je svetlozelene barve in z zorenjem postaja vedno bolj rumen. Okus je nevtralen in se prav zato v vegetarijanski kuhinji uporablja na več načinov, predvsem pa kot nadomestek za meso.

Sredica sadja nangke močno spominja na piščančje meso, saj je bele barve in ima vlaknasto strukturo. Nezrel sadež se zato uporablja pri kuhanju in pečenju. Z vami delimo tudi preprost recept za okusno zelenjavno jed. Nezrelega sadeža raje ne uživajte surovega, saj je težko prebavljiv.

Zrel sadež nangke po okusu spominja na ananas in banano, pa tudi na mango in papajo. Dodate ga lahko sadnim solatam ali pa si ga privoščite kot sadno sladico.

Nakup sadja nangke

Pri nakupovanju svežega sadja nangke bodite pozorni, saj po videzu zelo spomni na durian. Durian je prav tako eksotičen sadež, ki pa je bistveno manjši kot od sadja nangke in ima zelo specifičen vonj.

Če sveže sadje nangke ni na voljo v lokalnih prodajalnah, lahko kose sadeža naročite tudi na spletu. Ker uspeva pretežno v tropskih nižinah, morate pri tovrstnem naročilu upoštevati visoke stroške poštnine.

V dm prodajalnah je jackfruit na voljo kot pripravljena jed v obliki suhega prigrizka ali vložen. Preizkusite ta tropski čudež in se sami prepričajte, zakaj se o njem toliko govori.

Na voljo tudi v dm prodajalnah 

Jackfruit je super živilo, saj vsebuje veliko železa in cinka, ki igra pomembno vlogo pri celjenju ran ter je potreben za rast in obnovo telesnih celic. Visoka je tudi vsebnost bakra, ki sodeluje pri proizvajanju hormonov in je ključnega pomena za optimalno delovanje ščitnice.

Na 100 g vsebuje jackfruit 37 mg magnezija, ki prispeva k delovanju mišic in celotnega živčnega sistema. V sadju nangke se skriva tudi velik delež kalcija, ki je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob. Če boste uživali jackfruit, vam bo hvaležen tudi imunski sistem, saj vitamin C celice ščiti pred oksidativnim stresom in krepi obrambni mehanizem telesa. 

Tudi koščice so užitne 

Vitamine, magnezij in železo vsebujejo tudi koščice sadeža. V enem sadežu jih je od 50 do 500, so užitne in po okusu spomnijo na kostanj. Pražene in rahlo soljene si lahko privoščite kot hrustljavi prigrizek oz. jih skuhate kot fižol ali, če so zelo majhne kot riž.