Active Beauty
Vse, kar morate vedeti o sončnih opeklinah

Kaj najbolj pomaga?

Vse, kar morate vedeti o sončnih opeklinah

Koža žari, mi pa smo jezni sami nase – spet nas je opeklo sonce. Preberite, na kaj morate biti pozorni pri uporabi domačih sredstev in kaj najbolj pomaga pri opeklinah. 

Sonce ima veliko blagodejnih učinkov, žal pa tudi nekaj takšnih, ki so lahko zelo boleči. Še posebej če ne upoštevamo nasvetov o uporabi zaščitnih sredstev pred soncem in podcenjujemo njihov namen.
Sončne opekline: Če je že prišlo do njih, jih poskusimo vsaj omiliti. A vseeno je treba paziti na nekaj stvari. Na kaj morate biti pozorni pri uporabi domačih sredstev in kaj najhitreje pomaga, ko nas opeče sonce? Z vas smo zbrali nekaj najboljših nasvetov za lajšanje sončnih opeklin.

Najpogostejša vprašanja in odgovori o sončnih opeklinah 

Zakaj nas sonce opeče? 

Jasno je, da ob nezadostni uporabi zaščitnih sredstev pred soncem dobimo sončne opekline, še posebej če ne upoštevamo lastnosti svojega tipa kože in se na soncu zadržujemo predolgo.  

Intenzivno UV-sevanje povzroči poškodbe kože, ki jih telo po določenem času ne more več kompenzirati z lastnimi zaščitnimi mehanizmi. Koža tako odreagira s pordelostjo, ki je posledica razširjenih krvnih žilic, kar je običajna reakcija na vnetja. Medicinsko gledano sončne opekline niso nič drugega kot opekline.  

Kako dolgo trajajo sončne opekline? 

Če ste bili na soncu predolgo časa brez ustrezne zaščite, boste najkasneje po treh urah opazili pordelo kožo. Vrhunec poškodbe je po 24 do 36 urah, po 48 urah pa opekline počasi začnejo plahneti. Da pa se koža popolnoma zaceli, lahko traja do dveh tednov.  

Kako nevarne so sončne opekline? 

Ko se koža po sončnih opeklinah zaceli, nanje hitro pozabimo. To pa ne velja za našo kožo, saj so posledice dolgotrajne. Dejstvo je, da vsaka sončna opeklina trajno poškoduje kožo, z vsako novo opeklino pa narašča tveganje za dolgoročne kožne bolezni. Zato ne pozabite, da je najpomembnejše izogibanje predolgemu zadrževanju na močnem soncu in uporaba sredstev z ustreznim zaščitnim faktorjem. Še posebej to velja za otroke.

Izogibanje sončnim opeklinam in zaščita pred soncem  

Ustrezna zaščita pred soncem je pravzaprav zelo preprosta, če upoštevate naslednja tri pravila. 

Pravilo št. 1: Mazanje, mazanje in še enkrat mazanje. Uporabljajte sredstva z visokim zaščitnim faktorjem – ne le poleti, ampak v vseh letnih časih. Ne bodite varčni s količino, nanos pa večkrat čez dan ponovite.  

Pravilo št. 2: Izogibajte se neposrednemu soncu med 11. in 15. uro. 

Pravilo št. 3: Poleg krem z zaščitnim faktorjem uporabljajte tudi pokrivala in lahka oblačila. 

Nad sončne opekline z domačimi sredstvi? 

Po spletu kroži kopica nasvetov za domače zdravljenje sončnih opeklin, s katerimi naj bi hitro omilili bolečine, ki jih je povzročilo sonce. Vendar je pri nasvetih, kot so na primer obloge s skuto ali jogurtom, potrebna previdnost: bakterije v mlečnih izdelkih lahko celo pospešijo vnetne reakcije na poškodovani koži.  

Če skuto pustite na koži toliko časa, da se povsem posuši, jo boste le stežka spravili s kože brez bolečin. Tudi druga domača sredstva, kot je na primer jabolčni kis, lahko od sonca poškodovano kožo še dodatno razdražijo. Pri lajšanju sončnih opeklin raje ne eksperimentirajte in raje zaupajte naslednjim nasvetom: 

Hitro lajšanje sončnih opeklin: Kaj zares pomaga? 

Napomembnejše je, da ukrepate takoj, ko opazite prve znake opeklin, in se umaknete v senco. Če je že prepozno, lahko koži pri celjenju pomagate z upoštevanjem naslednjih nasvetov: 

Hlajenje 

Hlajenje je ključnega pomena za opečeno kožo, saj lajša bolečine in preprečuje vnetja. A bodite previdni – pri premočnem hlajenju lahko pride do ozeblin. Ledu in hladilnih gelov ne dajajte neposredno na opečeno kožo, ampak se raje poslužujte mlačnih prh ali hladnih obkladkov.  

Voda

Sončne opekline dehidrirajo telo, zato je pomembno, da takrat še več pijete. Z ustrezno hidracijo se bo koža lažje in hitreje regenerirala. Pomagate si lahko tudi s sprejem s termalno vodo, ki pomaga preprečevati vnetje opečene kože.
 

Zdravilne rastline 

Narava ponuja kar nekaj zdravilnih rastlin, ki pomagajo pri lajšanju sončnih opeklin – med najbolj znanimi so aloe vera, arnika, ognjič in kamilica.  

Cink

Cink omili vnetja in pomaga pri hitrejšem celjenju poškodovane kože. Uporabite lahko mazila s cinkom ali cinkove tablete, pomaga pa tudi kot preventiva pred sončnimi opeklinami, saj nase veže proste radikale, ki se sproščajo pri UV-sevanju, ter tako ščiti pred nastankom kožnega raka.
 

Izdelki za po sončenju 

Losjoni, kreme in geli za nego kože po sončenju bodo vašo kožo oskrbeli z vlago, poleg tega pa delujejo hladilno in zahvaljujoč svojim učinkovinam preprečujejo vnetja. Negovalni izdelki za po sončenju pogosto vsebujejo vitamine, minerale in aminokisline, ki pospešujejo regeneracijo kože in spodbujajo celično obnovo. 

Naši nasveti so primerni za lajšanje sončnih opeklin lažje do srednje stopnje. Pri hudih sončnih opeklinah, kjer se pojavijo tudi mehurji, hud glavobol ali slabost, je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč.  

Pred sončenjem poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem

Izdelki za po sončenju

https://www.dm.si/sundance-gel-za-nego-koze-po-soncenju-z-aloe-vero-p4058172453007.html