Active Beauty
Vadba v poletni vročini: 5 najboljših nasvetov, kako se laže spopasti z visokimi temperaturami

Ne pregrejte se

Vadba v poletni vročini: 5 najboljših nasvetov, kako se laže spopasti z visokimi temperaturami

Telesna zmogljivost vsakega športnika na vročino reagira drugače, nekateri visoke temperature prenašajo boljše, drugi slabše. A spodnja priporočila bi pri vadbi v poletni vročini morali upoštevati vsi.

Pet pravil, ki jih morate upoštevati pri vadbi v poletni vročini

1. Kraj in čas sta zelo pomembna

V najvišji poletni sezoni vsem rekreativnim športnikom priporočamo, da začnete vstajati zelo zgodaj: Zjutraj so temperature še dokaj zmerne, vrednost ozona pa najnižja. Vrednosti ozona se zvišajo tekom dneva in dosežejo vrhunec med 11. in 19. uro. V primeru preseganja opozorilnih vrednosti (od 180 mg na kubični meter) je priporočljivo, da napornejše zunanje aktivnosti in intenzivnost svojih treningov prilagodite ali vadbo začasno prekinete. Vrednosti ozona v Sloveniji lahko najdete tukaj.

2. Ne pozabite na sončno zaščito!

Čas je za mazanje: Preden začnete s telesno aktivnostjo na prostem, ne pozabite na nanos kreme za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem. To še posebej velja za vodne športe in aktivnosti v gorah. Izberite zaščito pred soncem, ki ni premastna, a je kljub temu vodoodporna: Maščoba namreč maši pore in ovira potenje, losjoni, ki niso vodoodporni, pa se s potenjem prehitro odstranijo.

3. Zmanjšajte potenje: nosite funkcijska oblačila

Športna funkcijska oblačila omogočajo znoju, da izhlapi in koža lažje diha. Na ta način se lahko telo med vadbo v poletni vročini hladi. Poleg tega nosite kapo, v primeru močnega sonca tudi sončna očala. Nenazadnje so glava, oči in vrat občutljivi deli telesa, ki jih je treba dodatno zaščititi.

4. Dovolj pijte

V vročih dneh in pri telesni obremenitvi bi morali spiti tri- do štirikrat več tekočine kot običajno, da bi izenačili izgubo tekočin med vadbo (0,5–1,5 litra na uro). Dehidracija ne vpliva le na slabšo zmogljivost, temveč tudi ogroža vaše zdravje!

5. Prilagodite traso

Ali vaša običajna tekaška trasa poteka po žgočem soncu? Prilagodite svojo tekaško rutino oz. rutino športa na prostem, ter se v najvišji poletni sezoni zatekajte v senco – vaša koža in krvni obtok vam bosta hvaležna!

Vadba v poletni vročini: Tudi če je nebo brez oblačka, si privoščite počitek

Vas kljub žgočemu soncu in pasji vročini srbijo pete? Popolnoma razumljivo, nenazadnje se nam v lepem vremenu dvigne razpoloženje, motivacija za trening se močno poveča, a naraščajo tudi temperature na termometru. Kljub temu velja: Prisluhnite svojemu telesu. Z vadbo v vročini takoj prenehajte, če se vam pojavijo simptomi, kot so glavobol, vrtoglavica ali slabost. Kaj storiti, če z vadbo na soncu in v vročini pretiravate? Poiščite senco, pijte vodo in si naredite hladne obkladke.