Active Beauty
Prehranska dopolnila za športnike

Polni energije.

Prehranska dopolnila za športnike

Redno trenirate in vam že primanjkuje energije? Kdaj športniki potrebujejo prehranska dopolnila?

Športniki za vadbo potrebujejo motivacijo in zadostno preskrbo z mikrohranili, kot so določeni vitamini, minerali ali omega-3-maščobne kisline. Koliko le-teh lahko zaužijete že s prehrano in kdaj je smiselno, da posežete po prehranskih dopolnilih? Za vas smo preverili pet mikrohranil, ki so za športnike ključni.

Kdaj je smiselno, da posežete po prehranskih dopolnilih?

Ste redno telesno dejavni, pa se vam vseeno zdi, da niste v dobri telesni pripravljenosti? Krvna analiza in analiza prehrane lahko pokažeta, če s hrano v telo vnesete zadostno količino mikrohranil. Če bi bila na osnovi teh analiz smiselna sprememba prehrane ali zaradi načina prehranjevanja (npr. veganstva) ne zaužijete vsega, kar potrebujete, po posvetu z zdravnikom ali strokovnjakom posezite po ustreznih prehranskih dopolnilih.

5 pomembnih mikrohranil za vse, ki se ukvarjate s športom

1. Železo

Ste izčrpani, neprestano utrujeni in se težko pripravite k vadbi? Ali med vadbo takoj omagate? Morda vam primanjkuje železa, ki skrbi za preskrbo telesnih celic s kisikom. Če je raven feritina, beljakovine, ki v telesu služi za shranjevanje železa, nizka, vam bo zdravnik verjetno predpisal koncentrirano železo.
Če slabokrvnost ni tako huda, si raven železa lahko izboljšate tudi s prehrano. Poleg mesa in sokov, ki vsebujejo železo, so dober vir tudi bučna semena, špinača in žita, kot so npr. proso, kvinoja in amarant.

2. Natrij

Športniki imajo pogosto krče. Včasih je razlog slaba preskrba z natrijem, mikrohranilom, ki je pomemben za krčenje mišic in skrbi za zalogo vode. Običajno sicer človeško telo že s soljo dobi dovolj natrija, a če vadite na vročem soncu in/ali se veliko potite, vseeno lahko pride do pomanjkanja.
Če ste med športno dejavnostjo izgubili veliko soli, boste to hitro videli, saj bodo na vaših oblačilih beli madeži. Za hitro uravnavanje elektrolitov in ustrezno hidracijo telesa po vadbi lahko pijete hipotonične ali izotonične napitke ali kar razredčen sok črnega ribeza s ščepcem soli.

3. Magnezij

Imate v času mirovanja krče v mečih in prstih na nogah ali morda mravljince v rokah in nogah? Morda vam primanjkuje magnezija, ki sodeluje pri skoraj vseh presnovnih procesih v telesu.

Pomagajte si s polnozrnatimi žitnimi izdelki, bananami ali oreški. Če to ne bo zadoščalo, posezite po prehranskih dopolnilih. Ker ima prekomerno uživanje magnezija lahko odvajalni učinek, ga raje ne uživajte med športno dejavnostjo.

4. Kalij

Kalij poskrbi, da zaužiti ogljikovi hidrati, ki jih pojeste po vadbi, pridejo v mišične celice. Po vadbi si privoščite razredčen sadni sok, banano ali jedi iz krompirja. Pomanjkanje se običajno odraža s številnimi krči.

5. Folna kislina

Če ste neprestano utrujeni in med vadbo ne morete dati vsega od sebe, preverite vrednosti folne kisline. Folna kislina ima vlogo pri delitvi celic in nastajanju krvi.

Pri pomanjkanju folne kisline uživajte zeleno zelenjavo, paradižnik, beluše, jajca in pšenične kalčke (ki vsebujejo tudi spermidin). Če vam s hrano ne bo uspelo pokriti dnevnih potreb po folni kislini, lahko posežete tudi po prehranskih dopolnilih.