V 190 državah…

… so ženske upravičene do volilne pravice – v vseh tistih, kjer na splošno velja volilna pravica. Pred več kot sto leti, tj. leta 1918, je bila v večjem delu Srednje Evrope uvedena volilna pravica za ženske.

15. november…

2023 je bil dan, ko je moški po statističnih podatkih zaslužil toliko, kot so ženske zaslužile do konca koledarskega leta. Ta dan se imenuje tudi dan enakega plačila (ang. Equal Pay Day). V Evropski uniji razlika v plačilu med spoloma (ang. Genday Pay Gap) znaša 12,7 odstotka, kar pomeni, da moški v povprečju zaslužijo 12,7 odstotka več kot ženske.

Leta 1903 je Poljakinja…

… Maria Skłodowska-Curie postala prva ženska z Nobelovo nagrado, in sicer jo je prejela v kategoriji fizike skupaj s svojim možem in fizikom Henrijem Becquerelom za odkritje radioaktivnosti. Osem let kasneje je bila kot pionirka na področjih fizike in kemije ponovno nagrajena z Nobelovo nagrado – tokrat v kategoriji kemija, ta čast pa je bila namenjena izključno njej. Marie Curie nam ni le predstavila koncepta radioaktivnosti, temveč je postavila tudi temelje za sodobno jedrsko fiziko. Še danes je edina ženska med petimi posamezniki, ki so bili z Nobelovo nagrado nagrajeni večkrat.

Švedska je na prvem mestu…

… v Evropski uniji glede deleža žensk v parlamentu – namreč kar 46,4 odstotka poslank je žensk. V svetovnem merilu pa je na prvem mestu Ruanda v vzhodni Afriki, kjer je v poslanski zbornici kar 61,3 odstotka žensk.

Vsaka druga oseba…

… šteje po podatkih raziskave Globalni podjetniški monitor (ang. Global Entrepreneurship Monitor) za leto 2022/23 ustanovitev podjetja kot zaželeno karierno možnost. Delež žensk, ki ustanavljajo podjetja, se povečuje. Globalni podjetniški monitor vsako leto poteka v 60 državah, velja pa za najpomembnejšo mednarodno študijo o ustanavljanju podjetij.

3 milijone dolarjev prejme…

… tako zmagovalec kot tudi zmagovalka teniškega turnirja US Open. Od leta 1937 je denarna nagrada za moške in ženske na tem prestižnem teniškem igrišču enaka – kar je bilo za tisti čas izjema, na žalost pa še danes obstajajo velike razlike pri plačilu v številnih disciplinah, na primer v nogometu ali smučanju. Trenutno se dogajajo pozitivni premiki v atletiki: Zmaga na svetovanem prvenstvu prinaša tako prvouvrščenim moškim kot tudi prvouvrščenim ženskam 70.000 dolarjev.