Sami specite slivov drobljenec

Drobljenec izvira iz Velike Britanije in je med drugo svetovno vojno zaradi pomanjkanja hrane nastal kot domiselna rešitev iz sadja in drobtinastega testa. Danes je priljubljena sladica, ki jo pripravljamo z različnimi vrstami sadja.

Kaj potrebujemo zanj?

  • 750 g svežih sliv
  • 1 zavitek bourbonske vanilje
  • 1 ščep mletega kardamoma
  • 150 g pšenične bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 100 g na koščke narezanega hladnega masla
  • 20 g ovsenih kosmičev
  • ½ čajne žličke cimeta
  • 1 ščep soli
  • 1 jedilno žlico sladkorja v prahu
  • malo masla za pekač
  • vaniljev sladoled

Pripravite ga tako:

Segrejte pečico in pripravite sadje
Pečico segrejte na 180 °C (način ventilacije) in ognjevarno posodo dobro premažite z maslom. Nato operite slive, jih izkoščičite in razpolovite, položite v večjo skledo ter jih temeljito premešajte z burbonsko vaniljo in kardamomom.
Zmešajte testo za drobljenec
Nato v skledi zmešajte moko, sladkor, na koščke narezano hladno maslo, ovsene kosmiče, cimet in ščepec soli ter vse skupaj z rokami zgnetite v drobtinasto testo.
Slive dajte v pekač
Slive razporedite po namaščenem pekaču, prekrijte z drobtinastim testom in ga še dodatno nadrobite. Pecite na srednjem nivoju približno 25 do 30 minut, dokler drobljenec ne postane zlato rjav. Za okras ga lahko posujete s sladkorjem v prahu. Postrezite z vaniljevim sladoledom.