Active Beauty
Kako vsakodnevno uživanje ovsenih kosmičev vpliva na telo
Besedilo: Bettina Geiersperger

Vsestranski ovseni kosmiči 

Kako vsakodnevno uživanje ovsenih kosmičev vpliva na telo

Žito s supermočmi: Ovseni kosmiči imajo na telo neverjetne učinke. Preverite, kakšne.
Ovsena kaša, granola, ovseno pecivo, žitne ploščice ali preprosto ovseni kosmiči – to žito ponuja nešteto možnosti priprave in uživanja. Ker vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, dragocene vlaknine in veliko drugih zdravih hranil, ovsene kosmiče štejemo med lokalna superživila. Pozitivni učinki ovsa na nivo holesterola in sladkorja v krvi so danes že dobro poznani, zato jih upravičeno štejemo med zdrava živila, ki bi jih morali pogosteje uvrstiti na svoj jedilnik.

Poskusite vključiti ovsene kosmiče v svojo jutranjo rutino. Zajtrku dodajte ovsene kosmiče in že kmalu boste opazili prve učinke.


Hranilne vrednosti in sestava ovsenih kosmičev: 7 stvari, ki jih boste opazili ob rednem uživanju ovsenih kosmičev

1. Več energije

Morda težko verjamete, koliko moči se skriva v kosmičih, ki na videz ne delujejo nič posebnega. Ovseni kosmiči so sestavljeni iz okoli 70 % dolgoverižnih ogljikovih hidratov, ki veljajo za “dobre” ogljikove hidrate. To pomeni, da ne povzročajo nenadnega dviga sladkorja v krvi, temveč telo dolgotrajno oskrbijo z energijo. Zato se po obroku z ovsenimi kosmiči ne boste počutili utrujene in zaspane.


2. Brez napadov lakote

Poleg kompleksnih ogljikovih hidratov ovseni kosmiči vsebujejo tudi visok delež vlaknin in rastlinskih beljakovin, kar je odlična kombinacija, ki vas bo nasitila za dlje časa. Po porciji ovsene kaše s sadjem ali mueslijev z ovsenimi kosmiči tako ne bodo sledili napadi volčje lakote.

3. Pridobivanje mišične mase

Ovseni kosmiči so priljubljeni pri športnicah in športnikih, saj so odlično gorivo pri pridobivanju mišične mase. 100 gramov ovsenih kosmičev vsebuje 14 gramov rastlinskih beljakovin, kar je še posebej pomembno po intenzivni vadbi. Poleg tega vsebujejo magnezij, ki pomaga pri regeneraciji mišic in omili mišične krče.


4. Vitka postava

Hujšanje z ovsenimi kosmiči? Prav ste prebrali. Samo uživanje ovsenih kosmičev sicer ne bo topilo odvečnih kilogramov, lahko pa vam pri tem pomaga. Poleg tega, da vas obroki z ovsenimi kosmiči za dlje časa nasitijo in preprečujejo napade lakote, pospešujejo tudi prebavo in izmenjavo snovi. Kljub temu, da na 100 gramov ovsenih kosmičev vsebuje 350 kalorij, jih lahko razglasimo za živilo, ki pomaga pri hujšanju oz. ohranjanju zdrave teže.


5. Lepa koža

To pa še zdaleč ni vse. Ovseni kosmiči vsebujejo veliko antioksidantov, vitamina B in elementov v sledeh, kot so cink, mangan in baker, ki so nepogrešljivi za čisto, zdravo in lepo kožo. Poleg tega ščitijo pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem kože.


6. Krepitev las in nohtov

Če vam prekomerno izpadajo lasje in imate lomljive nohte, vam priporočamo redno uživanje ovsenih kosmičev. Oves namreč vsebuje visok delež biotina, ki ga imenujemo tudi lepotni vitamin. Skupaj z bakrom, cinkom in vitaminom B ne vpliva blagodejno le na kožo, temveč bodo z njihovo pomočjo zasijali tudi vaši lasje, nohti pa bodo okrepljeni in zdravi.


7. Zdravo telo

Vsi vitamini, minerali in elementi v sledeh so zadosten razlog, da vam bo telo hvaležno, če boste uživali ovsene kosmiče. Vsebujejo več železa kot meso, zahvaljujoč betaglukanom, posebni obliki topnih vlaknin, pa ob rednem uživanju znižujejo raven holesterola.

Antioksidanti, kot so avenantramidi, poleg tega znižujejo raven sladkorja v krvi in prispevajo k zdravju srčno-žilnega sistema. Poleg tega redno uživanje ovsene kaše in drugih jedi iz ovsa pozitivno vpliva na rast dobrih bakterij v črevesju in tako preprečuje vnetja.

Verjetno že veste, kaj boste jutri zajtrkovali ...