Active Beauty
Zakaj so koprive tako priljubljene?

Zdravilna rastlina

Zakaj so koprive tako priljubljene?

Čeprav nas je že vse kdaj spekla kakšna kopriva, je ta plevel vse bolj priljubljen. Zaradi zdravilnih učinkov se koprive že dolgo uporabljajo v zdravilstvu, vse bolj pa tudi v kuhinji. Z njenimi listi se prehranjujejo tudi gosenice približno 50 vrst metuljev.

Zakaj se uporabljajo koprive?

Razlogov za njihovo pribljubljenost je mnogo. Pred pojavom hladilnikov so ljudje vanje zavijali maslo, ribe in meso. S tem so preprečili razmnoževanje bakterij in poskrbeli, da so živila ostala sveža (antibakterijski učinek kopriv je celo znanstveno dokazan). Iz kopriv so tkali tudi blago. Konjerejci so sušene in mlete liste kopriv mleli dodajali v oves. Če imate kokoši, ste zagotovo že opazili, da rade brskajo za hranljivimi semeni. Okoljsko zavedni vrtnarji iz njih izdelujejo gnojilo ali škropivo proti ušem, koprive pa so priljubljene tudi v zdravilstvu in kuhinji.

Kopriva: učinki in hranilne snovi

Koprive so podobno kot stročnice bogate z beljakovinami in prave vitaminske bombe. Njihovi listi vsebujejo veliko več hranilnih snovi kot glava solate – med drugim kalcij, magnezij, kalij ter vitamina A in C. Nadvse hranilni so mladi poganjki, v semenih pa najdemo vitamin E in linolno kislino ter pomembno večkrat nenasičeno maščobno kislino (omega-6).

Celotno rastlino – od listov do korenin – lahko uporabimo v terapevtske namene. V zdravilstvu se uporablja pri putiki, revmi ter težavah z mehurjem in ledvicami. Čaj iz kopriv pomaga pri odvajanju vode, zato nanj mnogi prisegajo pri spomladanskem razstrupljevanju. Pozor: Čaja iz kopriv ne smete piti v času nosečnosti, saj lahko sproži popadke.

Čisti čaj iz suhih koprivinih listov ima pogosto zatohel vonj, zato je bolje, da skuhate sveže liste ali v primeru, da boste uporabiil suhe, dodate malo limonine lupinice, ki bo izboljšala okus.

Kopriva: recepti in kulinarčni nasveti

V naše kuhinje zaide vedno več divjih zelišč – tudi kopriva.

Kako obdelamo liste kopriv?

Sveži koprivini listi spominjajo na špinačo in jih na isti način tudi obdelamo. Uživamo jih lahko tudi kakor solato. Dajte jih na cedilo in jih za nekaj sekund potopite v vrelo vodo, da uničite pekoče dlačice, nato pa ohladite v ledeno mrzli vodi. Po kratkem blanširanju jih lahko na drobno narežete in uporabite kot polnilo za raviole, v kišu, namazih, zeliščnih pomakah ali cmokih. Teknejo tudi v kombinaciji z jajci in testeninami, z njimi pa lahko nadomestite tudi jedi, kjer je osnova čemaž ali radič.

Uporaba koprivinih semen

Semena imajo oreškast okus. Popražite jih lahko tako, da jih za 15 minut postavite v pečico in nastavite srednjo temperaturo. Uporabite jih lahko kot posip na kruhu z maslom, v solati ali na muesliju ali pa z njimi obogatite smutije ali pesto.

Nabiranje kopriv brez bolečin

Koprive imajo rade tla, bogata z dušikom. Na vrtu jih pogosto najdemo v bližini komposta. Če jih boste nabirali v naravi, pojdite stran od cest in naselij, saj tam rastline niso tako obremenjene s škodljivimi snovmi. Še vedno pa velja, da jih pred uporabo v kuhinji temeljito operite.

Najbolj primeren čas za nabiranje je pomlad, saj so takrat mladi poganjki nadvse sočni. Če jih nabirate kasneje, odrežite samo zgornje štiri liste. Mladi poganjki načeloma ne pečejo, a vseeno bodite previdni. Najbolj vas bo peklo, če boste nabirali v času cvetenja. V vsakem primeru priporočamo, da nosite rokavice.

Semena ženskih rastlin lahko nabirate do prve pozebe. Odrežite stebla s semeni in semena odstranite s prsti. Nasvet: Pustite jih stati čez noč, da deli rastline malo ovenijo in ne pečejo več.

Celovit okus

Bio zeliščni čaj iz kopriv z limonsko travo
Nakupujte v dm spletni trgovini