Active Beauty
Kako si lahko pomagate, če ste alergični na sonce?
Besedilo: Nina Horcher, Eva Pohn

Zaščita pred soncem.

Kako si lahko pomagate, če ste alergični na sonce?

Najboljše bi bilo, če bi se soncu lahko popolnoma izognili. To se vam verjetno ne zdi najboljša ideja. Kaj lahko naredite, da alergijo preprečite? Samo mazanje z zaščitnim sredstvom ne bo dovolj.

Kljub pogostemu nanašanju kreme za zaščito pred soncem vam se bodo morda pojavili drobni mozoljčki in mehurčki. Kaj lahko naredite, če zaščitna sredstva ne pomagajo? Najprej morate razumeti, kaj sploh je alergija, ki jo povzroča sonce, in kako nastane?

Kaj morate vedeti o alergiji na sonce?

Kako veste, da gre za alergijo na sonce?

Najprej vas srbi koža, potem se pojavijo rdeči mozoljčki, iz katerih se razvijejo izpuščaji. Včasih se pojavijo še mehurčki. Vse skupaj je zelo neprijetno, predvsem če se vam to dogaja na dopustu. Simptomi alergije na sonce, imenovane tudi polimorfna svetlobna dermatoza, se običajno pojavijo na bolj izpostavljenih predelih kože, kot so npr. vrat, dekolte, nadlahti, noge in obraz.

Alergija na sonce spominja na kožne alergije, zato tudi tako ime. Z medicinskega vidika ni popolnoma jasno, ali gre v tem primeru dejansko za alergijo. Simptomi so lahko pri vsakem človeku drugačni. Eni imajo mehurčke, drugi drobne izboklinice. Svetlobna dermatoza se lahko leto za letom ponavlja.

Kako zaradi sonca nastane izpuščaj na koži?

Imate alergijo na sonce že pomladi? To sploh ni tako nenavadno. Po mesecih zime, ko imamo kožo skoraj v celoti skrito pod oblačili, ni več vajena sonca. Poleg tega je UV-sevanje pomladi že močnejše. Konec aprila je moč UV-sevanja namreč že primerljiva s tistim v sredini avgusta. Kože, ki ni več vajena sonca, niti kreme za zaščito pred soncem ne morejo več zaščititi pred alergijo. Če je predolgo izpostavljena žgočemu soncu, se zato odzove s preobčutljivostno reakcijo.

Kaj se dogaja s kožnimi celicami? To z medicinskega vidika še ni popolnoma jasno. Vemo, da prosti radikali zaradi UVA-žarkov tvorijo kemijske spojine, ki obremenijo kožo in lahko poškodujejo celice. Pri svetlobni dermatozi se celice niso sposobne braniti in koža je razdražena.

Druga teorija je, da UVA-žarki v kombinaciji z drugimi snovmi v telesu tvorijo alergen. Pri drugih snoveh gre lahko za telesu lastne snovi ali kozmetične sestavine, kot so emulgatorji, konzervansi in dišave.

Alergija na sonce pri otrocih

Otroška koža je zelo občutljiva in še ni vajena UV-žarkov, zato potrebuje dodatno nego in dobro zaščito, tudi če otrok nima alergije na sonce.

Kaj storiti, če se pri otroku pojavi izpuščaj zaradi sonca? Najprej skušajte umiliti srbečico, da otrok izpuščaja ne bo spraskal. Pri tem si lahko pomagate s hladnimi in mokrimi obkladki, ki poskrbijo, da oteklina na koži uplahne. Potem na kožo nanesite tanek sloj vlažilne kreme. Če simptomi ne izginejo, se posvetujte s pediatrom.

Kako lahko preprečite alergijo na sonce?

Čeprav so mehurčki in mozoljčki zelo nadležni, se verjetno vseeno ne želite popolnoma odpovedati soncu. Če boste upoštevali preventivne ukrepe, to morda tudi ne bo treba.

Kožo počasi navajajte na sončne žarke
Če razumete, zakaj pride do alergije na sonce, potem veste tudi, kako se ji najlažje izogniti. Svojo neporjavelo kožo počasi navajajte na sončne žarke. Dolgotrajnemu sončenju na žgočem soncu se tudi maja raje odpovejte.

Uporabljajte zaščitna sredstva za občutljivo kožo
Na plaži vedno ležite pod senčnikom, kljub temu se vam vedno že prve dni dopusta pojavi alergija na sonce. Morda uporabljate napačno zaščitno sredstvo ali prenizek zaščitni faktor. Priporočamo, da uporabljate zaščitna sredstva za alergike ali za občutljivo kožo, ki imajo dovolj visok zaščitni faktor in ne vsebujejo dišav ali konzervansov. Izberete lahko tudi mineralne kreme za zaščito pred soncem.

Izogibajte se opoldanskemu soncu
V opoldanskem času (med 11. in 15. uro) se izogibajte soncu. Pravilo, ki ga večina pozna še iz otroštva in velja tudi za odrasle. Privoščite si popoldanski počitek v senci. A tudi v senci ne pozabite na ustrezno zaščitno sredstvo. Še bolje je, če si oblečete lahka oblačila.

Kaj pomaga proti alergiji na sonce?

Dokler simptomi ne izginejo, se izogibajte soncu. Morebitnih mehurčkov ne prebadajte, da ne pride do okužbe.

Uporabljajte sredstvo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, ki ne vsebuje dišav, konzervansov in olj.

Namažite se z losjonom, ki kožo vlaži in pomirja ter ublaži srbečico. Zdravniki v določenih primerih predpisujejo kreme s kortizonom, ki preprečujejo vnetja, ali oralne antihistaminike.

Prizadeta mesta hladite z mokrimi obkladki ali nanje dajte jogurt ali skuto. Pomembno je, da mlečne izdelke zatem temeljito sperete s kože, da se koža ne vname.

Pomagajte si z domačo lekarno: Obkladki z razredčenim kisom lajšajo srbečico, aloe vera vlaži, ognjič pa deluje protivnetno.

Če imate hudo obliko svetlobne dermatoze, vsekakor poiščite zdravniško pomoč.

Naš nasvet

Izdelke za zaščito pred soncem za kožo nagnjeno k alergijam najdete na dm.si