Active Beauty
Aktivnosti za otroke: Nasveti za preganjanje dolgčasa doma in zunaj
Besedilo:

Dobre ideje

Aktivnosti za otroke: Nasveti za preganjanje dolgčasa doma in zunaj

Nekateri dnevi minejo kot bi mignil, spet drugi se vlečejo, kot da jih nikoli ne bo konec. Takrat pri marsikateri družini odzvanja: »Mami, dooooolgčaaaas mi je!« Kaj narediti, ko so otroci sestavili že vse najljubše sestavljanke in zgradili vse mogoče stolpe iz kock? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov za preganjanje dolgčasa - tako za štirimi stenami kot tudi na prostem.

Priljubljena družabna igra za preganjanje dolgčasa: Zajčja dirka

Zajčja dirka (tudi Funny Bunny ali Lotti Karotti) je zabavna in preprosta družabna igra, primerna za otroke od 4. leta dalje in seveda tudi njihove starše. Vsak igralec dobi štiri zajčke, s katerimi dirka po hribu navzgor, da pride do velikega korenčka. Igralci izmenično vlečejo karte s simboli – ti prikazujejo, za koliko polj lahko igralec premakne zajčka ali pa zavrti korenček, pri čemer se lahko na igralnem polju odpre luknja in zajček pade skoznjo. Pri novejši izdaji igre lahko ponagaja tudi krtek, ki pokuka iz krtine in porine zajčka s polja, ali pa dvižni most, ki zajčku onemogoči premik naprej. Prvi igralec, ki mu uspe doseči korenček na vrhu hriba, zmaga! Poleg zabave za vso družino igra otroke spodbuja k razmišljanju, načrtovanju in potrpežljivosti.

Animirani otroški film z globino: Elementi

Animirani film, ki sta ga ustvarila filmska studija Disney in Pixar, pripoveduje zgodbo o razlikah in njihovi privlačnosti. Zgodba filma je postavljena v svet, kjer sobivajo štirje osnovni elementi: ogenj, zemlja, voda in zrak. Kljub očitnim in temeljnim razlikam spoznajo, da so si veliko bolj podobni, kot so mislili, in predvsem, da je veliko bolj pomembno tisto, kar je znotraj nas, kot to, kakšni smo navzven. Film je prilagojen otrokom, a je primeren za vso družino. S svojo pozitivno naravnanostjo in močnimi liki je kot ustvarjen za lenobno družinsko nedeljo – manjka le še pokovka!

Preproste, a zabavne aktivnosti med štirimi stenami

Zagotovo imate doma vsaj en balon, ki vam je ostal od praznovanja rojstnega dne. Napihnite ga, napnite vrv med dvema stenama in se pomerite v igri odbojke. Lahko pa si balon podajate tudi brez vrvi, pri tem pa se balon ne sme dotakniti tal. Dodate lahko tudi svoja pravila, kot na primer: balon lahko vsak odbije samo enkrat.
Če imate dovolj prostora, lahko pripravite tudi domači poligon, ki ga obožujejo predvsem mlajši otroci. Sestavite progo iz pručk, blazin, različnih ovir, kot so na primer čevlji ali stoli, ter otroku pokažite, kako naj premaguje ovire. Po želji dodajte naloge, kot so počepi, poskoki, plazenje itd. Če imate več otrok, lahko ti med seboj tekmujejo, vi pa merite čas. Zabava zagotovljena!

Nasvet: Tudi družabne igre in risane filme si lahko izposodite v večjih knjižnicah, zato vam jih ni treba vedno kupiti “po sili razmer”.

Spoznavanje narave z gozdno tombolo

Pri interaktivni igri iskanja, imenovani gozdna tombola, gre za odkrivanje, iskanje in zbiranje predmetov iz narave. Za igro potrebujete prazen karton jajc, predlogo s sličicami predmetov (pripravite jo lahko sami ali jo natisnete tukaj) in prostor v naravi, ki ga želite raziskati. Predlogo s sličicami prilepite na pokrov kartona za jajca in zabavno iskanje se lahko začne. Otroci lahko med seboj tekmujejo – tisti, ki prvi najde vse predmete in jih ustrezno postavi v karton, zakliče “bingo”!


Nasvet: Igro lahko priredimo na različne načine. Namesto iskanja želodov, perja in listkov lahko nalogo oblikujete tudi na naslednje načine:

 • Razvrščanje predmetov iz narave po barvah.
 • Iskanje predmetov glede na lastnosti: težki, lahki, mehki, trdi, ...
 • Iskanje stvari, ki ne spadajo v naravo.

Predmete iz narave spremenite v umetnino

Če si želite košček narave prinesti tudi v svoj dom, priporočamo sprehod skozi gozd, kjer lahko naberete najrazličnejše plodove in materiale in iz njih doma ustvarite zanimive izdelke. Iz storžev lahko izdelate različne figurice in okraske, s katerimi boste pregnali dolgčas in poskrbeli za zabavno preživljanje prostega časa:

Pripomočki:

 • storži
 • lesene kroglice
 • flomaster
 • volnene kroglice (lahko jih kupite ali naredite sami)
 • kosmate žičke
 • šivanka
 • barvna nit ali tanek svilen trak
 • škarje
 • pištola za vroče lepljenje

Navodila:

 1. Na majhne lesene kroglice s flomastrom narišite obraz. Če želite, lahko najprej vadite na papirju.
 2. S pištolo za vroče lepljenje nalepite leseno kroglico na storžek.
 3. Na vrh kroglice namestite cofek. S pomočjo šivanke skozi cofek napeljite nit ali trak in oba konca zvežite skupaj.
 4. Barvno kosmato žičko ovijte okrog “vratu” kot šal – med leseno kroglico in storžek, kar bo naredilo figurico še bolj prikupno.