Active Beauty
5 korakov do optimizma z napotki strokovnjakov 
Besedilo: Birgit Brieber

Pozitivno razmišljanje

5 korakov do optimizma z napotki strokovnjakov 

Naj gre za službo, partnerski odnos ali družino: Pozitivno razmišljanje ni vedno preprosto – in ne uspe vsem. A za vas imamo dobro novico: Optimizma se lahko naučite! Po besedah strokovnjakov morate najprej prepoznati svoje močne točke, opredeliti ovire ter dopustiti drugačne rešitve. V petih preprostih korakih se naučite v življenju biti bolj zadovoljni ter dolgoročno brez pritiska razvijte pozitivno osebno naravnanost.

Naši strokovnjaki točno vedo, kako lahko prepoznate svoje kreposti in na ta način avtomatsko bolj pozitivno razmišljate in gledate na življenje. Za več optimizma v svojem življenju sledite naslednjim petim korakom:

Naučite se optimizma v petih preprostih korakih

Obstajajo ljudje, ki so ves čas videti srečni in zadovoljni. Izzivi v službi? Se bodo že nekako rešili. Težave v partnerskem odnosu? Priložnost za sodelovanje in skupno rast. Takšni ljudje so klasični optimisti. Prepoznamo jih tako, da – ne glede na to, s kakšnimi težavami se morajo soočiti – najprej iščejo rešitve in so prepričani, da lahko sami aktivno prispevajo k izboljšanju situacije. Dobra novica za vse, ki v tem trenutku razmišljate: »To nisem jaz.« Optimizma se lahko naučite! Za vas smo pripravili načrt s petimi koraki do pozitivne naravnanosti.

1. korak do večjega optimizma:

Najprej naredite analizo dejanskega stanja. Odgovorite si na naslednja vprašanja: Kako mi gre v življenju? S čim sem zadovoljen/-a, kaj želim spremeniti? Katere moje kreposti mi pri tem pomagajo?

2. korak do večjega optimizma:

Pogled v prihodnost: Zadajte si cilj. Kako želite, da vas vidijo drugi? Kakšni želite biti in kako hočete živeti?

3. korak do večjega optimizma:

Strategija: Kaj lahko storim, da dosežem svoj cilj? Katere korake do cilja si moram zastaviti? Pripravite konkreten načrt: Če se hočete več gibati, ker ste pri analizi dejanskega stanja ugotovili, da je to za vas koristno, si rezervirajte dva dni na teden samo za to.

4. korak do večjega optimizma:

Okolica: Ustvarite si pozitivno in motivacije polno okolje. Kdo me lahko pri izpolnitvi cilja zares podpira? Kdo mi vliva pogum? Kdo me ovira?

5. korak do večjega optimizma:

Moteči faktorji: Če hočete delati na sebi in to tudi jasno poveste, lahko s strani kritikov pade kar nekaj žaljivih komentarjev – to je njihova zaščitna obramba, saj se jim na ta način ni treba ukvarjati samim s seboj. Izključite iz svojega življenja vse, ki vam jemljejo energijo in ostanite zvesti samim sebi. Ne gre za to, kakšen vpliv imate na druge, temveč kaj želite doseči.

Prepoznajte svoje močne točke z naslednjo vajo!

Za zaključek so strokovnjaki za vas pripravili vajo, s katero boste lažje prepoznali svoje močne točke:

Ena izmed možnosti je, da na list papirja naredite obris svoje roke. V vsak prst zapišite eno izmed svojih posebnih lastnosti ali sposobnosti, ki jo nosite v sebi in v vas zbuja dobre občutke. Če zase na primer menite, da ste skrben človek, nase gledate pozitivno in življenje je že malce lažje. Poleg tega strokovnjaki priporočajo, da vsako jutro vstanete 5–10 minut prej ter poskrbite za svoj jutranji ritual – zavestno si vzemite čas za kavo ali čaj: Sedite in si preberite svoje močne točke. Katere od teh sposobnosti vas bodo danes spremljale in podpirale pri morebitnih izzivih? Dodajte si še kakšno pozitivno sporočilo, kot na primer: »Z veseljem in samozavestjo pričenjam dan. Pripravljen/-a sem sprejeti izzive in izkoristiti morebitne priložnosti.« Že akšne drobne spremembe v vaši osebni rutini lahko pozitivno vplivajo na vašo osebno naravnanost.

Dodatni namig:

Za več pozitivne inspiracije so vam v veliko pomoč lahko tudi navdihujoči citati in verzi, ki jih poiščete kje na spletu ali si v knjižnjici izposodite knjigo.