Active Beauty
Nasveti babic: Kaj pomaga pri pogostih težavah z dojenjem

Poporodno obdobje

Nasveti babic: Kaj pomaga pri pogostih težavah z dojenjem

Večina nosečnic si dojenje predstavlja kot harmonično in lahkotno. Zato sta razočaranje in obup pri mladih mamicah pogosto še toliko večja, ko se nenadoma spopadejo z bolečimi bradavicami in podobnimi težavami. Toda s strokovno podporo je težave z dojenjem mogoče obvladati.
Težave z dojenjem niso razlog za prenehanje z dojenjem. Seveda pa velja: če vam nikakor ne gre, potem je upravičeno, da dojenje opustite. V veliki večini primerov pa so težave z dojenjem rešljive.

Ali lahko težave z dojenjem preprečimo?

Strokovnjaki svetujejo, naj se mamice s tematiko dojenja ukvarjajo že med nosečnostjo, na primer v šoli za starše ali v okviru drugih podobnih tečajev. Vendar se stvari lažje naučimo tako, da jih preizkusimo v praksi. Zato prav tako svetujejo, da vas pri prvih podojih spremlja strokovna oseba. Babica je pozorna na to, ali ste dojenčka pravilno pristavili in ali so se njegova usteca pravilno prisesala. Če se boste že na začetku naučili pravilno dojiti, boste pozneje imeli manj težav.

Strokovnjaki spodbujajo, da naj se ženske bolj zanesejo na svoj notranji čut in instinkt. Včasih je preveč zunanjih motečih faktorjev.

Tudi okolje mame in otroka je pomembno: na primer, če partner ne podpira dojenja ali če je treba skrbeti za starejše otroke, mama pa komaj najde mir za dojenje. Preveč stresa ali pomanjkanje pomoči v gospodinjstvu je lahko ovira pri dojenju.

Kam se lahko obrnejo ženske, če imajo težave z dojenjem?

Strokovnjaki priporočajo, da se že med nosečnostjo pozanimate o možnostih strokovne pomoči glede dojenja. V zadnjem času je na voljo vse več poporodnih spremljevalk, ki predvsem v prvih osmih tednih za mater in novorojenčka predstavljajo veliko olajšanje. Takšna spremljevalka ima tudi celovit vpogled v vse težave, ki se pojavijo.

Kako pa najti ustrezno svetovalko za dojenje? Pomembno je, da ima certificirano izobrazbo. Svetovalke za dojenje z izobrazbo so posebej usposobljene za dojenje v zahtevnih situacijah, na primer z dvojčki ali pri prezgodnjem porodu. Pri težavah z dojenjem se priporoča tudi organizacija La Leche League.

Ali se težave z dojenjem pogosteje pojavljajo po carskem rezu?

Porod ne gre vedno po načrtu. Lahko se zgodi, da mama in dojenček najprej potrebujeta zdravniško pomoč, preden se lahko začneta povezovati prek dojke. Ali je v tem primeru dojenje še mogoče? Strokovnjaki pomirjajo, da je dolgo veljalo, da je treba otroka pristaviti najpozneje pol ure po porodu. Toda zdaj vemo, da je veliko dojenčkov po porodu izčrpanih. Omogočiti jim je treba čas za okrevanje. Dojenčki vas bodo z znaki za dojenje obvestili, ko bodo pripravljeni: začnejo cmokati in približevati roke k ustom. To so naravni otroški refleksi in takrat je pravi čas, da se jih pristavi.

Ali duda škodi dojenju?

Strokovnjaki so mnenja, da je treba o uporabi dude temeljito razmisliti. Načeloma naj duda ne bi bila prva stvar, ki jo otrok da v usta, lahko pa je v pomoč otrokom z zelo veliko potrebo po sesanju. Uvedbo dude zagovarja šele, ko sta mamica in dojenček dobro uigrana ekipa. In tudi tukaj velja: samo takrat, ko je nujno potrebna, in le toliko časa, kot je potrebna.

Duda se uporabi predvsem takrat, ko se želi dojenček nenehno dojiti. Zlasti v prvih tednih življenja in zvečer so presledki med podoji pogosto zelo kratki. Ti maratoni dojenja se po angleško imenujejo »cluster feeding«. Mlade mamice so pogosto negotove in se na primer sprašujejo, ali je mleka dovolj in ali ne bi raje dodale še dodatka. Toda po besedah strokovnjakov je zelo pogosto dojenje povsem običajno.

Kako koristni so nastavki za dojenje?

Kot pri mnogih težavah z dojenjem tudi tukaj velja naslednje: situacijo mora individualno oceniti strokovnjak. Uporaba nastavkov za dojenje brez razloga ni dobra izbira, lahko pa olajšajo začetek dojenja, zlasti pri ženskah z udrtimi bradavicami, kjer je mamila obrnjena navznoter. Z rednim pristavljanjem in skozi čas se bradavice namreč običajno bolj izbočijo, zato potem nastavkov za dojenje ne potrebujete več. Zelo malo žensk naj bi nastavke za dojenje potrebovalo ves čas.

Nasveti za najpogostejše težave z dojenjem

Boleč naval mleka

Mleko ne nastaja vedno na nežen način. Pri tem pomagajo topli in hladni obkladki: pred dojenjem si pripravite tople obloge, po dojenju pa obkladke, na primer hladno skuto ali hladilne vrečke. Če je bolečina huda, lahko krajše časovno obdobje jemljete tudi protibolečinske tablete, ki so združljive z dojenjem.

Zakasnjen naval mleka ali premalo mleka

Nekaterim ženskam pri spodbujanju nastajanja mleka pomagajo semena ali kapsule grškega sena. Vendar vsaki ženski ne ustreza ista stvar in na splošno je lahko včasih vsega preveč. Treba je poiskati vzrok: Kakšna je krvna slika? Ali je prišlo do velike izgube krvi ob rojstvu in ali je mamica imela predhodne bolezni, ki bi lahko povzročile zakasnjen nastanek mleka, na primer težave s ščitnico? V takšnih primerih se lahko opravi ciljno zdravljenje.

Preveč mleka

Sliši se kot luksuzna težava, a tudi prekomerno nastajanje mleka sodi k težavam z dojenjem. Količina mleka se mora namreč najprej uravnati. Večinoma dojenček precej dobro uravnava količino mleka – preprosto tako, da ga ne pije toliko. Strokovnjaki priporočajo, naj babica porodnici tudi pokaže, kako ciljno izprazniti dojko, ne da bi dodatno spodbudila nastajanje mleka. V vmesnem času pa blazinice za dojenje v nedrčku pomagajo ujeti morebitno nepričakovano iztekanje.

Vnete ali razdražene bradavice

Če pristavljanje k dojki poteka brez težav, je verjetnost za pojav razdraženih bradavic manjša. Vendar ni težava vedno v tem. Strokovnjaki dodajajo, da imajo nekateri dojenčki skrajšan jezični frenulum, kar je treba razjasniti.

In kaj storiti, če je bradavica že razdražena? Nanesite kapljico materinega mleka in pustite, da se posuši na zraku. Prav tako posebni zaščitni obročki za prsne bradavice preprečujejo dodatno drgnjenje nedrčka ali majice. Hladilne obloge ali negovalna mazila za bradavice lahko prav tako ublažijo simptome.

Zastajanje mleka ali vnetje dojk

Če celotna dojka ali samo določeni predeli otrdijo in se pojavi bolečina, je običajno prišlo do zastajanja mleka. Zastajanje mleka mora vsekakor spremljati strokovnjak. Oceni lahko, kaj je v dotičnem primeru smiselno. Včasih je dovolj, da dojenčka pogosteje pristavite in otrokovo bradico prislonite na boleče mesto. Koristne so tudi tople obloge in iztiskanje prsi pod toplo prho. Tudi domača zdravila, kot je skuta, ki jih položite na prsi, lahko blažilno vplivajo na zastajanje mleka in nabreklost dojk.

Če pride do vnetja dojk, se pojavijo povišana telesna temperatura, gripi podobni simptomi in splošno slabo počutje, čim prej obiščite zdravnika ali babico in se s tem ne spopadajte sami! Vnetje dojke je treba obravnavati strokovno.

Dojenček je med dojenjem nemiren ali vedno zaspi

Predvsem v prvih dneh življenja so novorojenčki pogosto izčrpani že od poroda samega. Če vsako dojenje traja dolgo, ker dojenček vedno zaspi, strokovnjaki predlagajo, da se dojenčka preprosto dotaknete ali ga rahlo požgečkajte po določenih občutljivih točkah, kot so ušesna mečica, dlani ali podplati. Za spodbujanje sesalnega refleksa lahko dojenčka med dojenjem tudi božate po licu.

Tudi obratna težava skrbi mnoge doječe matere: otrok je nemiren in obrača glavo stran. Običajno se to zgodi šele, ko so otroci starejši in bolj zaznavajo okolico. Tukaj pomaga, če se med dojenjem umaknete v miren prostor, svetujejo strokovnjaki. Tudi drugačen položaj za dojenje lahko pritegne ponovno pozornost za dojenje, zato ne dojite v tipičnem položaju za zibanje, temveč včasih tudi napol sede ali čepe.

Podpora pri nastajanju mleka

"Bio čaj za dojenje" znamke Hipp Mama

Nakupujte v dm spletni trgovini

Vpojne in zračne

„Zaščitne prsne blazinice za dojenje“ znamke babylove

Nakupujte v dm spletni trgovini

Iz 100 % naravnih sestavin

„Mazilo za bradavice z lanolinom“ znamke to.to

Nakupujte v dm spletni trgovini