Active Beauty
Razveselimo otroke: darila za otroke s pomenom

Razmišljajte izven okvirjev

Razveselimo otroke: darila za otroke s pomenom

Prazniki so pred vrati, zato se nam poraja vprašanje: Kakšna darila podariti otrokom, da bodo imela pomen in tudi dodano vrednost? Govoreča lutka za petletnika ali najnovejša računalniška igrica za najstnika: Kakšna darila otroke pravzaprav zares osrečijo? Z nasveti v nadaljevanju lahko starši, prijatelji in sorodniki o obdarovanju začnejo razmišljati izven običajnih okvirjev.

Otroci pravzaprav ne potrebujejo nobenih materialnih daril. Da otroke pripravimo na samostojno življenje in spodbujamo njihovo nadarjenost, so pomembne popolnoma druge stvari.

Zakaj otroci pravzaprav ne potrebujejo daril

Materialna darila otrokom jemljejo energijo, da bi razvijali svoj potencial in prevzeli odgovornost za svoje življenje. Zakaj? Ker se za številnimi darili skriva določen namen. Darila običajno podarimo, da nam nekaj povrnejo. Otroku na primer podarimo didaktično igro, da se lahko otrok z njeno pomočjo nauči šteti. Ali pa kupimo nove svetleče čevlje, da bi nas otrok nagradil s hvaležnostjo in se naučil čuvati svoje stvari.

Kaj otroci pravzaprav resnično potrebujejo?

Darilo staršev št. 1: Otroci si v prvi vrsti želijo, da jih jemljete resno

Številni odrasli otrokom podarijo nekaj takšnega, kar jim da občutek povezanosti z njimi. A za to niso potrebna materialna darila. Otroci bi bili veliko bolj veseli, če bi jih jemali resno. Želijo, da jih sprejemate takšne, kakršni so. Takoj, ko bodo začutili, da eden izmed odraslih z njimi z veseljem preživlja čas in ni zraven le zato, ker je to nujno, otrok avtomatsko išče njegovo bližino. Povezanost, po kateri tako hrepenimo, bo na ta način prišla povsem sama od sebe.

Nasvet: Pomislite na svoje otroštvo. Na kaj imate lepše spomine? Na darila pod drevescem ali na skupno peko piškotov?

Darilo staršev št. 2: Otroci morajo pridobiti lastne izkušnje

Darila so pogosto nagrada ali stimulacija otrokom, kadar so pridni. Starši na ta način poskušajo svoje otroke obvarovati pred slabimi izkušnjami. Toda kaj resnično potrebujemo v dobi odraščanja, da lahko najdemo pot do srečnega in izpopolnjenega življenja? Podarimo jim čas in prostor za izkušnje.

Nasvet: Svojim otrokom pustite, da imajo čas za prosto in neobremenjeno igro. Pri tem jih ne ocenjujte in jim ne pametujte. Bodite preprosto zraven, pozorno in osredotočeno.

Darilo staršev št. 3: otroci potrebujejo varno zavetje

Kaj je še tisto, kar otroci najbolj potrebujejo? Najpomembnejše darilo, ki ga starši lahko dajo svojim otrokom, je varnost in gotovost. Le na ta način se otroku okrepi občutek, da lahko umiri svoja hrepenenja in osvoji svet. Varno zavetje ne pomeni, da morate imeti brezhibno urejen dom ali da morate v to vložiti pretirano veliko časa. Otrok mora le čutiti, da je resnično ljubljen. Tako občuti varnost, v njem pa se zbudi veselje do odkrivanja samega sebe in oblikovanja svoje osebnosti.

Nasvet: Svojemu otroku pogosteje recite „rad te imam, ker si tak, kakršen si“. S tem mu pokažete, da mu brezpogojno zaupate in mu date osnovo za samostojno življenje.

Darila za otroke: Z občutkom in namenom

Seveda je popolnoma sprejemljivo, da svojemu otroku podarite tudi kaj materialnega. Številne družine se držijo pravila obdarovanja z največ 4 darili. To pomeni, da otroka pod božičnim drevescem čakajo 4 darila: eno darilo z oblačili, eno s knjigo, eno darilo, ki je popolnoma po otrokovih željah in eno, ki ga po vašem mnenju otrok potrebuje. Na prvi pogled se ne zdi veliko. Ampak darila, ki so resnično premišljeno izbrana in se jih otrok iz srca veseli, so boljša kot deset igrač, ki se jih otrok hitro naveliča. Neredko pa lahko starši le z začudenjem opazujejo, kakšna gora igrač otroke čaka še pri babicah, dedkih, stricih in tetah. Pri tem dostikrat pomaga, če se z družinskimi člani vnaprej dogovorite, kakšna darila bodo vašim otrokom podarili ostali.