Active Beauty
Nega obraza: retinol, bakuchiol in mnogo več – preberite, katere učinkovine so to leto v trendu
Besedilo:

učinkovine

Nega obraza: retinol, bakuchiol in mnogo več – preberite, katere učinkovine so to leto v trendu

Katere so učinkovine, brez katerih v letu 2024 ne bo šlo? Izbira je široka! Z vami delimo, katere lahko odlično vključite v svojo rutino nege obraza in za koga niso primerne.

Nega obraza z retinolom

Retinol je oblika vitamina A, ki ima številne koristi za kožo.
Kaj zmore: Retinol je naravni antioksidant, ki nevtralizira proste radikale. Poleg tega lahko zmanjša globino gub, in sicer tako da spodbuja proizvodnjo kolagena v koži. Mastna koža ima številne koristi od uporabe retinola, saj uravnava izločanje sebuma. Poleg tega retinol zmanjšuje gube in izboljša videz kože.
Za koga ni primeren: Občutljiva koža na retinol odreagira z rdečico in suhostjo. Izdelkov z retinolom prav tako ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere. Ker retinol povečuje občutljivost na sonce, ga je priporočljivo na kožo nanašati le zvečer in se izogibati izpostavljanju soncu (če nameravate preživeti veliko časa na soncu).

Nega kože s skvalanom

Skvalan se naravno nahaja v sebumu, umetno pridobljen pa je vsestransko uporaben, saj neguje kožo obraza in telesa ter poskrbi za zdrave lase.
Kaj zmore: Skvalan navlaži suho kožo, pri problematični koži prenaša aktivne sestavine v globje plasti kože, zreli koži daje polnejši videz, prav tako pa je primeren za občutljivo kožo, saj je ne draži. Za skvalan velja, da je naravna alternativa silikonom, saj lasem podari sijaj, prav tako pa so ti bolj gladki.
Za koga ni primeren: Skvalan je izredno prijazen koži izredno ter je neškodljiv tudi za nosečnice in doječe matere. Zelo majhen odstotek ljudi ima negativen odziv na skvalan.

Nega kože z bakuchiolom

Rastlinska učinkovina se pridobiva iz indijske rastline babchi. Bakuchiol se priporoča kot naravna alternativa retinolu za občutljivo kožo.
Kaj zmore: Podobno kot retinol tudi bakuchiol spodbuja retinoidne receptorje kože. Spodbuja obnovo celic, zmanjšuje videz por in polni gube. Zaradi svojih protivnetnih sestavin naj bi bil učinkovit tudi v boju proti aknam.
Za koga ni primeren: Bakuchiol naj bi ga uporabljali v zelo nizkih odmerkih oz. naj bi se mu izogibali ljudje, ki se soočajo z rozaceo ali pa ekcemi, sicer se simptomi lahko poslabšajo.

Nega kože s peptidi

Aminokisline, ki tvorijo verige, se imenujejo peptidi, sodelujejo pa pri tvorbi kolagena v koži.
Kaj zmore: Peptidi so v lepotni industriji zelo priljubljeni, saj poskrbijo za bolj poln videz kože, spodbujajo sintezo kolagena in pri suhi koži zapolnijo gubice. Mnogo zvezdnice prisegajo tudi na izdelke za ustnice s peptidi, saj naj bi poskrbeli za gladke in polne ustnice.
Za koga niso primerni: Peptidi veljajo za koži nadvse prijazno učinkovino, kljub temu pa lahko pri občutljivi koži ali alergijah povzročijo draženje – v takih primerih je priporočljivo pridobiti zdravniško mnenje.

Nega kože s sivko

Vijoličasti cvetovi so priljubljeni predvsem zaradi svojega vonja, vedno pogosteje pa se sivka uporablja tudi v izdelkih za nego kože.
Kaj zmore: Številni tipi kože imajo koristi od sivke, saj ta rastlinska aktivna sestavina blaži akne in nečistoče. Sivka je primerna tudi za nego suhe kože, poleg tega pa velja za čudežno sestavino v boju proti staranju.
Za koga ni primerna: Sivka je načeloma sestavina, ki jo koža zelo dobro prenaša. Vendar pa je pri ljudeh, ki so nagnjeni k alergijam, priporočljivo, da se pred uporabo izdelkov posvetujejo s svojim dermatologom.

S skvalanom

„Koncentrat za nego ustnic in kože okrog oči“ znamke Balea

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Za bolj gladko in napeto kožo

„Dnevna krema za obraz s peptidi in kolagenom akacije, 50 ml“ znamke Balea

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Spodbuja obnovo celic

„Maska za obraz z retinolom“ znamke Balea

Kupite zdaj v dm spletni trgovini