Active Beauty
Nega suhe kože
Besedilo: Nina Horcher

Nasveti, kako negovati suho kožo

Nega suhe kože

Koža je lahko suha tako pozimi kot poleti. Spremljajo jo neprijetni simptomi, kot so zategovanje kože, srbečica ter pekoč občutek. V nadaljevanju vam bomo zaupali, zakaj se pojavi in kako jo lahko odpravite.

Pogosto se s suho kožo na obrazu soočamo pozimi. To ni prav nič nenavadnega, saj v notranjih prostorih kožo izsušuje ogrevanje, zunaj pa jo dodatno obremeni še ledeni mraz. Vendar tudi poleti marsikdo bije bitko s suho kožo. Namesto da vedno znova preizkušate nove kreme, raziščite okoliščine in poskusite ugotoviti, zakaj je koža na določenih mestih izsušena. Lepa koža se namreč začne od znotraj.

Pri suhi koži je poškodovana kožna bariera. Zaradi pomanjkanja lipidov koža ni dovolj navlažena, kar pomeni, da lojnice proizvajajo premalo maščobe. Z leti se koža stara in proizvaja vedno manj loja, elastina in hialuronske kisline.

Posamezna izsušena mesta na koži lahko pomenijo tudi splošno izsušenost telesa. Seveda obstajajo izjeme. Pri določenih obolenjih, kot je denimo nevrodermatitis, se suha koža pojavlja točkovno.

Zdrava koža se pozimi izsuši na predelih, ki se jim čez leto nismo dovolj posvetili. Po navadi so to komolci, goleni ter lica. Na slednja pozimi pogosto pozabimo in ju ne zaščitimo dovolj.

Pravilna nega suhe kože na obrazu

Če koža na obrazu ni prožna, na nosu in čelu pa se celo lupi, potem nujno potrebuje več vlage in maščobe. Da bi hranilne snovi lahko optimalno prodrle v kožo, jo morate najprej temeljito očistiti in nežno odstraniti odmrle kožne celice. To boste dosegli z blagim pilingom, ki ga lahko iz sladkorja in medu (v razmerju 2 : 1) izdelate kar sami. S tovrstnim pilingom boste kožo tudi navlažili. Čistilna olja med drugim pomagajo kožni barieri pri obnovi, ne da bi jo pri tem izsušila.


Če je vaša koža suha, je vlažilna krema, ki kožo trajno preskrbi s hranljivimi snovmi, neizogibna. Ljudje imamo različne tipe kože, zato morate ugotoviti, katera izmed sestavin, kot so npr. hialuronska kislina, mlečna kislina ali aloe vera, vam odgovarja. Če se sprašujete, kateri tip kože imate, obiščite dm Studio, kjer vam bodo opravili napredno kozmetično analizo kože. Pri izbiri kreme upoštevajte tudi letni čas.

Pri negi obraza so zelo učinkovita rastlinska olja. Kakovostna olja, kot so olje pšeničnih kalčkov, olje grozdnih pešk ali olje pasijonke, vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki izboljšajo strukturo kože ter jo ščitijo in nahranijo. Kremi za obraz dodajte 1˗2 kapljici izbranega olja in vaša koža bo čudovito zasijala. Ponoči lahko uporabljate samo olje, ki ga nežno vtrete v kožo obraza. Suha koža na telesu vam bo hvaležna, če boste po prhanju na vlažno kožo nanesli negovalna olja.


Pomembno: Če se krema ne vpije oz. zelo masti vašo kožo, jo prenehajte uporabljati. Tovrstna mazila namreč mašijo pore, kar povzroči nastanek nečistoč na koži. Tudi izredno hranljive kreme morajo biti zasnovane tako, da se po nekaj minutah popolnoma vpijejo.

Potrebe kože se spreminjajo tudi glede na vremenske razmere in vplive okolja.

1. Nega kože pozimi

Za kožo na obrazu uporabljajte le čistilno mleko. Izogibajte se tonikom za obraz, ki vsebujejo alkohol, saj dodatno izsušujejo kožo. Po čiščenju na kožo obraza nanesite hranljivo kremo. Običajno kreme vsebujejo rastlinska olja, kot so arganovo, jojobino, olje makadamije in karitejevo maslo, ki po sestavi spominjajo na lipide. Suhe predele kože ob nosu namažite s kremo za zaščito pred mrazom.


Če se soočate z nečistočami na obrazu, uporabljajte pozimi enake izdelke, kot jih uporabljate običajno. Če imate občutek, da kože ne vlažijo dovolj, jih nanesite večkrat na dan. Izdelki, ki vsebujejo več maščob, lahko namreč nečistoče še poslabšajo. V primeru, da si boste pozimi privoščili izlet v gore, nikar ne pozabite nanesti sredstva za zaščito pred soncem.


Dodaten nasvet: Ustnice nimajo lojnic, zato se tudi hitreje izsušijo. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo mineralna olja, glicerin in parafin.

2. Nega kože poleti

Poleti koža na obrazu potrebuje predvsem vlago. Namesto hranljivih izdelkov, ki vsebujejo olja, raje posezite po fluidu, ki se hitro vpije, ali dnevni kremi, ki vsebuje majhne količine maščobe. Če želite sijoč videz kože, enkrat tedensko s pilingom odstranite odmrle kožne delce in na obraz nanesite hranljivo masko.


Dodaten nasvet: Nikar ne pozabite na nanos sredstva za zaščito pred soncem. Ta vas ne bodo samo ščitila pred sončnimi opeklinami, temveč tudi navlažila kožo. Enkrat tedensko na obraz nanesite masko in vaša suha koža bo spet zasijala.

3. Ličenje suhe kože

Pri ličenju uporabljajte negovalne izdelke. Če je vaša koža suha, pred ličenjem na predel okoli oči nanesite ustrezno vlažilno kremo, ki je namenjena negi kože okoli oči. Podlaga, ki jo boste uporabljali, naj vsebuje sestavine, kot so urea, aloe vera ali proteini svile.


Kožo lahko izsuši tudi puder v prahu, zato čopič pred nanosom dobro otresite. Občasno naredite tudi piling ustnic, da odstranite suhe kožne delce. Vodoodporna maskara lahko izsuši trepalnice, zato bodite pri uporabi zmerni.