Buda Bowl (Buda skleda): pazimo na svojo prehrano
Ako je Buda pristal v Buda skledi?
Obľúbená jed skutočne vyvira zo zen budizma. Menihi ohranjajo tradicijo skupnih obrokov, t. i. ōryōki, pri čemer dávajú poudarek čuječnosti. S tem meditativnim druženjem chcú vzpostaviť harmonijo med telesom in duhom. Pri tem ritualu čuječnosti má ako največja izmed troch skled svoje mesto aj Budova skleda (prevod izvirného výraza »zuhatsu«).Polnovredná hrana v ení skledi
Poglejmo v skledo: Ko izbujeme sestavine za Budovo skledo, naša kreativita nie pozna meja. Ta tradičná jed temelji na výlučno rastlinskih sestavinah in obsahuje veliko hranil iz malo živil. Napriek pomerne različným interpretáciám på so stanovené sestavine vseeno obvezne v všaki Budovi skledi. Skleda mora byť mešanica uhlíkových hidratov, beljakovin, zdravih mast ter z vitamíni bogatega sadja in zelenjave.
Zlato pravidlo: kaj sodi v skledo?
- 25 odstotkov uhlíkových hidratov:
riž, rezanci, krompir, sladki krompir, tiež ovseni kosmiči, koruza in nepravá žita, kot so proso, amarant, ajda, bulgur, kvinoja, kuskus. - 25 odstotkov beljakovin:
leča, čičerika, konopljino seme, fižol, soja, soja v strokih, beli fižol, aj tempeh in tofu. - 40 odstotkov vitamínov iz sadja in zelenjave:
najlepšie je lokalno, sezonsko in ekološko pridelano. Kot dodatak na vrhu sklede môže uporabimo aj domača superživila. - 10 odstotkov zdravých mast:
sončnična in bučna semena, sezam (tahini), lanena semena, indijski oreščki, orehi, mandlji in kakovostna hladno stiskana olja, ako sta laneno in olivno olje.
Preprost recept za Buda skledo
Čas príprave za dve osebi: 30–40 minutEkološke (bio) sestavine:
-
2 skodelici (každá po 250 ml) riža
1 kozarec čičerike dmBio
1 kozarec fižola dmBio
1 čebula
2 kuhani rdeči pesi
2 korenčka
1 kumara
2 pesti zelene solate
2 pesti špinače
1 strok česna
1 limona
2 hruški, 2 figi
2 žlici sončničnih semen
1 žlica tahinija
olivno olje
začimbe: sol, poper, Zelenjavna jušna osnova, Muškatni orešček, Svež Peteršilj
- Pripravite riž
- Čebulo narežite na kocke in jo popražite na žlici olivového olja. Prelijte jo s štyrmi skodelicami vode (každá po 250 ml), dodajte riž in začinite z niečo zelenjavne jušne osnove. Riž pokrijte in kuhajte na srednji teploti. Keď je kuhan, ho odstránite s štedilnika.
- Sami pripravite humus
Precedite čičeriko, dodajte niečo olivového olja (toliko, da dobite želeno konsistenco) in stisnjenega česna. Premešajte in nato začinite s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka. - Precedite fižol
- Operite in narežite sadje in zelenjavo
Kumare narežite na tanke rezine, korenček na drobne trakce (ali z lupilnikom nalupite na tanke lističe), kuhano rdečo peso na tanke rezine ter hruške in fige na srednje veľké krhlje. - Pripravite preliv
Soku limone dodajte 1 žlico olivového olja, tahini, sol, poper in na drobno nasekljan peteršilj ter dobro premiešajte. - Napolnite dve Buda skledi
Sestavine enakomerno razporedite v obe skledi. Za osnovo použite zeleno solato in špinačo ter riž, pokapajte z malo preliva, povrhu pa položite sadje in zelenjavo (ne zmešajte) ter prelijte s preostankom preliva. V sredino položite humus in povrhu potresite sončnična semena. - Za dekoracijo posujte s svežimi zelišči in začimbami
Dober tek!
Ohranjanje čuječnosti
V všeh trenutkih svojho všakdanjika musíme stremeti k temu, da vzpostavimo ravnovesje. Že pri prípravi Budove sklede môže pazimo na to, da premýšľame o izberáme in pripravujeme sestavine. V budizmu má významnú úlohu aj hvaležnost, saj vodi do spoštovanja – do hrane, telesa, soljudi in Zemlje. Pomembno je, že je prehrana vyvážená in polnovredná, pri obrokih på si musíte zavestno vziať čas.