Active Beauty
Jedi s čemažem: Klasika malo drugače – kvašena pletenica s čemaževim pestom
Besedilo: Carolina Mödlhamer, Rezept: StockFood

Polne arome

Jedi s čemažem: Klasika malo drugače – kvašena pletenica s čemaževim pestom

Čemaž že dolgo slovi kot eno najpriljubljenejših spomladanskih zelišč. Po našem receptu boste iz izrazito zelenih listov naredili čemažev pesto, nato pa z njim namazali kvašeno pletenico in jo spekli – zelo okusno in kot nalašč za brunch.

Recept za priljubljeni čemažev pesto

Sestavine za ca. 250 ml čemaževega pesta:

  • 60 g čemaža
  • 3 jedilne žlice praženih pinjol
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 ml oljčnega olja
  • sol
  • sveže mleti črni poper

Priprava čemaževega pesta


1. Kako pripravimo čemažev pesto?
Čemaž blanširajte v vreli osoljeni vodi, ga polijte z ledeno mrzlo vodo, odcedite ter dajte v sekljalnik skupaj s pinjolami, parmezanom in oljčnim oljem. Nasekljajte (ne preveč drobno) ter ga začinite z malo soli in popra.

Ta slastni kremni čemažev pesto lahko uporabite kot namaz za kvašeno pletenico.

Jedi s čemažem: Kvašena pletenica s čemaževim pestom

Sestavine za pletenico s čemaževim pestom (ca. 14–16 kosov)

  • 500 g moke; in za pomokanje
  • 1 kocka kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 250 ml vode
  • 30 ml oljčnega olja
  • sol • ca. 250 ml čemaževega pesta (glejte recept zgoraj)

Priprava kvašene pletenice s čemaževim pestom

1. Priprava testa za pletenico
Za pripravo testa presejte moko v veliko skledo in na sredini naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas, ki ga skupaj s sladkorjem in 50 ml vode zmešajte v predtesto. Pustite vzhajati 5 minut, nato dodajte 30 ml oljčnega olja, malo soli in 200 ml vode. Vse sestavine previdno zmešajte s kavljem za gnetenje v posodi kuhinjskega robota ali pa z ročnim mešalnikom. Nato na visoki stopnji gnetite približno 2 minuti, da bo testo gladko. Po potrebi dodajte vodo ali moko.

2. Testo pustite vzhajati, segrejte pečico
Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem ca. 1 uro. Pečico segrejte na 175 °C, zgornje in spodnje gretje.

3. Testo razdelite na trakove, namažite s pestom in specite
Delovno površino pomokajte in testo razdelite na tri enake dele. Vsakega od njih razvaljajte na ca. 20 x 40 cm, ga namažite s čemaževim pestom in položite enega na drugega, nato na sredini podolgem prerežite na pol. Oba trakova prepletite in oblikujte pletenico. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj položite pletenico in jo ca. 45 minut pecite na srednjem nivoju pečice. Pustite, da se rahlo ohladi in postrezite še mlačno.