Active Beauty
Namesto hitre mode: trend DIY – vidno popravljanje

Naredite sami

Namesto hitre mode: trend DIY – vidno popravljanje

Krpanje? Doslej ni bilo v modi. Zato je ravno pravi čas za nov način – popravljanje oblačil. Vidno popravljanje (ang. visible mending) je trend, ki ima na Japonskem že večstoletno zgodovino. Izraz pomeni vidno popravilo oblačil. Prednost: trend je še posebej prijazen do začetnikov, saj popolnost tukaj ni bistvena.

Najpomembnejše o vidnem popravljanju

V nadaljevanju z vami delimo nekaj dejstev o trendu upcyclinga (ponovni uporabi sestavin).

Kaj potrebujete za vidno popravljanje?

Običajno naj bi bilo popravilo kosa oblačila čim bolj neopazno. A pri tej obliki upcyclinga delamo ravno nasprotno. Podobno kot pri japonski filozofiji kintsugi popravila namerno poudarjamo. Cilj: spremeniti pomanjkljivost (npr. luknjo) v nekaj lepega, v pozitivno modno izjavo – in s tem navdihniti tudi druge. Zato se pogosto uporablja sukanec, ki je drugačen od barve tkanine. Najbolje se obnesejo dvojni sukanec za šivanje, japonski sukanec sashiko in nit za vezenje ali krpanje, ki jo napeljete v iglo za vezenje. Nekateri prisegajo na čebelji vosek, da je nit močnejša. Po želji lahko v oblačilo integrirate našitke ali našijete ostanke blaga. Gobica za krpanje ali okvir za vezenje lahko olajšata krpanje, lahko pa blago preprosto z gumijastim trakom pritrdite čez kozarec z navojem.

Kako je najbolje začeti?

Najprej je treba razmisliti, kateri motiv ali vzorec želite izvesti. S krojaško kredo lahko narišete pomožne črte. To so lahko oblike, kot so srčki, zvezdice ali oblački, pa tudi abstraktni vzorci iz pisane niti. Navdih lahko najdete na Instagramu ali v številnih objavah na Pinterestu pod ključno besedo »visible mending«. Kot pri vseh drugih ročnih spretnostih tudi tukaj velja, da vaja dela mojstra – več izkušenj kot imamo, hitreje in lepše uspe izdelek.

Kako popravljeni kosi zdržijo kar najdlje?

Splošno pravilo je: med robom blaga in šivom je treba pustiti vsaj pet milimetrov razmika, kratki šivi so močnejši od dolgih, konce niti je treba dobro pritrditi z vozli in našitke, ki preveč štrlijo, odrezati. Če imate šivalni stroj, lahko z njim najprej varno pritrdite našitke, preden začnete z ročnim delom. Poleg tega morajo našitki in niti prenesti enake temperature pranja kot oblačilo. Kaj pa, če našitek odpade? Saj veste, kako ga lahko popravite.

Katere tehnike lahko uporabite pri vidnem popravljanju?

Najlažja tehnika za začetnike je prednji vbod, ki je videti kot črtkana linija in poteka izmenično nad in pod blagom. »Pri volnenih oblačilih obstajajo tri osnovne tehnike krpanja lukenj. Krpanje s petljami se imenuje »swiss darning«, »scotch darning« je zankanje luknje z zančnim vbodom, na voljo pa so še druge tehnike krpanja s tkanjem. V nadaljevanju boste našli navdih za lastne kose oblačil.

Trije primeri vidnega porpavljanja

Preprosto, z ljubeznijo do detajlov


Luknja v kavbojkah? S to tehniko boste navidezno pomanjkljivost spremenili v čudovit detajl, ki uspe tudi začetnikom šivanja.

Pa začnimo:
 1. Iz papirja izdelajte šablono srca in ga izrežite z večnamenskimi škarjami (ne uporabljajte škarij za blago!).
 2. S krojaško kredo prenesite obliko srca na džins.
 3. S škarjami za blago izrežite srce iz džinsa.
 4. Šablono srca položite na čipkasto blago in ga obrišite, tako da pustite najmanj 1 cm dodatka za šiv.
 5. S škarjami za blago izrežite srce, pri čemer upoštevajte dodatek za šiv.
 6. Džins obrnite, prekrijte luknjo v obliki srca s čipkastim blagom in ga pritrdite z bucikami.
 7. ​Čipkasto blago prišijte na džins. Za šivanje je tukaj primeren na primer prednji vbod ali prešivni vbod. Prešivni vbod ali zaprti zadnji vbod je nadaljevanje prednjega vboda. Z vbadanjem nazaj se zapolnijo luknje med črtkastimi linijami.
Nasvet: če se vam zdijo šivi za začetek prezahtevni, preprosto uporabite lepilo za tekstil ali prepustite šivanje šiviljam.

Srednje zahteven vzorec morske fantazije

Prav lepo razcefrano: morje in rakec spretno odvračata pozornost od popravljene luknje. Zaradi tega unikata so kavbojke vsekakor veliko bolj zanimive kot prej! !

Pa poglejmo:
 1. Najbolje, da rakca narišete na džins s krojaško kredo.
 2. Nogice našitje s prešvnimi vbodi v kričečem oranžnem ali rdečem tonu, telo rakca pa zapolnite s ploščatimi vbodi.
 3. Pri ploščatem vbodu nizajte vbode tesno drugega ob drugem Za daljšo obstojnost se priporoča, da delate kratke vbode, ki se med seboj prekrivajo.
 4. Morje nakažete s kratkimi, sproščenimi vbodi, ki kažejo približno v enako smer. Poigrajte se z gosteje in redkeje izvezenimi mesti, pri čemer uporabljajte različne odtenke modre barve.

Za nadaljevalce: krašenje z rožami in češnjami


So na vašem džinsu obledela mesta ali nadležni madeži, ki jih ni mogoče v celoti odstraniti? Z vezenino iz rož in češenj boste privabili prav vsak pogled.

Pa začnimo:
 1. S krojaško kredo narišite na džins cvetlice in češnje.

 2. Robove motivov izvezite s ploščatimi vbodi, na primer z belo nitjo.

 3. Tudi same motive lahko zapolnite s ploščatim vbodom, in sicer v drugi barvi, podobno kot pri motivu raka. Lahko pa se odločite za mrežasto strukturo. To ustvarite s preprostim prešivnim vbodom, ki ga enkrat obrnete vodoravno in drugič navpično (kot kaže slika). Tako boste z barvo hitreje zapolnili predvsem večje motive, saj se vam ne bo treba dolge ure truditi s ploščatim vbodom. Z izmenjavanjem ploščatega vboda in mrežaste strukture boste vsekakor dosegli živahnejši okras.

Zdaj ste vi na vrsti. Kateri kos oblačila iz vaše omare že čaka na to, da ga ponovno odkrijete, okrasite z veliko ljubezni in spet radi oblečete?