Active Beauty
Ideje za darila: Za minimaliste, ljubitelje Japonske, okoljsko ozaveščene in trendseterje
Besedilo: Stephanie Lindner

Širite srečo

Ideje za darila: Za minimaliste, ljubitelje Japonske, okoljsko ozaveščene in trendseterje

Nekateri ljudje imajo prav poseben način življenja. In prav za takšne ljudi je včasih težko najti primerno darilo. Toda ne skrbite: Z vami delimo nasvete, s čim boste navdušili minimaliste, ljubitelje Japonske, okoljsko ozaveščene in trendseterje ter katera so najboljša darila za te vrste ljudi.
Že obdarovanje partnerja, staršev, otrok ali najboljših prijateljev je včasih težko. Je morda nekoga od vaših bližnjih še posebej težko obdarovati? Za vas smo zbrali nekaj prav posebnih daril, ki bodo zagotovo razveselila vsakogar.

Ali pri minimalistih velja „manj je več“? 

Minimalisti se zavestno odločajo, kaj bodo kupili in s čim bodo napolnili svojo omaro ali dom. Neosebno darilo, kot je dekorativni predmet ali navadna sveča, s strani minimalista najbrž ne bo ravno najboljše sprejeto. 

Enostavno vprašajte
Namesto da si ure in ure razbijate glavo s tem, kaj bi bilo najustreznejše darilo za vašega minimalista, ga preprosto vprašajte, kaj si želi. Minimalisti imajo pogosto zelo eklektičen okus in specifične želje. Ker imajo radi dragocene in kakovostne stvari, za nekaj, kar bi si radi privoščili, dolgo varčujejo. Izbirajo izdelke, ki so v skladu z njihovimi načeli. To na primer pomeni, da se izogibajo hitri modi. Z darilnim bonom za njihovo najljubšo trgovino, ki proizvaja trajnostna oblačila, zagotovo ne boste veliko zgrešili. Morda vaš obdarovanec potrebuje nov kos oblačila in mu bo darilni bon prišel ravno prav. Vsekakor vam bo za takšno darilo več kot hvaležen.


Skupno preživljanje časa

Zakaj se minimalisti izogibajo potrošniškim dobrinam? Svojega dragocenega časa ne želijo tratiti za vzdrževanje stvari, ampak se osredotočajo na tisto, kar je v njihovem življenju res pomembno. To je tudi načelo, po katerem stanovanja ureja Marie Kondo. Treba se je znebiti vsega, kar ne razveseljuje. Številnim minimalistom so v prvi vrsti pomembni prijatelji in družina. Ali ne bi bilo krasno, če bi nekomu podarili skupno preživljanje časa? Za marsikoga je to najlepši izkaz ljubezni. Mimogrede: Darila, kot je skupno preživljanje časa, se prav gotovo ne bodo razveselili le minimalisti. 

Ljubiteljem Japoske podarite doživetje 

Je vaša najboljša prijateljica velika ljubiteljica Japonske in bi jo želeli presenetiti s prav posebnimi darilom? Za vas smo v nadaljevanju zbrali ideje za obdarovanje ljubiteljev Japonske. Nad našimi predlogi bodo zagotovo več kot navdušeni.

Uživanje po japonsko

Če želite podariti nekaj manjšega, boste navdušenca nad Japonsko zagotovo razveselili s čajem matcha, ki mu priložite še bambusovo metlico ter skodelico. Japonska kultura je znana po svoji tradiciji pitja čaja – obdarovanca presenetite tako, da zanj pripravite čisto pravi japonski obred pitja čaja. Doživetje, ki ga lahko podarite in ki ga vaš obdarovanec zagotovo nikoli ne bo pozabil, je tečaj japonske kuhinje. Naj bo to suši, mochi ali juha ramen – obdarovanec lahko novo pridobljeno kuharsko znanje vedno znova uporabi tudi doma. Zelo dobrodošle ideje za darilo so tudi kuharska knjiga o japonski kuhinji ali darilni bon za večerjo v priljubljeni japonski restavraciji.


Navdih in kreativnost

Če vaš ljubitelj Japonske že načrtuje naslednje potovanje na Japonsko, bi bilo dobro, da se nauči tudi japonskega jezika. Kaj pa, če bi ga obdarili z darilnim bonom za jezikovni tečaj? 
O japonski kulturi lahko veliko izveste tudi iz knjig in filmov. Odlična ideja za darilo so tako tudi knjiga japonskega avtorja Haruki Murakami, japonski stripi manga ali risani filmi anime.
In za tiste, ki so še bolj ustvarjalni: Podarite tečaj japonske kaligrafije ali šivanja kimona. Obdarovanec pa bo vesel že samo pripomočkov, ki bi jih za tovrstne dejavnosti potreboval.   

Okoljsko ozaveščene obdarujte trajnostno

Kaj lahko podarite osebi, ki ji je zelo mar za okolje? Trajnostno usmerjeni posamezniki ne želijo po nepotrebnem obremenjevati okolja. Pokažite okoljsko ozaveščenost tako, da upoštevate to željo in izberete okolju prijazno darilo. 

Vrt in balkon
Ali vaš okoljski ozaveščenec rad vrtnari? Če mu boste podarili semena za avtohtono cvetje in različne vrste zelenjave, se mu bodo od veselja zagotovo zaiskrile oči. Če mislite, da bo gojenje lastnih rastlin ali skrb za pridelek prevelik zalogaj, podarite darilni bon za nakup čebelam prijaznih rastlin, kot je sivka. Tako obdarovanec kot čebele vam bodo hvaležni! Prisrčna trajnostna darila so tudi različni vrtnarski pripomočki.


Za še več zelenega navdiha

Za še več ozaveščenosti o ekologiji ali preprosto kot navdih za še bolj trajnosten življenjski slog lahko podarite knjigo na to temo. Mimogrede: Branje knjig za razliko od predvajanja serij in filmov prav tako poskrbi za manjši ogljični odtis. Dvojna korist za okolje torej! In kakšna darila bi bila za okoljsko ozaveščene še primerna? Če se denimo nekdo ne glede na letni čas vozi s kolesom, je par toplih rokavic (morda iz trajnostne volne) več kot primerno darilo. Trajnostno mobilnost bodo spodbudila tudi darila, kot so dobra ključavnica za kolo, komplet za popravilo kolesa ali letna vozovnica za javni prevoz. 

Trajnostni negovalni izdelki in izdelki za ponovno uporabo

Če želite podariti kupljene izdelke, podarite trajnostne izdelke! To so na primer trdi šamponi in mila. Lahko jih tudi zelo lepo in trajnostno zapakirate – gre za praktična darila z osebnim pridihom. Kdor razmišlja trajnostno, bo izredno vesel, če tako razmišlja tudi oseba, ki obdaruje. Bodite ustvarjalni in iz starih kozarcev sami izdelajte darila, kot so vaze ali svečniki. Vsakdo bo prav gotovo vesel z ljubeznijo pripravljene domače marmelade ali peciva. Zgrešiti pa ne morete niti z darilno košaro napolnjeno z ekološkimi izdelki.

Prazaprav dobrih daril sploh ni tako težko najti, se strinjate?

Dodaten nasvet: Tukaj boste našli še več idej za trajnostna božična darila.

In ne pozabimo na darila za trendseterje

Kaj je trenutno v trendu?

Zakaj je tako težko obdarovati trendseterje? Preden vam uspe ugotoviti, kaj je v trendu, in to najdete v trgovini, je v modi že nekaj drugega. Da na koncu ne bi izbrali darila, ki je že "iz mode", je najpomembnejši nasvet ta, da ugotovite, kateri trend je trenutno res popularen, poleg tega pa darila ne kupujte preveč vnaprej.

Važno, da je v trendu

Ne glede na to, ali gre za chai latte, amigurumi ali stenski pilates, zakaj ne bi podarili ustreznih pripomočkov?
  • Prašek za pripravo chai latte z ikonično skodelico
  • knjiga o tehniki kvačkanja amigurumi, vključno z volno in kvačkami
  • oblačila za pilates, vključno z naročnino na tečaj stenskega pilatesa
Po mnenju naše uredniške ekipe so v trendu tudi roman po uspešni Netflixovi seriji "Stranger Things" ali trendovske brezžične slušalke (na primer znamke Sony, ki imajo funkcijo dušenja okoliškega zvoka).

Skupno preživljanje časa ne gre nikoli iz mode


Trendseterji cenijo tudi skupno preživljanje časa. Naš predlog: zabava v pižamah! Te so zdaj priljubljene tako pri odraslih kot pri najstnikih – glede na starost lahko na primer načrtujete karaoke, maraton gledanja serij, nočni pohod ali pa obisk samopostrežne restavracije. Seveda je vse odvisno od okusa osebe, ki jo želite obdariti.

Nasvet: Kuponu za skupno preživljanje časa dodajte še primeren pripomoček za dogodek – če boste podarili kupon za maraton gledanja serij, zraven na primer podarite pokovko.

Najti pravo darilo sploh ni tako težko, se vam ne zdi?