Active Beauty
Sezona prehladov: Kaj pomaga pri bolečem grlu
Besedilo:

Ostanite zdravi

Sezona prehladov: Kaj pomaga pri bolečem grlu

Če imate otroke, vam je verjetno poznana situacija, ko so ti zaradi bolezni več doma kot v vrtcu ali šoli. Pa tudi odrasli se s prehladom in nadležnim praskanjem v grlu srečamo v povprečju dva do štirikrat letno.

Naš imunski sistem lahko razvije imunost proti specifičnim sevom virusov. Vendar pa virusi vsako leto znova mutirajo, pojasnjujejo zdravniki. Čeprav lahko bolečine in draženje v grlu predstavljajo samostojno bolezen, pa so običajno zgodnje opozorilo na prihajajoči prehlad ali gripo.

Kako okrepiti imunski sistem, da se iz draženja v grlu ne bi razvil prehlad

Da se iz draženja v grlu ne bi razvil prehlad, ki ga običajno spremljajo kašelj, glavobol in vročina, v hladnejših mesecih še toliko več pozornosti posvetite krepitvi svojega imunskega sistema. To pomeni:

  • dovolj spanja,
  • čim manj stresa,
  • zdrava uravnotežena prehrana (vključno z živili, ki krepijo imunski sistem),
  • uživanje veliko tekočin,
  • gibanje na svežem zraku.

Pogosto pomaga, če telesu privoščimo nekoliko več počitka, da se lahko popolnoma osredotoči na obrambo pred povzročitelji bolezni. Tudi svež zrak, bogat s kisikom, podpira delovanje imunskega sistema – podobno kot zdrava prehrana, bogata z vitamini.

Toplo ali hladno: poslušajte svoje telo

Pri vseh vrstah prehlada velja, da pitje krepi imunski sistem. Ni treba, da ves čas pijete vroč čaj z limono. Najbolj blagodejno na grlo vplivajo med, žajbelj, slezenovec in timijan. Poleg tega obstaja več vrst prehladov.

Zato je pomembno, da poslušate svoje telo, ali mu prijajo hladne ali tople tekočine. Včasih lahko pomagajo tudi hladni napitki in hladne obloge za grlo s skuto in eteričnim oljem sivke, ki jih nanesete na vrat.

Moč narave: vsestranski med

Rumeno zlato čebel velja za najboljše zdravilo narave. Da je med resnično vsestransko živilo, trdijo tudi strokovnjaki. Ne le da zmanjša število bakterij in virusov v ustih, ki povzročajo bolezni, temveč poleg tega spodbuja tudi celjenje ran.

Če vam topli napitki ne prijajo, lahko na primer posežete po oksimelu (“kisel med”). Mešanico medu, kisa in zelišč lahko enostavno pripravite sami, hitro pa se stopi tudi v hladni vodi.

Kaj hitro pomaga pri bolečinah v grlu, praskanju v grlu ali težavah pri požiranju?

Boleče grlo je lahko simptom različnih zdravstvenih in bolezenskih stanj, od nedolžnih draženj do resnejših stanj. Po mnenju zdravnikov so se pri tovrstnih težavah najbolj izkazala naslednja domača sredstva:

Domača sredstva pri bolečinah v grlu:

topli napitki, pastile za grlo, grgranje slane vode ali zdravil, ki so na voljo brez recepta, po potrebi analgetiki za ublažitev simptomov. Poleg tega je treba telesu omogočiti dovolj počitka in miru, saj s tem podpremo njegove procese samozdravljenja.

Domača sredstva pri dražečem grlu:

zadosten vnos tekočine, topli napitki, preizkušena domača sredstva, kot sta med ali ingverjev čaj, uporaba vlažilca zraka in izogibanje kajenju.

Domača sredstva pri težavah s požiranjem:

pastile za grlo, po potrebi topli napitki z medom, pri resnejših težavah s požiranjem pa takoj obiščite zdravnika.

Za vlaženje sluznic so priporočljive pastile za grlo na osnovi soli ali z zelišči, kot je navadni slez ali islandski lišaj. Pomembno: Zdravniki opozarjajo, da je še posebej pri prehladnih obolenjih treba paziti, da ne pride do pomanjkanja vitamina D v telesu. Ravni vitamina D lahko preverite s krvnimi preiskavami.

Kdaj bi morali obiskati zdravnika?

Priporočljivo je, da se z zdravnikom posvetujete, če bolečine in draženje v grlu kljub uporabi domačih sredstev za blaženje traja dlje kot 3–4 tedne, če so bolečine še posebej hude ali če se pojavijo tudi drugi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje ali težave pri požiranju.

Prav tako morate obiskati zdravnika v primeru dalj časa trajajoče utrujenosti in izčrpanosti, kar lahko nakazuje na težjo obliko virusne gripe, ali pri težavah, ki se skozi daljše obdobje vedno znova pojavljajo.

Pomembo je vedeti: Vzroki za bolečine in draženje v grlu so lahko različni in so običajno znak razdražene sluznice žrela. Poleg virusov, ki povzročajo prehlad, so sprožilci lahko tudi različna zdravila ali določene bolezni, kot je refluks ali sladkorna bolezen.

Hitro lajšanje simptomov

Oralno pršilo za grlo in žrelo, Mivolis

Nakupujte zdaj v dm spletni trgovini

Pomoč pri vnetem grlu

Pastile za grlo iz islandskega lišaja, Mivolis

Nakupujte zdaj v dm spletni trgovini

Pomirijo in blažijo kašelj

Pastile proti dražečem kašlju, Mivolis

Nakupujte zdaj v dm spletni trgovini