Active Beauty
To bo praznovanje! Z 10 idejami za pripravo obrokov vnaprej bo vaš božič sproščen
Besedilo: Carolina Mödlhamer, Sandra Steindl

Uživajte v praznični sproščenosti

To bo praznovanje! Z 10 idejami za pripravo obrokov vnaprej bo vaš božič sproščen

Jedi na praznični mizi so vedno izvrstne, a ko prisedejo gostitelji, jih pogosto že mine apetit in želja po odpiranju božičnih daril. Za vas imamo dobro novico: Z le malo načrtovanja se za božič lahko izognete stresu v kuhinji. Naših deset idej za pripravo obrokov vnaprej pa bo tudi prazničnim kuharjem pričaralo prijeten božič.

Ideje za pripravo predjedi vnaprej

1. Lososov tartar
Veliko predjedi lahko pripravite tako, da jih je treba le še postreči – klasika so hladne predjedi, kot je lososov tartar. Mariniran v majhnih, lepih kozarcih in pripravljen za serviranje je še boljšega okusa, če ga nekaj ur pustite v hladilniku.

2. Špinačna juha s karijem
Marsikomu se na božični večer prileže tudi juha. Lahko jo skuhate že nekaj dni prej in kasneje celo zamrznete (če želite več prostora v vašem želodcu pustiti za piškote). Slastna je na primer veganska kreacija iz kokosovega mleka in špinače, začinjena s karijem. Okusna pa je tudi juha iz rdeče pese.

3. Solatni preliv
Pregovor pravi: »Bolje vrabec v roki kakor golob na strehi.« To velja tudi za pripravo božične večerje. Solatni prelivi iz kisa in olja v hladilniku zdržijo nekaj dni - tako je treba solato le še natrgati in marinirati.

Ideje za pripravo glavne jedi vnaprej

4.Puran
Purana običajno lahko kupite pripravljenega za peko. Če pa ga želite pripraviti sami, tega nikakor ne storite na božični dan. Izkoščevanje, čiščenje, sušenje, mariniranje – vse to lahko opravite dan prej, nadev pa lahko shranite v hladilniku. …

5. Nadev za purana
Nadev lahko zamrznete celo v posodi za peko, ki jo nato postavite v pečico. Za božič ga morate le odmrzniti. Če boste nadev pred zamrzovanjem skuhali, ga boste morali le pogreti. To je idealno, če imate majhno pečico.

6. Omaka za purana
Ponekod purana postrežejo na božični večer, drugje šele za božič ali na štefanovo. Omako, ki je za purana ključna, lahko pripravite že vnaprej. Zamrznjena, odmrznjena, ko jo potrebujete in izboljšana s sokom od pečenja ta postane poezija.

7. Rdeče zelje
Dušeno rdeče zelje je ena tistih prilog, ki šele po določenem času razvije svoj pravi okus. Še en razlog več, da ga pripravimo vnaprej. Dušeno rdeče zelje se v hladilniku odlično ohrani nekaj dni, poleg tega pa ga je enostavno pogreti.

8. Krompir
Če imate na jedilniku za prilogo pečen krompir ali krompir s peteršiljem, si lahko zagotovite dobro popotnico, tako da krompir olupite in narežete že večer prej. Da krompir čez noč ne porjavi, ga postavite v lonec s hladno vodo.

9. Variacije iz listnatega testa
Listnato testo lahko napolnite z različnimi nadevi, zato je idealno za pripravo vegetarijanskega ali veganskega obroka, pa naj gre za štrudelj ali polžke. Odličnega okusa je toplo, kot prigrizek pa se prileže tudi hladno. Slastno napolnjeno testo (npr. s sirom feta in bučo ali drugo zimsko zelenjavo) lahko zamrznete v porcijah in ga po potrebi odmrznete.

Dodaten nasvet: Na dm.si boste našli širok izbor omak in začimb, s katerimi lahko izboljšate jed.

Ideje za pripravo sladic vnaprej

10. Čokoladni mousse

Podobno kot pri predjedi je treba tudi ob izbiri sladice paziti na to, da se vam z njo ne bo treba ukvarjati na ta dan. Najbolj primerne so hladne sladice, ki jih ni treba peči in jih lahko postrežete naravnost iz hladilnika. Tak je npr. čokoladni mousse.
P.S.: Ta čokoladna sladica lahko s pomočjo snega iz odcejene čičerikine vode postane tudi veganska.