Active Beauty
Ajda: Super hrana za zdravo telo
Besedilo:
čas branja: min
Okusna & zdrava

Ajda: Super hrana za zdravo telo

Ajda trenutno doživlja pravi preporod v svetu prehrane – in to z razlogom! To brezglutensko psevdožito navdušuje z dragocenimi hranilnimi snovmi, podpira zdravje črevesja in se izjemno enostavno vključi v vsakodnevni jedilnik. Vse, kar morate vedeti o tej domači super hrani.

Kaj je ajda?

Čeprav ime ajda spominja na klasična žita, botanično spada med dresnovke. Tako je bolj sorodna kvinoji in amarantu kot pšenici ali rži. Njena drobna, trikotna zrna so naravno brez glutena, zaradi česar je odlična alternativa za vse, ki se glutenu izogibajo ali želijo bolj premišljeno pristopiti k svoji prehrani. Poleg svoje vsestranskosti v kuhinji ajda navdušuje tudi s hranilno vrednostjo: vsebuje kakovostne rastlinske beljakovine, veliko vlaknin in pomembne minerale.

Od kod prihaja ajda?

Ajda izvira iz osrednje Azije, od koder se je razširila preko Rusije vse do srednje Evrope. Že stoletja je pomemben del tradicionalne kuhinje številnih držav, kot so Rusija, Japonska in Poljska, kjer jo redno uporabljajo kot osnovno sestavino obrokov. Tudi v Sloveniji ima ajda več stoletno tradicijo v prehrani in predstavlja pomemben del kulinarične dediščine. Najbolj poznane jedi so ajdova kaša, ajdovi žganci in ajdov kruh z orehi. Obstaja pa tudi veliko lokalnih specialitet, kot so npr. kobariški in bovški ajdovi krapi.

Vse, kar bi morali vedeti o ajdi

Ajda je prava zakladnica hranil, ki navdušuje s svojo vsestranskostjo in blagodejnimi učinki na telo. Bogata je s kakovostnimi rastlinskimi beljakovinami ter vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, zaradi česar je popolna izbira za vegetarijance in vegane. Poleg tega telo oskrbi z dragocenimi minerali, kot so magnezij, železo in kalij, ter z vitamini skupine B, ki so ključni za dobro počutje.
Njena posebnost je visoka vsebnost rutina – sekundarne rastlinske snovi, ki krepi krvne žile, deluje protivnetno in spodbuja prekrvavitev.
V primerjavi s klasičnimi žiti ajda izstopa z večjo vsebnostjo antioksidantov, lažjo prebavljivostjo in izjemno dobro toleranco – tudi za ljudi z občutljivim želodcem ali prehranskimi intolerancami.

Kako zdrava je ajda za črevesje?

Ajda blagodejno vpliva na zdravje črevesja na več ravneh. Vsebuje vlaknine, ki podpirajo zdravo prebavo, uravnavajo raven krvnega sladkorja in spodbujajo rast koristnih črevesnih bakterij. Poleg tega je bogata z odpornim škrobom – posebno obliko škroba, ki v debelem črevesju služi kot hrana za zdravo črevesno floro ter pomaga telesu pri tvorbi protivnetnih maščobnih kislin.
Za ljudi z občutljivo prebavo ali sindromom razdražljivega črevesja je ajda odlična izbira, saj je lahko prebavljiva, brez glutena in hkrati izjemno hranljiva. Njena vsestranskost omogoča enostavno vključitev v vsakodnevno prehrano.

Kako bi morali jesti ajdo?

Ajda je pravo kulinarično vsestransko živilo, ki navdušuje s svojo prilagodljivostjo – od slanih do sladkih jedi. Njena naravna zrna lahko pripravimo na različne načine, pri čemer je priporočljivo, da jih pred kuhanjem temeljito speremo z vročo vodo in po želji na kratko namočimo. S tem postanejo še lažje prebavljiva. Kuhana ajda je odlična kot nasitna priloga, v solatah ali kot osnova za hranljive jedi tipa skleda.
Za bolj izrazit okus lahko posežete po praženi ajdi, znani tudi kot kaša, ki s svojim oreščkastim aromatičnim pridihom odlično dopolnjuje slane jedi ali služi kot hrustljav posip.
Ajdova moka je popolna izbira za pripravo brezglutenskih palačink ali finega peciva. Zelo priljubljena je tudi ajdova kaša za zajtrk, ki ga lahko uživate toplega ali hladnega – odvisno od vašega okusa in razpoloženja.

Zakaj je ajdova kaša boljša od ovsenih kosmičev?

Ajda ima številne prednosti, zaradi katerih je odlična alternativa ovsenim kosmičem. Vsebuje več kakovostnih rastlinskih beljakovin, pokriva vse esencialne aminokisline in je naravno brez glutena – brez tveganja za navzkrižno kontaminacijo, ki se lahko pojavi pri ovsu. Poleg tega ajda ponuja širši spekter mineralov in ima nižji glikemični indeks kot ovseni kosmiči. To pomaga ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja ter preprečuje nenadne napade lakote.

Navodila za pripravo ajde

Ajdo pripravite hitro in enostavno: pred kuhanjem jo temeljito sperite, da odstranite morebitne grenkobe. Nato jo v razmerju 2:1 (voda proti ajdi) kuhajte približno 15 minut na nizki temperaturi. Če želite bolj izrazit okus, lahko zrna pred kuhanjem na suho rahlo popražite v ponvi – tako pridobijo prijetno oreščkasto aromo.
Odlično se poda k rastlinskemu mleku, cimetu, jabolkom ali jagodičevju, zato je popolna izbira za topel zajtrk ali lahkotno sladico. V slanih jedeh pa se čudovito ujema s pečeno zelenjavo, gobami ali kot polnilo za papriko in bučke.

Recept: Ajdova galeta

Sestavine za 4 tanke palačinke

Za testo:

  • 180 g ajdove moke
  • 320 ml hladne vode
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • 4 stebla peteršilja
  • olje za ponev

Za polnilo:

  • 150 g kisle smetane z večjo vsebnostjo maščobe
  • 1 zavitek ribanega sira
  • 4 jajca
  • 1 zavitek narezanega dimljenega sira
  • sol in poper
  • 4 mlade čebulice

Priprava:

Pripravite testo:
Drobno sesekljajte peteršilj. Potem zmešajte ajdovo moko s soljo in hladno vodo. Sesekljanemu peteršilju dodajte jajce. Testo pustite pokrito počivati v hladilniku najmanj 4 ure (najbolje čez noč).

Specite tanke palačinke
V ponvi segrejte olje in dodajte ca. ¼ pripravljenega testa na sredino ponve. Potem ponev stresite, da se testo enakomerno razporedi po dnu. Ko spodnja stran rahlo porjavi in dobro odstopi, palačinko obrnite.

Dodajte polnilo
Na sredino testa dajte 1 jedilno žlico kisle smetane in malo ribanega sira. Potem ubijte jajce in ga dajte na sir na sredini galete. Ob strani dodajte rezino dimljenega lososa. Stranice palačinke zapognite navznoter tako, da nastanek štirikotnik. Rumenjak in losos na sredini naj ostaneta odkrita.

Dokončajte galeto
Ponev za kratek čas pokrijte s pokrovko, da jajce zakrkne. Medtem operite mlado čebulico in jo narežite na tanke obročke. Galeto vzemite iz ponve, jo začinite s soljo in poprom in posujte z narezano mlado čebulico.

V dm-u boste našli naslednje izdelke iz ajde:

Doda oreščkasto noto

dmBio ajda, 500 g

dmBio Bio ajda, 500 g | dm.si

Brezglutenski hrustljavi zajtrk

dmBio drobni ovseni kosmiči brez glutena, 500 g

dmBio Bio drobni ovseni kosmiči brez glutena, 500 g | dm.si

Za sladke in slane jedi

dmBio polnozrnata ajdova moka, 500 g

dmBio Bio polnozrnata ajdova moka, 500 g | dm.si

Opravičujemo se, vendar za vaše iskanje nismo našli rezultatov. Poskusite z drugimi iskalnimi pojmi.