Ne želijo vse ženske uživati kontracepcijskih tablet in v nekaterih dolgotrajnih razmerjih kondomi niso več vsakomur po godu. Stari in novi dosežki tehnologije za podporo ženskemu zdravju pridejo na tem mestu še kako prav. Z vami delimo, kako lahko s pomočjo aplikacij optimizirate naravno kontracepcijo.

Ali je kontracepcija brez hormonov s podporo aplikacij zanesljiva?

Kalkulator ovulacije je primeren le za dolgotrajna partnerstva, kjer nenačrtovana nosečnost ne predstavlja večjega problema. Pearlov indeks pri omenjenem kalkulatorju (ne glede na metodo) znaša med ca. 2 in 5 – to pomeni, da bo od 100 žensk zanosilo od 2 do 5 žensk. Zato to ni popolnoma varna in zanesljiva metoda kontracepcije. Z aplikacijami si lahko pomagamo razmeroma dobro, če je cikel čim bolj urejen. Metoda pa postane nezanesljiva, če pride do nerednih menstruacij.

Pozor: Ta metoda ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi; da bi jih preprečili, je treba poskrbeti za varnejšo spolnost s kondomom.

Za koga je kontracepcija brez hormonov s pomočjo aplikacije primerna

Kontracepcije brez hormonov in s podporo aplikacije se lahko poslužujejo vestne in potrpežljive ženske z urejenim ciklom. Ne smete pa pozabiti, da je treba vložiti veliko energije, saj se meritev opravi vsak dan ob istem času (večinoma zjutraj). Tukaj na žalost ni prostora za spontano jutranjo spolnost.

Kontracepcija brez hormonov z analizo dihanja

Novost tehnologije za podporo ženskega zdravja je sledilnik cikla Breath ilo, ki pomaga prepoznati plodne dni, razvilo pa ga je avstrijsko zagonsko podjetje. Ta na podlagi analize dihanja lahko določi faze cikla. Merjenje temelji na vsebnosti CO2, ki se spreminja glede na raven hormonov. V kombinaciji z aplikacijo vam lahko sledilnik cikla z določanjem plodnih dni pomaga, če želite zanositi, pa tudi pri vadbi, prilagojeni ciklu. Pri merjenju ravni hormonov je Pearlov indeks približno 5, kar pomeni, da na vsakih 100 žensk, ki uporabljajo to metodo kontracepcije, zanosi 5 žensk.