Active Beauty
Boks – šport za ženske!
Besedilo: Antonia Wemer

Zadetek v polno

Boks – šport za ženske!

Je boks primeren le za moške? Nikakor ne! V zadnjem času namreč vedno več žensk udarja s pestmi. Preberite, zakaj je boks pri ženskah tako priljubljen, kako je videti tipičen trening in kam segajo začetki ženskega boksa.
Ženske so se morale vedno boriti. Zdaj pa so številne odkrile, da se lahko borijo tudi za hobi – z boksom. In takšnih žensk je vedno več. Boks namreč ne ohranja le telesne kondicije, temveč tudi krepi samozavest in ženskam predstavlja izziv. Vendar ženske v boksarskem ringu niso novost: ženski boks je bil namreč priljubljen že v 18. stoletju.

Zgodovina dokazuje, da je boks že od nekdaj ženski šport

Verjetno je prva uradna ženska boksarska tekma v zgodovini potekala leta 1722 v Londonu, in sicer med Elizabeth Wilkinson in Hannah Hyfield. Leta 1911 je izšel prvi nemški učbenik o boksu. Napisal ga je Joe Edwards, ki je v svoji knjigi hvalil ženski boks. Kljub temu poskusi uvedbe ženskega boksa kot olimpijske discipline v tem času niso bili uspešni.   

V času Weimarske republike je boks sprva potekal kot predstava v varietéjih, na primer v dunajskem Praterju, namen pa je bila predvsem zabava. V Evropi so bile pogoste tudi boksarske tekme v zasebnih salonih. Emancipirane umetnice, kot je bila Marlene Dietrich, so v tem času začele boksati. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so se odvijale boksarske tekme med ženskami, ki so imele izrazito tekmovalni značaj. Ena najuspešnejših je bila Lizzi Dorey z Dunaja.

Po drugi svetovni vojni je bil ženski boks pogosto tarča posmeha. Uradno priznanje je dobil šele konec 20. stoletja, ko so boksarske zveze začele organizirati večja tekmovanja. Leta 2001 je potekalo prvo svetovno prvenstvo, leta 2012 pa je ženski boks končno postal samostojna disciplina na olimpijskih igrah – več kot 100 let po prvih moških olimpijskih boksarskih tekmah.

Zakaj se ženske danes odločajo za boks?

Boks je eden najbolj priljubljenih športov na svetu. Pomembne dvoboje predvajajo po televiziji v več kot 150 državah in vsak otrok pozna legende boksa, kot sta Muhammad Ali ali Mike Tyson. Obstaja pa tudi veliko razlogov, zakaj se odločiti za ta šport:

Vadba za celo telo

Pri boksu z vsakim udarcem trenirate ramena, roke, prsni koš in hrbet. Z umikanjem in izmikanjem se krepijo tudi globlje mišice in stranske trebušne mišice. Boks je tudi odlična vadba za vse, ki želijo izboljšati svoje ravnotežje in gibljivost. Poleg tega boks velja za osnovo vseh vrhunskih športov.

Športni izziv

Trening boksa je nadvse zabaven. Navsezadnje ne gre le za »udarjanje v vrečo«, temveč predvsem za tehniko in taktiko. Kako lahko pravilno ocenim nasprotnika? Kdaj je najprimernejši trenutek za udarec?

Pridobivanje samozavesti

Boks je tudi vadba za dušo. Športniki se naučijo bolje zaznavati svoje telo in učinkovito udariti kljub nizki telesni teži. Prav tako se s treningom boksa naučite pogumnega napada na nasprotnika, kar zmanjšuje strahove in agresijo.

Topljenje maščob

V eni uri boksarskega treninga telo pokuri približno 1.200 kalorij. S tremi urami vadbe na teden izgubite pol kilograma čiste telesne maščobe – prav zato je boks odličen nasprotnik odvečnim kilogramom. Poleg tega gibanje in hitra vadba za moč oblikujeta postavo. Povečanje mišične mase pa zagotavlja trajen uspeh.

Boks kot hobi: Kako je videti trening boksa?

Trening boksa se običajno začne z ogrevanjem, med katerim se lahko zelo prepotite. Tipične vaje za ogrevanje vključujejo skakanje s kolebnico ali krožno vadbo. Šele ko je telo pripravljeno, si nadenete boksarske rokavice in se lahko sprostite na vrečkah s peskom. Običajno sledijo vaje v dvoje, ki zahtevajo veliko poguma.

Vendar amaterski boks ni posebno nevaren: raziskovalci na Karolinškem inštitutu v Stockholmu so v večletni študiji ugotovili, da ta šport ne predstavlja večjega tveganja kot nogomet ali atletika. Če še vedno ne želite stopiti v ring, se lahko samo udeležite treninga in izkoristite številne pozitivne učinke, ki jih ima boks na vaše telo.