Medtem ko je nekaterim prihranjena ta skrb, se drugi že tresejo pred naslednjo vožnjo z avtomobilom – potovalna slabost je nezaželen sopotnik. Toda kaj jo pravzaprav povzroča? Strokovnjaki potovalno slabost imenujejo tudi potovalna bolezen. Vzrok za potovalno slabost je običajno gibanje z razmeroma počasnimi spremembami smeri, zlasti nagibanje in zibanje. To je zato, ker ravnotežni organ potnikov zelo natančno zaznava gibalne dražljaje, ko se avtomobil trese, ladja ziblje ali pa letalo nagiba. Organ za ravnotežje, ki se nahaja v notranjem ušesu, deluje kot vodna tehtnica. Če opazi, da se položaj telesa spreminja, to informacijo sporoči možganom. Če pa oči hkrati pošiljajo mirujočo sliko, kot na primer v notranjosti vozila, pride do medčutnega konflikta – informacije se ne ujemajo, posledica so pa slabost, omotica, glavobol in bruhanje.

1. nasvet proti potovalni slabosti pri otrocih: Pogled naprej

Otroci morajo biti med vožnjo z avtomobilom vedno obrnjeni naprej. Otroški sedeži, nameščeni v nasprotni smeri vožnje, v tem primeru niso priporočljivi. Najbolje je, če otrok, ki ima težave s potovalno slabostjo, sedi na sredini zadnjih sedežev in ima prost pogled naprej, tako da lahko gleda v daljavo. Starši lahko otrokovo pozornost usmerijo na gore, drevesa, vetrne turbine, mostove ali pašne živali – pogled na obzorje ali oddaljen, nepremičen predmet namreč pomaga pri potovalni slabosti.

2. nasvet proti potovalni slabosti pri otrocih: Dobro prezračevanje

Bolj svež zrak med vožnjo z avtomobilom poskrbi za prijetnejše potovanje za otroka, ki ima težave s potovalno boleznijo. Zato je priporočljivo, da avto temeljito prezračite in si vzamete veliko pavz med vožnjo, da se otrok lahko nadiha svežega zraka. Kajenje v avtomobilu, medtem ko so v njem otroci, ni le absolutno odsvetovano, ampak je v Sloveniji tudi zakonsko prepovedano, in sicer kadar so v vozilih navzoče osebe, mlajše od 18 let.

3. nasvet proti potovalni slabosti pri otrocih: Lahki, suhi prigrizki

Kdor meni, da je prazen želodec zagotovilo, da se bodo otroci izognili potovalni bolezni, se moti. Bolje je, da si pred začetkom potovanja otroci privoščijo lahek prigrizek, med potovanjem pa grizljajo suhe prigrizke, kot so preste, slane palčke ali prepečenec. Priporočljivo je, da pijejo negazirano vodo ali pa kamilični oz. janežev čaj.

4. nasvet proti potovalni slabosti pri otrocih: Posebni žvečilni gumiji

Če se potovalna bolezen pojavi kljub vsem drugim ukrepom, lahko starejšim otrokom od tretjega leta starosti naprej pomagajo posebni žvečilni gumiji. Vsebujejo aktivne sestavine, ki blažijo stimulacijo centra za bruhanje v možganih. Če je res hudo, pa lahko pediater predpiše zdravila proti slabosti – vendar jih je treba vedno jemati preudarno.

5. nasvet proti potovalni slabosti pri otrokih: Podpora homeopatije

Holistična zdravnica Harriet Dobrowolsky priporoča naslednje homeopatske kroglice za otroke s (potovalno) slabostjo:

  • Cocculus indicus se pogosto uporablja pri potovalni slabosti. Slabost lahko spremljata omotica in občutek izčrpanosti. Če otrok premika glavo, se lahko simptomi poslabšajo.
  • Nux vomica lahko pomaga, če je slabost posledica prenajedanja, slabih prehranjevalnih navad (pozanimajte se, koliko sladkorja na dan je dovolj za otroke) ali stresa. Simptome lahko spremljajo slabost, zgaga in občutek napihnjenosti (lahko tudi napihnjen želodec).
  • Tabacum se pogosto priporoča, kadar potovalno bolezen spremljajo huda omotica, hladen znoj in bleda polt.

Na splošno velja, da mora biti homeopatsko zdravljenje s strani usposobljenega homeopata vedno individualno prilagojeno posamezniku.

Dobro je vedeti

Če otroci trpijo za potovalno slabostjo, pomaga, če jim od tega odvrnete pozornost, vendar ne v obliki knjige, tabličnega računalnika ali drugih predmetov – gledanje na predmet lahko simptome slabosti poslabša. Primernejša izbira so glasba in zvočne igre, skupno petje in besedne igre.