Active Beauty
Nega moških las
Besedilo: Linda Freutel

Poskrbite za svoje lase !

Nega moških las

Verjetno ste že sami opazili, da za nego las ni dovolj samo šampon za umivanje. Če želite svojo boljšo polovico navdušiti s sijočimi lasmi in preprečiti, da vam izpadajo, morate uporabljati ustrezne negovalne izdelke.

Če vaši lasje niso močni, zdravi in sijoči, vam tudi moderna pričeska ne bo v pomoč. Moški lasje potrebujejo prav toliko pozornosti kot ženski. To še posebej velja, če imate dolge lase.

Struktura moških in ženskih las je enaka. Zakaj je torej potrebna drugačna nega? Razlog je predvsem v lasišču. Hormonske razlike pri moških pogosto povzročijo izpadanje las, prhljaj in mastne lase tik ob lasišču.

Pri negi moških las upoštevajte 6 nasvetov

1. Uporaba izdelkov 2 v 1

Nega moških las je pravzaprav zelo preprosta, a kljub temu nekateri delajo napake. Pogosto zaradi tega, ker veliko moških misli, da šampon popolnoma zadošča. Pri tem niso pozorni niti na to, ali izbran šampon sploh ustreza njihovemu tipu las in ali bi bila morda potrebna dodatna nega.

Veliko moških posega tudi po praktičnih izdelkih 2 v 1, ki pa dolgoročno ne ustrezajo individualnim potrebam las in lasišča. Napačna nega povzroči, da so lasje videti štrenasti, brez leska, imajo veliko prhljaja in v najslabšem primeru postanejo redki.

2. Pravilno čiščenje moških las

Za popolno nego je pomembno, da lase očistite in jih razvajate z izdelki, ki vsebujejo maščobe in negovalne snovi. Šamponi naj bodo čim bolj nežni, najbolje kar pH-nevtralni. Esence in vitamini, ki koži vračajo maščobo, lase med umivanjem dodatno negujejo.
Mnogi moški ne vedo, da pri šamponu velja: manj je več. Količina v velikosti lešnika popolnoma zadostuje za umivanje kratkih do srednje dolgih las.

Nasvet: Tudi od temperature vode je odvisno, ali bo umivanje nežno do las in lasišča. Najbolje je, če lase umivate z mlačno vodo in jih sperete s hladno. S tem preprečite prhljaj, lasje pa bodo bolj gladki in sijoči.

3. Balzami in maske za lase

S šamponom predvsem očistite lase. Da pa bodo močni in zdravi, uporabite še negovalne izdelke, ki vsebujejo hranilne in vitalne snovi. Predvsem primerni so balzami, ki jih vtrete v mokre lase, pustite kratek čas učinkovati in nato ponovno izperete.
Pomembno je, da balzam uporabljate redno (najbolje po vsakem umivanju) in ga dobro vtrte v lasišče. Tako se hranilne snovi ne absorbirajo samo v lase, temveč tudi v kožo.

Dodaten nasvet: Če želite svojim lasem privoščiti malo več nege, vsake dva do tri tedne namesto balzama uporabite masko za lase. Maske običajno niso namenjene izključno moškim lasem, saj imajo izdelki, namenjeni negi ženskih las, običajno popolnoma enak učinek, le drug vonj. Če ne želite uporabljati izdelkov z ženskimi vonji, lahko posežete tudi po naravni kozmetiki, saj so naravni izdelki običajno bolj decentnih vonjev.

4. Prhljaj je pogosta težava moških

Načeloma ločimo dve vrsti prhljaja: suhi ali mastni prhljaj. Moški imajo običajno (hormonsko pogojeno) težave z mastnim prhljajem. Mastni prhljaj je manjši kot suhi in je rumenkaste barve.

Glavni razlog za suhi prhljaj je občutljivo lasišče, medtem ko je mastni prhljaj posledica povečanega izločanja žlez lojnic. Šamponi proti prhljaju so primerni samo za mastni prhljaj. Pri suhem prhljaju lahko taki izdelki samo še poslabšajo težave, zato raje uporabite šampone, ki imajo koži nevtralno pH-vrednost.

5. Pomoč proti izpadanju las

Če je vaše izpadanje las hormonsko pogojeno, tega ne boste mogli preprečiti z negovalnimi izdelki. Proces lahko le poskušate nekoliko upočasniti z izdelki, ki vsebujejo kofein. Proti izpadanju las pomaga tudi masaža lasišča. Masažo izvajajte čim bolj redno. Cilj je spodbuditi prekrvavitev lasišča (in s tem rast las).

6. Moški lasje, polni volumna

Tako moški kot ženske si želimo polne pričeske. Uporabite preprost trik, in sicer, ko lase sušite s sušilnikom, imejte glavo obrnjeno navzdol. Tako bo pričeska imela volumen in bo dlje obstojna. Preprosto, kajne?