Active Beauty
Večna klasika – blond: Nekaj dejstev o blond laseh
Besedilo: Margret Hoffmann

Kot poljub sonca

Večna klasika – blond: Nekaj dejstev o blond laseh

Skoraj vedno je tako – če imate gladke lase, ste skoraj zagotovo vedno občudovali kodraste grive in obratno. Temnolaske sanjajo o čudovitih blond laseh, blondinke pa se pogosto barvajo na temno. Blond je sicer najbolj priljubljena barva las in hkrati najredkejša.

Morda si želite lase pobarvati na blond in si tako pričarati nekoliko bolj poletno vzdušje. Danes poznamo številne tehnike in možnosti posvetlitve las, zato tudi tisti s temnimi lasmi ne boste ostali prikrajšani. Zakaj je blond najredkejša barva las, kakšne načine barvanja poznamo in na kaj morate biti pozorni – vse to si preberite v nadaljevanju.

Dejstva o blond laseh

Naravno blond lasje v številkah

Le okoli dva odstotka svetovne populacije ima naravno blond lase, poleg tega pa gre, kot kaže, za ogroženo vrsto. Za naravno blond lase morata biti namreč oba starša nosilca gena za blond lase.

Najgostejše lase imajo prav blondinke in blondinci – v povprečju imajo na glavi kar 150.000 las (a so ti tanjši kot lasje drugih barv). Za primerjavo: rjavolasi ljudje imajo povprečno 110.000 las, črnolasi 100.000, rdečelasi pa okoli 90.000.

Blond lasje v otroštvu, ki kasneje potemnijo

Nemalo je odraslih s precej temnimi lasmi, ki so na fotografijah iz otroštva povsem svetlolasi. Za to poskrbi genetski odziv telesa. Barvo las določata dva pigmenta, tako imenovana melanina: medtem ko feomelanin določa rdeče-blond tipe las, je evmelanin poznan kot pigment rjave in črne barve las.

Nemalo je odraslih s precej temnimi lasmi, ki so na fotografijah iz otroštva povsem svetlolasi. Za to poskrbi genetski odziv telesa. Barvo las določata dva pigmenta, tako imenovana melanina: medtem ko feomelanin določa rdeče-blond tipe las, je evmelanin poznan kot pigment rjave in črne barve las.

Blond lasje: barvanje ali svetlenje

Teoretično lahko na blond pobarvamo še tako temne lase. Pri tem pa je pomembna izbira ustrezne tehnike in osebne želje glede barvnega odtenka:

  • Svetlenje: Kot pri vsakem barvanju tudi tukaj igrajo pomembno vlogo pigmenti. Pri svetlenju lasem odvzamemo naravne pigmente in jih nadomestimo z umetnimi. Temno blond lase običajno lahko pobarvamo v lepe zlato ali medeno blond odtenke. Svetlejši odtenki pa pri tej tehniki ne pridejo v poštev. Svetlenje pride v poštev le pri naravnih laseh, na laseh, ki so že pobarvani, pa se ta postopek ne priporoča.
  • Belenje: Če so vaši lasje naravno zelo temni, želeni odtenek pa je svetlo blond, je beljenje las edina možnost. Pri tej tehniki vodikov peroksid razgradi vse naravne pigmente las. Postopek beljenja poteka preko različnih stopenj barvnih odtenkov, od rdeče, preko oranžne, do rumene in nazadnje zelo svetle oz. belo blond. Po koncu beljenja s toniranjem poskrbimo za želeno barvno nianso, od rdečkastih, zlatih do srednje blond odtenkov.

4 tehnike barvanja las na blond

1. Blond balayage

Ta tehnika barvanja še posebej lepo izpade na blond laseh, predvsem če so ti zelo dolgi. Pri balayagu se različne barvne odtenke, ki so le nekoliko svetlejši od naravne barve las, na posamezne pramene las nanaša s čopičem. Ta tehnika poskrbi za naraven videz las, najboljše pa je, da vam ni treba skrbeti zaradi zoprnega narastka, saj se barva pri balayagu ne nanaša do lasnih korenin. Videz sveže pobarvanih las bo zato dolgotrajnejši, tehnika pa je nežnejša do lasišča.


2. Blond pramena

Ko pomislite na klasična blond pramena, imate verjetno v mislih širša svetla pramena na temnih laseh, ki spominjajo na zebrin vzorec in so bila priljubljena v preteklosti. Trenutni trendi pramenov so nekoliko drugačni, a še vedno je to dobra izbira, če želite nekoliko posvetliti svojo pričesko, a ne želite pobarvati celotnih las. Izberete lahko le odtenek ali dva svetlejšo barvo od vaše trenutne oz. naravne barve las, na sončni svetlobi pa bo prelivanje odtenkov še posebej lepo prišlo do izraza. Nasvet: Lasje spredaj ob čelu pobarvajte nekoliko svetlejše, saj bo to optično odprlo obraz.


3. Nežne blond nianse brez barvanja

Za nežne blond odtenke las vam ni treba obiskati frizerskega salona. S temi izdelki lahko posvetlite lase kar doma:
  • Sprej za posvetlitev las: Po umivanju po laseh preprosto popršite sprej za posvetlitev. Lasje bodo po vsaki uporabi za odtenek svetlejši, z uporabo fena ali s sušenjem na soncu pa bo učinek še intenzivnejši.
  • Šampon za posvetlitev las: Šamponi za posvetlitev združujejo nego in svetlenje, za kar poskrbijo sestavine, kot sta limona in kamilica. Primerni so predvsem za barvane lase, ki jih želite še nekoliko dodatno posvetliti.
  • Toniranje: Po beljenju las s toniranjem poskrbimo za želeni barvni odtenek. Slabost toniranja je, da se barva relativno hitro izpere, lasje pa lahko ostanejo brez leska. Zato je priporočljivo, da beljene lase redno tonirate. Za optimalen rezultat je pomembno, da natančno definirate izhodiščno barvo las.

4. Nega svetlih las: Adijo, rumeni odtenki!

Posebna barva las zahteva tudi posebno nego. Ker postopek beljenja lase obremeni, potrebujejo predvsem dovolj vlaženja, zato jim privoščite redno nego z maskami za lase.

Pri naravno blond ali beljenih laseh se pogosto pojavijo rumenkasti toni, medtem ko si navadno želimo hladnih blond odtenkov. Če pa se pogosto kopate v klorirani vodi, lahko lasje sčasoma dobijo zelen ali rumen podton. V teh primerih lahko posežete po šamponih za toniranje las, kot sta na primer srebrni in vijolični šampon, ki nevtralizirata tople rumene odtenke.

Nasvet

V dm Studiu lahko svoje blond lase po barvanju razvajate z nego Chroma ID, ki neguje poškodovane in obremenjene lase ter poskrbi za čudovit svež blond odtenek.