Active Beauty
Kaj potrebuje mešana koža?
Besedilo: Margret Hoffmann

Za popolno ravnovesje!

Kaj potrebuje mešana koža?

Mešano kožo obraza je običajno težko poenotiti, saj je na nekaterih delih suha in zateguje, drugod je mastna in se sveti. Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi boste mešani koži spet povrnili njeno ravnovesje.

Pravilna nega mešane kože je povsem preprosta: najti morate le pravo ravnotežje med suhimi in mastnimi področji. Medtem ko je koža od vratu navzdol povečini enakomerna in ne rabi posebne obravnave, je na obrazu več različnih delov:

Pri mešani koži so čelo, nos in brada, ki predstavljajo tako imenovan T-predel, večinoma mastni, medtem ko je koža na licih povečini suha in se lahko lušči. Nega tovrstne kože zato zahteva posebno pozornost.

Pojav mešane kože je značilen za obdobje pubertete in traja do približno 25. leta starosti, ko je proizvodnja maščobe v koži dosegla vrhunec in začne počasi padati. Takoj ko se pojavijo prvi znaki staranja kože, mešana koža začne izginjati in prehajati v en tip kože.

Vzroka za nastanek mešane kože dermatologi do zdaj še niso ugotovili. Moški spolni hormoni spodbujajo tvorbo maščobe, medtem ko jo ženska hormona estrogen in gestagen zmanjšujeta.

O mešani koži

1. Po čem lahko prepoznate mešano kožo?

Značilnosti tega tipa kože so precej jasne: posebej v T-predelu (čelo, nos, brada) je povečana tvorba maščobe, ki jo tvorijo žleze lojnice. Pore so pogosto povečane, koža je na tem predelu polna nečistoč kot ogrcev in mozolje ter se sveti.

Koža na predelu lic in oči je normalna do suha, zato je občutek napetosti in draženja prisoten vsak dan. Če imate težave z mešano kožo, vam bodo v kozmetičnem salonu nudili pomoč ter vam na podlagi strokovnega svetovanja in pregleda kože priporočili prave negovalne izdelke.

2. Kako optimalno čistiti mešano kožo?

Čiščenje in nega tovrstnega tipa kože zahteva poseben ritual. Zjutraj in zvečer kožo očistite z mlačno vodo, kremnim milom za čiščenje kože in mehko krpico. Priporočena je uporaba kakovostnih čistilnih gelov, ki na koži pustijo prijeten občutek čistosti in je preveč ne izsušijo.

Najbolj primerni izdelki za uporabo so pH-nevtralni. Pomembno je, da uporabite izdelke, ki ne vsebujejo alkohola, saj ta draži mastne predele, medtem ko suhi predel še dodatno izsušuje. Uporabite lahko tudi nežne čistilne robčke, ki so primerni za različne potrebe vaše kože.

3. Kako ustvariti poenoteno nego kože?

Za to je potreben dober občutek, saj ena vlažilna, dnevna ali nočna krema ne bo zadostovala za mešano kožo. Pomembno je, da izdelki kožo vlažijo, ne mastijo.

Če je meja med suhim in mastnim predelom mešane kože zelo izrazita, potem za vsak predel uporabite različne izdelke, ki jih s tapkanjem nanesete na kožo in jih nežno vtrete.

Za suh predel uporabite vodno emulzijo na oljni osnovi, ki koži povrne manjkajočo maščobo. Kreme, ki vsebujejo večji delež vode, so primernejše za masten T-predel. Za izboljšan videz kože uporabite pravo kombinacijo negovalnih izdelkov, ki matirajo, in bogatih krem, ki suhe predele kože nahranijo.

4. Kombinacija več mask je učinkovit negovalni izdelek

Koža je na različnih delih različna. Čelo, nos in brada potrebujejo izdelke za čiščenje kože, lica pa je treba oskrbeti z vlago. Vsak del obraza potrebuje svojo nego, za kar je zelo uporaben lepotni trend, imenovan multimasking. Gre za uporabo več različnih mask, ki jih med seboj kombiniramo.

Na T-predelu uporabite maske za obraz s sestavinami, kot sta aktivno oglje ali naravna prst, ki kožo očistita in zmanjšata proizvodnjo maščobe. Masko s potegom od strani proti sredini obraza enostavno odstranite.

Za pordela lica bodo poskrbele sestavine, ki koži vračajo vlago, kot so aloe vera, olje grozdnih pešk ali vitamin E. Kofein poskrbi za svež videz kože in zmanjša zabuhlost okrog oči. Pri uporabi različnih mask bodite pozorni na njihov različen čas učinkovanja. Masko z najdaljšim časom učinkovanja ali masko, ki je naknadno ne odstranjujete, nanesite najprej.

5. Katera ličila so primerna za mešano kožo?

Začnite z nanosom primerja. Izberite izdelke, ki optično zmanjšajo pore, in jih nanesite na T-predel. Tako boste pripravili dobro podlago, da se mastni predel ne bo začel prehitro svetiti in bo tekoča podlaga obstojna cel dan.

Za mešani tip kože je primeren nanos pudra, ki ne vsebuje olj, ali tekoče podlage na mineralni osnovi. Če tekoča podlaga kožo preveč obteži, raje uporabite lahko BB-kremo, ki poskrbi za enakomeren videz kože, jo osveži in ne obremeni.


V dm spletni trgovini najdete vse, kar potrebujete za nego mešane kože!